Welsh Corgi Cardigan

Welsh Corgi Cardigan

cardiganDescriere
Caine de talie mica, scund si lung, Welsh Cardigan este usor de recunoscut dupa trasaturile de vulpe caracteristice lui si rudei sale apropiate Welsh Corgi Pembroke. Insa ce il deosebeste de Pembroke e coada lunga si musculoasa, greutatea mai insemnata si urechile erecte mai mari. Cardigan prezinta o linie a spatelui dreapta si un piept proeminent si adanc. Picioarele din fata sunt adesea rotate spre exterior, nefiind considerat un defect. Ochii sunt de culoare inchisa armonizati cu nuanta blanii. Ochii albastri sunt acceptati doar la varianta  albastruie a blanii. Blana Cardiganului prezinta 2 tipuri de par: unul extern, de marime medie, aspru si un subpar moale si dens. Parul e mai abundent  pe fata interna a cozii, coapse si jareti. Culorile specifice sunt: nuante de rosu, negrul, negrul cu pete de foc, albastrul, cu sau fara marcaje albe.
    
Origine: Tara Galilor
      
Scurt istoric
Cardigan si Welsh Corgi Pembroke sunt tratati ca rase diferite abia de 70 de ani, deci in istoria lor indelungata cele doua rase au fost multa vreme considerate una si aceeasi. Exista numeroase teorii legate de originea Corgilor. Ambele rase sse presupune ca descend din Swedish Vallhunds, adusi in Tara Galilor de catre vikingi in cel de-al 9 lea secol d.Cr. Sau poate au o istorie si mai veche fiind o rasa adusa de celti in Tara Galilor pe la 1200 i.Cr. “Corgi” in limba celta inseamna “caine”. Numele lor actual vine de la regiunea de origine a rasei, Cardiganshire, Tara Galilor.

Temperament
Cardigan Welsh Corgi e un caine foarte intelligent, obedient, protector si robust. Stabil, afectuos si loial, poate fi reticient cu strainii, insa cu o educatie adecvata inca de mic anumite comportamente nedorite pot fi inlaturate. Foarte activ pentru dimensiunea lui(pachet de energie), Cardigan e mereu dispus sa si multumeasca stapanul, pe care il considera seful haitei. Asta daca ati avut grija sa va stabiliti statutul de lider inca de la inceput, inteligenta deosebinta putand sa l ajute sa fie el cel care comanda. Afectuos cu cu cei mici si tolerant cu alte animale.  Posesivi, pasnici de nadejde, multi Cardigani si au pierdut vietile incercand sa si apere proprietatea insa datorita dimensiunii fiind depasiti de situatie. Cardigan are tendinta de a latra mult insa daca se acorda atentie desobisnuirii de acest obicei problema se poate trata. In trecut Welsh Corgi Cardigan erau excelenti caini de cireada, conducand vitele prin latratul puternic si muscandu-le de calcaie, dimensiunile reduse permitandu-le sa nu se afle in raza de actiune a datului cu piciorului inapoi de catre vite. Si in present acest obicei mai persista la unele exeplare atunci and joaca se transforma in urmarire, mai ales cu alti semeni de ail or, dar si cu oamenii.

Dimensiuni:
Masculii si femelele nu prezinta diferente in cazul dimensiunilor. Astfel inaltimea este de 25-33 cm, iar greutatea intre 11 si 14 kg.

Ingijire
Un periaj ocazional cu o perie mai dura e mai mult decat suficient. Cardigan naparleste de  doua ori pe an. Baia e recomandata cat mai rar si doar atunci cand e imperios necesar.

Conditii de viata
Adaptabil vietii de apartament, desi energic dimensiunea redua permite un spatiu mai mic in care sa se desfasoare. Ideal este sa fie crescut la curte, insa efectuarea plimbarilor zilnice necesare asigura un trai decent  la bloc. Iubitor de natura, Cardigan necesita un plimbare lunga zilnic, de preferat intr un cadru natural, diversificat de la o zi la alta.

Speranta de viata: 12- 15 ani.

Dresaj
Cardigan   sunt usor de dresat si vor fi incantati sa invete de la dumneavoastra. Educatia trebuie inceputa de la varste fragede, atunci cand trebuie avut grija la durata plimbarilor  care trebuie sa fie scurte, si la folositul scarilor, cainii fiind in perioada de crestere.

Probleme de sanatate
Este o rasa destul de rezistenta, insa fiind de dimensiuni mici este predispusa la ingrasare excesiva asa ca trebuie avut grija cata hrana ii oferiti. Datorita corpului lung pot aparea problem la nivelul coloanei vertebrale. Alte afectiuni intalnite la  aceasta rasa sunt  Atrofia retiniana pogresiva si glaucomul.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


3 Comentarii
  • oana chisiu a scris la 28.11.2014 16:13:

    E rasa catelului meu! :))))

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.11.2010 12:42:

    este dragut

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.11.2010 12:42:

    este dragut

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro