Viermele de matase

Viermele de matase

vierme mataseMorfologie

• Larvele au forma de vierme si prezinta un corn in zona posterioara.
• Trei parti distincte ale corpului: cap, torace si abdomen.
• Adultii au patru aripi, acoperite cu solzi.

Femelele si masculii adulti

Moliile adulte au aripile albe cu tipare maro. Corpul este paros, iar anvergura aripilor este de aproximativ 5 centimetri. Femelele adult sunt mai mari si mai putin active decat masculii. Masculii se plimba continuu in cautarea femelelor. Cand vor gasi femelele acestia vor copula timp de cateva ore.

Stadiile vietii

Viermii de matase trec prin trei etape diferite de dezvoltare: larva, pupa si adult. Dupa eclozare larvele trec prin patru stadii de naparlire de-a lungul cresterii acestora. In timpul naparlirii vechea piele este indepartata, apoi creste un nou invelis mai mare. Perioada de viata ca larva este impartita in cinci etape separate de catre cele patru naparliri. Trei perechi de picioare scurte, articulate, prevazute cu cate un singur carlig la varf sunt localizate pe primele trei segmente ale corpului din imediata apropiere a capului. Alte cinci perechi de protuberante carnoase prevazute cu carlige sunt localizate in zona posterior-ventrala care ajuta larvele sa se catere pe plante.

Alimentatia

Hrana obisnuita a viermilor de matase este frunza de dud. S-a dezvoltat si o dieta artificiala pentru aceste larve in vederea facilitarii cultivarii viermilor de matase.

Habitat

In zilele noastre viermii de matase traiesc doar in captivitate – au fost domesticiti si astfel nu mai pot supravietui independenti in natura, in special pentru ca si-au pierdut abilitatea de a mai zbura. Se presupune ca toate populatiile salbatice au disparut, desi se crede ca rude indepartate ale acestora traiesc in Asia.

Comportamente interesante

Viermii de matase au fost folositi de catre oamenii de stiinta pentru studierea feromonilor sau a altor substante ce influenteaza atractia sexuala. Feromonii sunt eliberati de catre moliile femele, iar masculii detecteaza aceste substante cu ajutorul perilor olfactivi de pe antenele acestora, ajutand masculii sa gaseasca femelele pentru imperechere. Antenele masculilor sunt prevazute cu un numar foarte mare de peri pentru a creste sansele acestora de a detecta cantitati foarte mici de feromoni de la distante mari.

Industria matasii

Istoric


Mult ravnitul secret al cultivarii viermilor de matase a inceput acum cinci mii de ani in China. Sericicultura (productia de matase folosind viermii de matase) s-a intins initial in Coreea, iar mai tarziu in Japonia si in Sudul Asiei. In secolul al unsprezecelea niste negustori europeni au furat cateva oua ale viermelui de matase si semninte de dud si au inceput cultivarea acestora in Europa. Sericicultura a fost introdusa in sudul Statelor Unite in perioada coloniala, dar climatul nu a fost propice cultivarii.

In zilele noastre

vierme mataseIn zilele noastre matasea se cultiva in Japonia, China, Spania, Franta si Italia. Cu toate acestea au aparut fibre artificiale care au inlocuit folosirea matasii naturale din mai toata industria textila. Industria matasii naturale are o valoare comerciala de pana la lumatate de miliard de dolari anual. Un cocon de vierme de matase este facut dintr-un singur fir de pana la un kilometru lungime. Sunt necesari aproximativ sase mii cinci sute de coconi pentru a obtine un kilogram de matase naturala.

Pentru a obtine matasea din coconi acestia trebuie fierti in apa timp de cinci minute fiind intorsi continuu. Se indeparteaza din apa apoi se foloseste o inglita sau o unealta similara pentru a alege un singur fir care apoi se deruleaza de pe cocon.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro