Vidarea glandelor perianale la caini

Vidarea glandelor perianale la caini

vidare glandeCu siguranta ati obervat ca de cate ori catelul dumneavoastra se intalneste cu un alt confrate se salute adulmecandu-si unul altuia regiunea anala. Face asta pentru ca acolo se afla glandele perianale, care reprezinta cartea de vizita  cainelui. De asemenea uneori v-a fost dat sa vedeti cum patrupedul patineaza cu fundul pe sol. Nu e vorba de nicio distractie, ba chiar o suferinta, cauzata de inflamarea acestor glande. Pentru a preveni aceasta glandele perianale trebuie golite la anumite intervale de timp, in functie de rasa si modul de viata al fiecarui caine in parte.

Ce sunt glandele perianale?
Sunt glande exocrine, accesorii, situate in regiunea anala a cainelui, inferior si de o parte si alta a orificiului anal. Secretia acestora glande este un lichid verzui, ce reprezinta amprenta fiecarui caine. Cainii se identifica unul pe altul prin mirosirea acestei zone. Astfel afla daca “prietenul” e mascul sau femela, in functie de aeasta stiind ce atitudine sa abordeze. Deasemnea la masculi are rol si in marcarea teritoriului. Secretia acestor glande se elibereaza deodata cu defecarea, prin constrictia sfincterului anal.

In anumite situatii aceste glande nu se dreneaza si pot aparea inflamari sau chiar tumori. Cainii de talie mica s-a observat ca sunt mai predispusi la afectiuni la aceste glande si mai ales lor trebuie sa le acordam ami multa atentie in acest sens. Deficiente in eliminarea lichidului pot avea si cainii cu probleme digestive: diaree sau constipatie, prima pentru ca sfincterul anal nu necesita o contractie puternica datorita consistentei scazute a materiilor fecale, iar a 2-a din cauza ca defecatia se produce la intervale mari de timp. Cainii de apartament sunt mai predispusi decat cei de curte, pentru ca au o alimentatie mai “usoara” cu formare de fecale mai putin dure ca ale celor de curte care au un meniu mai diversificat si putin pretentios.

Cand apare problema?

Atunci cand observam una sau mai multe din urmatoarele semne ale inflamarii glandelor perianale:
- Cainele se deplaseaza cu fundul pe sol
- Isi linge repetat si insistent zona anala
- Are discomfort la defecatie, pe care o evita
- Are o stare generala afectata, diferita de cea obisnuita

La palpare puteti simti cresterea in volum si inflamarea glandelor (care in mod normal au dimensiunea unei alune, in functie si de talia cainelui).

La primele semne de afectare a glandelor prezentati-va la medicul veterinar, care va urma tratamentul necesar.

Insa ca sa preveniti imbolnavirea puteti dumneavoastra periodic sa drenati aceste glande. Aceasta manopera nu e una placuta, dar esentiala pentru sanatatea companionului, sin u trebuie sa lipseasca din masurile de intretinere ale cainelui. Daca nu ati mai facut aceasta pana acum, ar fi bine sa cereti sfatul unui specialist, deoarece e o zona sensibila care trebuie abordata cu atentie si siguranta de sine.

Cum se face vidarea glandelor perianale?
Cu cainele stand in picioare, prindeti cu mana stanga coada, pe acre o ridicati si orientate inspre cap, pentru a expune cat mai bine zona anala. Glandele sunt situate in jurul anusului, la ora 5 si la ora 7, iar orificiile de deschidere  deasupra lor. Cu un servet de hartie, cuprindeti intre degetul mare si cel aratator cele 2 glande. Exercitati o presiune usoara, dar ferma, asupra glandelor, avand o miscare a degetelor in profunzime si in sus, pentru aducerea lichidului la nivelul orificiilor si implicit afara. Imediat lichidul va umezi servetelul, semn ca v-ati indeplinit scopul. Daca are o culoare verzuie sau galben-maroniu e de aspect normal si glandele sunt sanatoase. Daca are o consistenta pastoasa, sau  daca la compresie apare sange aveti de-a face cu o inflamare a glandelor, moment in care doar medicul veterinar va poate ajuta. Nu mai insistati asupra zonei daca observati afectarea glandelor, nu veti face decat sa produceti suferinta cainelui.

E recomandat ca lunar sa executati aceasta operatiune, mai ales daca aveti un caine de talie mica sau unul care a  mai suferit de astfel de probleme. Odata deprinsa manopera veti scuti bani multi pe care i-ati fi dat la veterinar sau salon. Insa, repet, doar stiti ce faceti, nu e o procedura dificila, dar trebuie executata corect, pentru a nu produce suferinte suplimentare animalului.

Foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

3 Comentarii
  • mihaila litica a scris la 24.06.2016 16:38:

    am un catel pincher de 10 ani, e castrat dar de o luna are un comportament cidat,se aseaza pe labutele din fata si cu fundul in sus nu sta mult ,dar o face frecvent ,...sufera de ceva? multumesc mult..

    [Răspunde]
  • Adelina a scris la 28.04.2016 13:25:

    Am o cățelușa de o luna si jumătate și ia ieșit la fund ceva în afara anusul cred si as dori sa stiu cum pot sa o ajut

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.07.2011 12:35:

    catelul meu are mai tot timpul aceasta problema.l-am dus de mai multe ori la veterinar pentru a goli aceste glande,insa plange si urla tare cand este facuta aceasta operatiune. este normal sa-l doara? daca e mai grasut e mai predispus? nu exista ceva supozitoare pentru a-i alina suferinta? va rog sa-mi raspundeti. larisa

    [Răspunde]
  • bibi a scris la 30.04.2015 00:47

    Iti raspunde balamuc, povestea asta e copiata si postata doar ca sa dea bine la google, nu au interes decat sa isi vanda marfa. Daca vrei sa gasesti autorul, poate chiar te ajuta cu un răspuns, copiaza o fraza din poveste si dauo pe google, ai sanse sa găsești.

mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro