Ursul polar - o specie pe cale de disparitie?

Ursul polar - o specie pe cale de disparitie?

urs polarUrsul polar este usor de recunoscut gratie albului blanii si a masivitatii sale. Desi cu totii il cunoastem foarte bine, unii dintre noi ar putea fi surpinsi de anumite aspecte legate de existenta acestui animal.

Denumit stiintific Ursus maritimus, deoarece este un mamifer maritim, acesta traieste in zonele inghetate ale Oceanului Arctic, unde prinde si mananca pui de foca. Aria sa de raspandire cuprinde, de asemenea, partile nordice ale Alaskai, Canada, Scandinavia, Rusia si Siberia. De regula, traieste in “densitati scazute”, insa populatia devine mai “comprimata” in timpul verii, cand indivizii sunt fortati sa iasa la tarm.

Puii de urs polar se nasc in toata perioada de la sfarsitul lunii noiembrie si pana la mijlocul lunii ianuarie. Acestia cantaresc numai 500 de grame la nastere, in timp ce o femela matura, bine hranita, ajunge pana la 250 kg, iar un mascul pana la 640 kg.

Ursii polari nu sunt amenintati cu disparitia, insa pot, din nefericire, sa ajunga curand la acest statut. Potrivit IUCN, ei au fost evaluati ca “specie vulnerabila” in anul 2008, cauzele principale ale scaderii populatiei fiind pierderea habitatului si scaderea calitatii acestuia.

Asa cum am mentionat anterior, ursii polari traiesc in partea de sus a ghetii arctice. Aceasta inseamna ca gheata formeaza poduri intre insule tomana tarziu, care se topesc odata cu venirea verii. Animalele trebuie sa se retraga pe uscat; de regula stau langa coasta. Femelele traiesc pe uscat pentru a-si creste puii, supravietuind gratie grasimii propriului lor corp. Cu toate acestea, toti ursii se bazeaza pe reintorcerea pe gheata, la locurile lor de vanatoare, pentru a se hrani.

Ursii polari trebuie sa infrunte provocarea de a se adapta la schimbarile mediului in care traiesc, din cauza lungului lor ciclu de reproducere. O mama urs nu va putea avea grija decat de unul, maximum doi pui odata. Avand in vedere ca acestia nu sunt pe deplin intarcati pana la doi ani, fiecare femela adult va naste cel mult cinci pui in decursul intregii sale vieti.

Desi ursii polari sunt vanati pentru carnea lor, acest lucru nu reprezinta o amenintare majora la adresa speciei. Indivizii sunt mult mai vulnerabili in cazul in care isi petrec prea mult timp la tarm, ceea ce se poate intampla atunci cand iarna intarzie.

Unii oameni de stiinta se tem de faptul ca poluarea a inceput sa afecteze sanatatea acestor animale. De vreme ce se afla in varful lantului alimentar, orice poluanti liposolubili vor fi retinuti si se vor concentra in corpurile lor.

Concret, in cazul in care tendinta de incalzire globala va continua, sansa ca ursii polari sa isi poata procura hrana necesara existentei va deveni din ce in ce mai mica. Deja calotele glaciare au inceput sa se topeasca, iar gheata este mai putina cu aproape 50% decat acum 60 de ani. Chiar daca gheata s-ar reforma anual, intarzierea inghetarii sau dezghetarea pretimpurie reduc drastic sezonul de vanatoare. Mamele urs infometate vor intampina dificultati in cresterea puilor lor si in aducerea acestora la maturitate.

Mai mult decat atat, orice urs polar care invata ca asezarile umane reprezinta surse de hrana (cum sunt gropile de gunoi ecologice) va fi considerat un pericol si va fi, cel mai probabil, indepartat sau ucis.

Asadar, principalii factori care pun in pericol aceasta specie sunt: schimbarile climaterice, poluarea si, intr-o masura mai mica, vanatoarea.

Masculii au inceput deja sa foloseasca regiunile cu gheata permanenta din Oceanul Arctic ca zone de vanatoare pe tot parcursul anului, ceea ce le confera o sansa mai mare de supravietuire.

Una dintre solutiile propuse de oamenii de stiinta a fost transportarea apei în aceste zone si transformarea ei in gheata. Majoritatea tarilor din care provin ursii polari, precum: Norvegia, Canada, Danemarca au adoptat masuri de protectie, interzicand vanarea acestora din anul 1960.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro