Ursul panda gigant (Ailuropoda melanoleuca)

panda uriasUrsul panda gigant este universal admirat pentru purtarea sa deosebit de blanda si pentru semnele sale distinctive. Traieste in China centrala, in regiunile muntoase, unde accesul este dificil. Se hraneste in special cu bambus, desi este considerat a fi un mamifer carnivor. Dentitia, in special molarii si premolarii, este mult mai dezvoltata comparativ cu cea a altor specii apartinand familiei Ursidae, datorita alimentatiei sale - Ailuropoda melanoleuca isi petrece mare parte din timp mestecand aproximativ 25 de kilograme de bambus pe zi. Este bine cunoscut pentru “degetul sau mare” – o modificare a incheieturii osoase, care permite ursului panda gigant sa stranga cu abilitate lujerii de bambus.

Ailuropoda melanoleuca este un mamifer robust de dimensiuni medii: exemplarele adulte ajung la 1,5 m lungime, 75 cm inaltime si aproximativ 115 kg. Masculii sunt ceva mai dezvoltati decat femelele (acestea pot ajunge la 100 kg.). Este usor de recunoscut dupa petele negre care ii acopera urechile, conturul ochilor si mari parti ale corpului.


Animalele ating maturitatea sexuala intre varsta de 4 si 8 ani si se pot reproduce pana ajung la 20 de ani. Sezonul de imperechere dureaza din luna martie si pana in luna mai, in toata aceasta perioada femele fiind disponibile sexual numai 2 sau 3 zile. O singura femela poate fi disputata de 2 pana la 5 masculi, castigand cel mai puternic dintre ei. Perioada de gestatie dureaza de la 95 la 160 de zile, dupa care femelele dau nastere unui numar maxim de 2 pui mici, cu o greutate de 90-130 grame - raportul dintre dimensiunile celor doi fiind de 1 la 900. Fiind atat de mici si de fragili acestia au nevoie de intreaga atentie a urs panda gigantmamei lor, care nu poate face fata decat unuia singur; de obicei cel de-al doilea pui este abandonat in adapost. Masculii nu contribuie cu nimic la cresterea progeniturilor lor.


Din cauza acestui fapt, corelat cu amennintarea habitatului si cu vanatoarea, ursii Panda reprezinta una dintre speciile amenintate. La momentul actual, in lume mai sunt doar 1600 de exemplare,dintre care doar 600 in natura, restul sunt in captivitate, unde s-a constatat ca aceste animale isi pierd interesul de a se reproduce. La momentul de fata se deruleaza o campanie numita “Operatiunea 1600 panda”, in vederea salvarii speciei Ailuropoda melanoleuca de la disparitie.

www.zooland.ro

Follow zoolandro on Twitter
Voteaza
articolul!


Citeste si alte articole

Comentarii

Save Panda Anonymous 25 Noiembrie 2009
Atunci de ce nimeni nu face nimic sa fie protejat?Daca e unul din animalele preferate atat de adulti cat si de copii.Atatea animale sunt puse in pericol de extinctie si chiar au disparut,datorita omului,de ce nu face nimeni nimic????Cu atatea mijloace de informare, de comunicare,chiar e asa de imposibil de realizat ceva ptr aceste animale?
kind3r Anonymous 30 Martie 2009
parerea mea e ca acest animal este cel mai admirat atat de copii cat si de adulti
  • Pagina 1 din 1

Adauga un comentariu

Introdu mai jos textul de aici
Cod securitate

Produse din magazin




Magazin profesional pentru caini.

DOCTORUL ANIMALELOR

Pisica mea a cazut de la etajul 4 Pisicuta mea a picat de la etajul 4.Schiopateaza ,are un picior umflat si are o rana.Ce pot sa ii dau pentru dureri?Nu prea manca si apa nu bea. » Anonymous, 20 Aprilie 2014

NEWSLETTER

DRESORUL DE SERVICIU

cocker am un pui de cocker de 3-4 sapt dar nu este activ..de ce? » Adina3456789, 19 Aprilie 2014

Info: Arta Flori Amenajari interioare Agricultura Plante Terenuri Gradina Informatii din trafic

Pet Shop: Kennel si controlul animalelor Electronice pentru caini Echipament pentru dresaj Lese si zgarzi profesionale Cosmetica Canina Custi Carti, DVD-uri