Ulcerul eozinofilic (al rozatoarelor) la pisici

Ulcerul eozinofilic (al rozatoarelor) la pisici

dinti de pisicaUlcerul eozinofilic este cunoscut sub diverse denumiri: granulomul eozinofilic, ulcerul indolent sau nedureros, ulcer granulomatos,  parte a complexului granulomatos eozinofilic felin, granulomul de lins, ulcer labial etc. O denumire  frecvent utilizata, mai ales in literatura de limba engleza, este cea de ulcer al rozatoarelor (rodent ulcer). In trecut, nereusind sa descopere cauza acestei mici afectiuni, veterinarii au presupus ca este provocata de muscaturile de rozatoare vanate de pisici sau de catre virusii purtati  de acestea. Acum , se stie cu exactitate ca ulcerul eozinofilic nu are nicio legatura cu consumul de rozatoare.

Semne si simptome

Ulcerul eozinofilic apare la inceput  ca o pata galbuie sau rozalie, care in timp ulcereaza musoasa atat in adancime cat si in latime. De regula se localizeaza pe buza superioara a pisicii, exceptional putand aparea si la nivelul gingiilor, limbii, palatului sau buzei inferioare. In formele grave, ulcerele se poate extinde la portiuni mari din buza superioara provocand desfigurari. In mod obisnuit, leziunile nu sunt dureroase si nu provoaca mancarimi. Pentru pisica exista un oarecare disconfort, motiv pentru care se linge adesea, existand posibilitatea sa raspandeasca ulcerul in regiunile invecinate sau altele de pe corp.

Lipsa poftei de mancare este des intalnita la aceste pisici, pusa pe baza disconfortului la alimentare.

Granulomul eozinofilic apare la pisici de orice varsta, mai des la femele decat la masculi.

Cauze

Inca nu se cunoaste cu exactitate care sunt cauzele aparitiei acestor ulcere. De fiecare data afectiunea se trateaza simptomatic si de multe ori recidiveaza. Exista pisici carora le apar ulcerele in fiecare an, cu precadere primavara si toamna, insa aceasta nu e o regula generala.

La analiza microbiologica s-a observat la locul leziunii un numar mare de eozinofile (o specie de globule albe). Eozinofilele apar doar in prezenta unor alergeni sau paraziti, de aceea medicii au presupus ca acestea ar fi principalele cauze. Alergiile la hrana sau la saliva puricilor sunt adesea incriminate. De asemenea, primavara, alergiile la polen pot duce la aparitia ulcerelor labiale.

Nu a fost exclusa nici componenta genetica sau hipersensibilitatea de care dau dovada unele feline domestice.

Uneori sunt banuite si unele afectiuni stomatologice sau reactii auto-imune.

Ulcerele eozinofilice mai pot aparea si ca o iritatie la contactul cu bolurile de mancare si apa. Castroanele de plastic sau cele de cauciuc pot irita mucoasa labiala a pisicilor, de aceea se recomanda a fi aruncate si schimbate cu unele de metal.

Ulcerul rozatoarelor apare adesea in cadrul complexului granulomatos eozinofilic felin, un alai de afectiuni ale pielii toate cu participare a eozinofilelor. Alaturi de ulcerul labial mai pot aparea: placa eozinofilica (localizata abdominal) si granulomul linear (pe limba, palat, fata, coapse, degete).

Diagnostic si tratament

Diagnosticarea afectiunii se face usor, prin examinarea leziunii de catre medicul veterinar. In situatii exceptionale pot fi necesare biopsii pentru a exclude cancerul.

In prezenta tratamentului, ulcerul se remite si se vindeca. Functioneaza eficient tratamentul cu cortizoni, injectabil  sau pastile.  Injectiile au avantajul ca se fac o data la 2 saptamani, avand perioada de remanenta mai mare. In schimb, pastilele cu prednisolon se administreaza zilnic (cate una)  pana cand dispar leziunile.

Daca ulcerele s-au infectat cu bacterii poate fi necesar si un tratament antibiotic. Foarte rar se recurge la chirurgie, criochirurgie sau radioterapie.

In situatia in care alergia la purici este cauza principala a afectiuni, se va face si o deparazitare externa minutioasa.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro