Tusea si bronsita la cai

Tusea si bronsita la cai

cai in zapadaAtata in sezonul rece cat si primavara, vara sau toamna exista pericolul de imbolnavire la cai. Acestia sufera de tuse acuta, bronsita sau boli ale aparatului respirator.

Una din cauzele principale ale imbolnavirii este adapostirea calului in boxele inguste ale grajdiurilor neaerisite, imbacsite si pline de praf. Acesta se ridica dupa ce se matura pe aleea grajdiului, dupa ce se aduce fan proaspat sau dupa ce se periaza calul. Aceste fine particule de praf ajung in caile respiratorii, deja sensibile, si provoaca efecte alergice. In timp, acestea se agraveaza tot mai mult, urmarile fiind: bronsita si tusea. Din cauza bacteriilor si a virusilor care sunt in aer, caile respiratorii si plamanii sunt si mai afectate, astfel putem vorbi de afectiuni severe.

Cu toate ca exista foarte multe informatii si sfaturi privitoare la aceste boli si la nevoile acestor animale - lumina, aer si miscare in aer curat - crecatorii se confrunta in special in lunile de iarna cu aceste probleme.

Principalele cauze ale tusei si ale bronsitei la cai se afla de fapt in grajdiurile, care nu corespund necesitatilor frumoaselor animale sau le ignora complet. Fanul mucegait, aerul inchis dar si conditiile proaste in care sunt tinuti caii duc la probleme acute de sanatate.

Bronsita cronica, bronsita cronica - alergica, tusea cronica si celalalte boli ale aparatului respirator au loc din cauza unei infectii acute. Aceasta infectie poate fi tinuta sub control sau chiar si evitata, daca cele enumerate mai sus - igiena grajdiului si a boxelor, hrana corespunzatoare, aerisirea - sunt respectate.

Exista si alte solutii, care nu au legatura cu igiena si ingrijirea: vaccinul pentru protejarea si intarirea sistemului imunitar.

Tusea sau bronsita pot aparea chiar si prin contactul cu alti cai bolnavi, din cauza unei raceli minore si din cauza sistemului imunitar foarte slabit. De asemenea, in timpul iernii, apar mai des si reactiile alergice ale cailor respiratorii. Forma cronica a tusei si a bronsitei se dezvolta doar in cazul in care forma acuta nu a fost bine ingrijita si nu s-a vindecat complet.

In concluzie, fiecare bronsita cronica este si o bronsita alergica, deoarece in urma imbolnavirii si a factorilor de mediu se transforma intr-o alergie.

Cum evitam tusea, bronsita si bolile aparatului respirator?
Un cal are nevoie de lumina, aer si miscare si nu trebuie lasat mult timp neprotejat impotriva umezelii, a frigului si a vantului. Caii tolereaza foarte bine frigul uscat, dar nu si umezeala sau vantul.

Fanul si paiele, dar si celalalte alimente trebuie sa fie de cea mai buna calitate (exista in magazinele de specialitate spray-uri impotriva prafului existent in fan si paie). Vaccinurile trebuie administrate doar dupa un control medical temeinic si doar cand animalul se afla intr-o stare generala buna. Prin urmare, nu este indicata injectarea impotriva sistemului imunitar sclabit, in cazul in care calul sufera deja de boli cronice ale aparatului respirator (tuse acuta, bronsita).

In cazul in care, conditiile in care traieste nu sunt optime sau daca animalul a avut in iernile trecute probleme ale cailor respiratorii, este recomandat ca in hrana sa adaugati substante homeopate.

Plantele medicinale au de asemenea un efect pozitiv in ceea ce priveste vindecarea sau cel putin ameliorarea acestor boli. O astfel de planta, care, de exemplu, in cazul unei imbolnaviri acute ( tuse acuta ) are un efect garantat, poate dauna atunci cand este vorba de o tuse alergica si cronica. De aceea, plantele medicinale trebuie a;ese si administrate cu atentie.

ZooLand.ro




0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro