Totul despre inmultirea canarilor

Totul despre inmultirea canarilor

pui de canarCresterea canarilor ofera numeroase satisfactii si nu surprinde pe nimeni faptul ca sunt printre cele mai apreciate si frecvent intalnite pasari de companie. Dar recompensa suprema vine atunci cand ii inmultiti. Nimic nu ofera mai multa bucurie decat sa vedeti cum cresc sub ochii dumneavoastra puii canarilor pe care i-ati ingrijit cu atata dragoste. Inmultirea nu este o munca tocmai usoara, fiind chiar delicata, poate de aceea si satisfactia este atat de mare.

In mod normal canarii nu sunt pasari sociabile. Doi masculi sau chiar un mascul si o femela tinuti impreuna, in afara sezonului de imperechere, vor fi foarte agresivi. Masculul dominant, respectiv masculul cuplului, poate chiar sa ii ia viata partenerului de colivie. Intre mascul si femela lucrurile se schimba atunci cand intra in perioada de imperechere. El va incepe sa o curteze cu cantecul lui, care in aceasta perioada este cel mai spectaculos. Pentru a-i determina sa se atraga reciproc amplasati coliviile celor doi la acelasi nivel una langa cealalta. Sau daca aveti posibilitatea sa ii asezati pe amadoi intr-o colivie dubla cu un perete de gratii despartitor si detasabil. Lasati-i astfel cateva zile si observati-le comportamentul. Daca se curteaza si nu se feresc unul de celalat puteti sa ii puneti impreuna in aceeasi colivie sau sa ridicati peretele despartior al coliviei duble. Daca apar semne de agresivitate care pot duce la raniri atunci ii separati si mai asteptati o perioada, timp in care ei au contact unulcu celalalt.  Colivia pentru inmultire trebuie sa fie suficient de mare pentru doi canari si pentru puii care vor veni, cu cat mai mare cu atat mai bine. Pe langa accesoriile obisnuite (bete, hranitori) in astfel de colivie amplasati si un cuib de metal sau plastic din comert, care va fi suportul pe care femela va construi cuibul de clocit.

Canarii sunt influentati in multe aspecte ale vietii lor de cantitatea de lumina pe care o primesc, nici imperecherea nu faci nota discordanta de la acest lucru. Crescatorii specializati pot provoca declansarea perioadei de imperechere prin reglarea cantitatii de lumina care ajunge la pasari. Insa daca nu va doriti sa faceti perfomanta sau sunteti doar incepator va puteti baza doar pe aportul naturii in acest demers. Canarii intra in asa zisele calduri pe la inceputul lui Martie cand durata zilei creste, astfel avem cel putin 12 ore de lumina afara. Daca apropiati colivia de catre o fereastra atunci cu atat canarii vor fi mai bine informati despre cantitatea de lumina. Acesta este si momentul in care cei doi viitori parinti vor fi prezentati unul altuia.

In perioada de imperechere este cel mai usor sa va dati seama care este masculul si care femela. Masculul va canta mai frumos decat  oricand. Unii masculi executa si dansuri pe stinghii incercand sa impresioneze cat mai mult femela. Este un comportament similar celui din natura cand o femela are mai multi pretendenti si il va alege pe cel care este cel mai talentat in cantat si dansat. In acest timp femela va incepe sa isi construiasca cuibul. Deja aveti amplasat in colivie cuibul. Mai trebui doar sa ii furnizati materialele „de constructie”. Fiecare pasare prefera anumite materiale, insa cele mai des folosite sunt: caltii, hartia (de preferinta una mai moale) si puful. Le puneti la baza coliviei, iar femela de acolo se va autoservi cu ceea ce considera ea ca este nevoie pentru a construi un cuib cat mai trainic. Cand se apropie de imperechere femela va avea cloaca putin tumefiata si rosie si va sari in jurul masculului cu coada in sus. Atentie sa nu incercati sa formati o pereche din doi masculi asa cum se intampla adesea. Daca ii vedeti ca se incaiera sau ca amandoi canta inseamna ca ati gresit combinatia.

In perioada de imperechere hrana este extrem de importanta. O femela hranita corect va depune oua viabile si va trece sanatoasa peste aceasta etapa din viata ei, care o va solicita foarte mult. Canarii au nevoie acum de o alimentatie bogata in proteine, vitamine si minerale. Femela in special necesita un aport crescut de calciu. In comert se gaseste hrana uscata special formulata pentru pasarile care clocesc. In plus dati zilnic parintilor bucati de legume si fructe proaspete. Fierbeti un ou tare si zdrobiti-l cu o furculita. Furnizati-l ca atare sau amestecati-l cu 3 parti seminte si o lingurita de morcov ras. Acest tip de amestec nu trebuie sa lipseasca din dieta lor zilnica in aceasta perioada. Calciul este esential in formarea cojii oualor, astfel femela trebuie sa primeasca acum aport sporit din acest mineral pentru a suplini atat calciul necesar ei cat si oualor. Osul de sepie sau coaja de oua uscata si maruntita sunt o sursa valoroasa de calciu. Absorbtia calciului nu se poate realiza fara prezenta vitaminei D. Aceasta este sintetizata sub influenta luminii solare. Daca colivia este amplasata langa o fereastra atunci nu e nevoie sa va faceti griji, canarii vor dobandi aceasta vitamina. In schimb daca se afla intr-o incapere departe de lumina directa a soarelui fie amplasati un bec cu lumina alba (daylight), fie administrati un supliment alimentar de vitamina D, care se gaseste in pet-shopuri (ori pulbere, ori lichid care se dizolva in apa).

Femela va depune dela 4 la 6 oua, aceasta este media. Ouale au culoare albastra. Va depune zilnic cate un ou. Aceasta este si intervalul in care vor ecloza. Pentru a preveni ca puii iesiti mai la final sa nu fie anihilati de cei mai mari iesiti primii, luati ouale si depozitati-le intr-un loc sigur. Amplasati in cuib oua false, de plastic sau ceramica. Manipulati ouale cu mainile curate. Cand se apropie de finalul depunerii (de obicei ultimul ou este de un albastru ami inchis decat primele) puneti toate ouale in cuib. Astfel puii vor ecloza toti in aceeasi zi. Puneti ouale in cuib dimineata, astfel peste 14 zile puii vor iesi tot in acelasi moment al zilei. Este de dorit acest lucru deoarece in timpul zilei femela are timp sa se preocupe de ingrijirea lor, iar dumneavoastra puteti supraveghea mai bine totul. Canarii nu vad noaptea asa ca isi ingrijeasc mai greu puii in acel moment. Femela nu va sta tot timpul pe cuib, asa ca nu av ingrijorati daca cuibul ramane descoperit o vreme (nu se stie exact cat este maximul in care cuibul poate sta fara femela). Puii ies golasi si orbi din oua. Ambii parinti se vor preocupa de ingrijirea lor. Trebuie sa il puneti la dispozitie si in acest moment amestec de hrana uscata cu ou fiert si morcovi, ca cel descris mai sus. Oul sa fie mereu proaspat, schimbati-l de mai multe ori pe zi, intrucat se poate altera foarte usor.

Puii vor fi separati de parinti atunci cand se pot hrani singuri si se pot deplasa prin colivie. Parintii vor fi mutati in alta colivie sau invers. De obicei dupa acest moment parintii vor intra din nou in perioada de imperechere. Este ceva firesc sa aveti 2 sau 3 ture de pui pe an. Mai mult este deja prea solicitant pentru femela.

Fiecare cuplu de canari este unic, la fel ca si fiecare serie de pui. In timpo veti capata experienta si veti stii cum sa infruntati fiecare situatie ce va aparea. Insa important este ca veti avea parte de mari satisfactii inmultind canarii.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


6 Comentarii
  • Anonim a scris la 16.06.2013 16:26:

    buna ziua . am si eu o problema cu incubatia daca se poate sa imi ofere cineva un sfat. este a 2a saptamana de incubatie (mentionez ca femela a depus 3 oua ) si un ou a disparut ca prin farmec . astazi am gasit unul spart pe fund la colivie si era uscat in interior si acum un sunt sigur daca si cel de-al 3-lea este 100% viabil pare ca tot uscat e ca l-am privit la lumina si nu se vede mai nimic adica ceva sa semene cat decat cu un embrión. ce ar trebui sa fac? sa scot cuibul si dupa vreo saptaman sa pregatesc din nou femela pentru inca o tura? astept un raspuns multumesc anticipat cunoscatorilor

    [Răspunde]
  • claudiu a scris la 28.04.2016 09:19

    scapa de ea ca nu este buna eu asa procedez am incercat cu o canarita de 3 ori si la fel mia facut arunca oule din cuib sau le manaca Comentariu

  • Anonim a scris la 21.05.2013 18:29:

    spunetsi va rog cum sa scap de paduchi,care imi omoara puii dupa prima saptamina.Nu le ajuta nici un medicament din cite am incercat.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.05.2013 07:19:

    AM O PERECHE DE CANARI,SE CALCA,CANARITA ESTE LA ALDOILEA CICLU DE INCUBATIE,DAR PINA ACUM NICI UN OU NU A FOST BUN,CARE ESTE PROBLEMA?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.01.2013 17:59:

    mama avea un canar mascul din 2009 care a murit la inceputul lui decembrie 2012. in locul lui...a primit....prin 10 decembrie alt canar...azi, 11 ianuarie 2013...am ramas toti uimiti, desi e putin spus...sa gasim un ou in colivie. toate informatiile pe care le citesc pe net ma lasa nedumerit..si nu gasesc explicatii la aparitia acestui ou. in mod normal...in urmatoarele 4-8 zile o sa gasesc in fiecare zi cate un nou ou...va tin la curent

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.05.2011 18:06:

    Buna ziua,eu am o pereche de canarii care femel CLOCESTE dar cum nam stiu ca trebuie separate ouale din cuib si trebuie inlocuite , ce anume pot face acum ,va multumesc gabi

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.04.2011 15:05:

    buna ziua.eu am o canarita care cloceste de o sapt,nu am stiut ca ouale trebuia puse in acelasi timp, eu am lasat-o sa le faca asa cum stie. e prima oara cand am canari.cand o sa ai scoata puii trebuie separati?am auzit de un papagal ca si-a omorat puiul.imi puteti da un sfat?si mai ales pt mancare.pot sa-i dau salata si morcov?dar biscuiti?ba multumesc.daniela

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro