Lapphund Finlandez

Lapphund Finlandez

GENERALITATI
Lapphund-ul face parte din grupul cainilor pastorali. Datorita naturii lor, deosebit de cooperanta, sunt excelenti caini de companie si de paza. Au fost folositi in tara lor de provenienta pentru a mana turmele si sunt folositi si in ziua de astazi, mai mult decat eficient, pentru a mana si pazi turmele de oi. Nu in ultimul rand, ei sunt prezenti si la concursuri sau expozitii, unde fac deliciul celor indragostiti de aceasta rasa.

HRANA
Din punct de vedere al hranei, Lapphund nu este un caine foarte scump. Desi se va obisnui cu mancarea de casa, este bina sa incercati sa il hraniti mai ales cu mancare speciala, deoarece este un caine care are nevoie de multe vitamine si minerale. Nu pune probleme din punct de vedere al dietei, dar asta nu inseamna ca trebuie sa il lasati sa isi faca de cap in ceea ce priveste cantitatile consumate.


COSTURI SI DURATA DE VIATA
Lapphund nu este un caine foarte scump, dar asta nu inseamna nici pe departe ca se poate spune ca este unul ieftin. Mai ales ca nu este un caine care sa fie foarte intalnit la persoanele particulare, sau care sa aiba o raspandire foarte mare printre crescatorii de caini. In ceea ce priveste speranta de viata, un Lapphund poate trai intre noua si 15 ani, media fiind situata la 12-14 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume patru-cinci catei.

DESCRIERE
Comparativ, despre Lapphund se poate spune ca este un spitz de talie medie. Este foarte bine construit, cu o blana lunga si moala la atingere, la suprafata, si una deasa si aspra sub aceasta. Modul in care ii sta blana, ca si expresia timida si umila, dau acestui caine o infatisare care nu poate fi imitata. Au oase foarte puternice si rezista la socuri mari, lucru nu foarte intalnit nici chiar la cainii mai mari decat el. In ceea ce priveste dimensiunile, un Lapphund poate ajunge la 52 cm si 21 de kg, si in acest caz masculii fiind mai inalti si mai puternici decat femelele.

BOLI
Lapphund-ul este un caine, in general, sanatos, care nu pune mari probleme posesorilor sai. Nici macar bolile care se transmit de la generatie la generatie nu il afecteaza foarte mult, astfel ca stapanii vor fi multumiti sa dispuna de un astfel de caine.

ISTORIE
Istoria acestui caine se pare ca incepe prin anul 7.000 i.e.n., cainele provenind, probabil, dintr-o veche rasa ce era utilizata de poporul Lapp. Traia intr-o arie cunoscuta sub numele de Lapland, arie ce incorpora pe atunci Suedia, Finlanda, ca si parti nordice din Rusia si Norvegia. Era cunoscut sub numele de Cainele Lapland, fiind adus in Anglia de catre normanzi. Primul standard al rasei a fost acceptat in Marea Britanie in 1945, atunci cand cainele era recunoscut drept Cainele de Turma Finlandez. In 1993, numele cainelui a fost schimbat, oficial, in cel de Lapphund Finlandez.

EXERCITII SI DRESAJ
Lapphund este un caine care are nevoie serioasa de exercitii. Astfel, 60-80 de minute pe zi sunt suficiente, dar in aceasta perioada trebuie sa i se ofere posibilitatea de a alerga serios, fara sa fie oprit. Atat timp cat va beneficia de acest stil de viata, el se va adapta cu usurinta atat la viata rurala, cat si la cea de bloc, indiferent daca este vorba de o casa mare sau de un simplu apartament, mai micut. In ceea ce priveste dresajul, Lapphund este un caine care poate fi antrenat cu usurinta, prinzand totul foarte repede, mai ales atunci cand este invatat sa se joace cu discul sau sa-si demonstreze agilitatea innascuta.

CARACTER SI TEMPERAMENT
Natura sa calma si prietenoasa, ca si devotamentul pe care il dovedeste fata de stapani, il fac extrem de iubit atunci cand este vorba sa indeplineasca rolul de animal al casei. Este un caine deosebit de sociabil, caruia ii place sa si munceasca, si care adora sa isi multumeasca stapanul, indiferent despre ce este vorba. Se inteleg extrem de bine atat cu celelalte animale din casa, cat si cu copii, permitand si gesturile mai dure ale acestora. Nu are tendita de a latra, este foarte echilibrat, si nici pe departe un caine agresiv.

3 Comentarii
  • Anonim a scris la 30.06.2010 14:59:

    dragut de spuus totosel frumusel

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 30.06.2010 14:59:

    dragut de spuus totosel frumusel

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.05.2009 13:32:

    sunt din braila si doresc sa adopt un catelus idd: sufletu_si_speranta_sunt_sacre nr:0753772186

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro