Toaletarea cainilor

Toaletarea cainilor

toaletarea caineluiO nevoie de baza a oricarui catel este toaletarea. Aceasta are atat rol estetic, dar si de prevenire a unor afectiuni si a disconfortului patrupedului. La fel ca si la oameni, periodic trebuie facuta ingrijirea parului, a unghiilor sau urechilor. In continuare vom vorbi pe scurt despre ceea ce presupune ingrijirea unui caine.

Toaletarea animalului trebuie sa tina cont de mai multe aspecte:

- parul cainelui: textura, lungimea;
- rasa: trebuie respectat standardul si aspectul;
- mediul in care traieste: interior si exterior;
- valoarea chinologica: participa sau nu in expozitii;
- forma urechilor: deschiderea conductului auditiv extern
- nutritie: tipul de hrana administrata.

Perierea

Trebuie sa tina cont de textura si lungimea parului. La rasele cu par scurt si/sau sarmos e suficienta o periere pe saptamana, cu un pieptene metalic cu dinti desi sau cu o perie de plastic, chiar si o manusa e utila. La rasele cu par semilung si lung trebuie acordat mai mult timp saptamanal perierii: zilnic daca e posibil sau macar la 2 zile, pentru a preveniri incalcirea si a avea mai putin de munca mai tarziu. Trebuie folosit mai intai un pieptene cu dinti mai rari, apoi unul mai des, iar la final o perierea caineluiperie metalica. Instrumentele trebuie folosite cu grija pentru a nu rani pielea animalului. Se periaza tot corpul cainelui, in sensul cresterii parului.

Tunsul

Se face doar la rasele de caini cu par semilung si lung, avand mai multe scopuri:

- confortul catelului, mai ales in sezonul cald cand haina de iarna trebuie data jos sau pnetru a preveni iritarea ochilor
- estetica animalului, un caine ingrijit are un aspect placut
- incadrarea in standardul rasei, mai ales pentru cateii care merg in expozitii, unde regulile de toaletare sunt stricte, dar si pentru ceilalti pentru a semana cat mai bine cu rasa din care fac parte.

Cainele trebuie obisnuit cu aceasta manopera de la varste fragede ( 5-8 luni), pentru a fi mai linistiti mai tarziu atat dumneavoastra cat si catelul. Este bine ca primele tunsuri sa fie facute la cosmetica deoarece personalul de acolo e profesionist si stiu cum sa abordeze catelul si care e coafura potrivita. Ulterior daca ati prins cum se face puteti incerca si acasa. Taierea parului din jurul ochilor trebuie facuta de fiecare data cand acesta irita globul ocular, si nu necesita vizita la specialist.

Baia

baia la  caineE recomandat a se face doar atunci cand e imperios necesar datorita mirosului sau murdariri parului. O baie la cateva luni pentru cainii cu par scurt e suficienta. Pentru cei cu par lung se recomanda o baie lunar sau mai des daca e nevoie. Imbaierea prea frecventa poate provoca boli de piele prin indepartarea stratului protector de sebum. Intotdeauna folositi un sampon special pentru caini, niciodata unul pentru oameni. Deasemena un sampon ales special pentru tipul de par sau pentru o anumita rasa da rezultate si mai bune. Iarna uscati bine animalul pentru a preveni o raceala. Folositi cu grija uscatorul de par pentru a nu arde blana.

Taierea unghiilor

E obligatorie la cainii tinuti in interior si foarte rar necesara la cei tinuti in curte, unde unghiile se tocesc natural. Este bine ca primele taieri sa fie facute la veterinar sau la cosmetica pentru a obisnui catelul si pentru a putea invata dumneavoastra cum se face corect. Cand practicati aceasta manopera acasa rugati inca o persoana sa va ajute, sa tina cainele cu piciorul fixat. Folositi doar foarfece speciale pentru unghiile cainilor, nu unghiere pentru oameni care pot leza sau smulge unghia. Aveti grija sa nu taiati unghia din locul unde se observa rosu la interior, acolo sunt vasele de sange si nervii, astfel veti rani si veti provoca durere cainelui, plus sperietura si refuzul de a mai face acest lucru pe viitor.

Periajul dentar

periaj dentarAjuta la mentinerea sanatatii dintilor, gingiilor si a cavitatii bucale a cainelui. Se poate face acasa, iar periodic trebuie mers si la veterinar pentru un consult si un tratament de specialitate. Acasa cu cat il periati mai des cu atat mai bine, zilnic ar fi ideal. Folositi periute si paste speciale pentru catei, nu cele pentru uz uman. Obisnuiti cainele de mic cu periajul. Din cand in cand verificati gura cainelui pentru a observa daca apar inflamatii, carii, tartru sau alte afectiuni. Cu cat e mai repede depistata vreo problema cu atat va fi mai usor de tratat. Tipul de hrana influenteaza foarte multa statusul sanatatii dentare, astfel mancarea uscata, crochetele, favorizeaza eliminarea tartrului si stimularea gingiilor. Cainii hraniti cu mancare umeda sau preparata, de consistenta scazuta, sunt mai predispusi la depuneri de tartru si carii.

Igiena urechilor

Se poate face de fiecare data cand imbaiem cainele sau chiar mai des. Atentie deosebita trebuie acordata raselor cu urechi lungi, ale caror conduct auditiv extern e aerisit foarte putin. Astfel este favorizata acumularea bacteriilor si declansarea infectiilor. Verificati periodic aspectul urechii, mirosul, la primele semne de boala sa va prezentati la veterinar. In timpul baii aveti grija sa nu patrunda apa in ureche, daca totusi se intampla curatati atent cu un betigas cu tampon de bumbac. Tundeti parul din urechi daca este cazul.

In cateva idei acestea sunt aspectele de care trebuie sa tineti cont pentru a avea un caine bine ingrijit si sanatos la exterior. In articolele urmatoare vom detalia despre fiecare actiune, care sunt regulile, frecventa si particularitatile.

Sursa: Nicolae Hasegan
Colaborator ZooLand.ro
 

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 07.01.2011 15:06:

    ce intereant

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro