Tetanosul la cai

Tetanosul la cai

cai tetanosTetanosul este o boala severa care poate imbolvi un cal foarte rau sau chiar poate fi fatala. Bacteria care cauzeaza tetanosul se numeste Clostridium tetani se gaseste in mod normal in intestine si poate trece in balegar. Cand conditiile ii sunt propice cultura bacteriana creste si poate trai perioade indelungate. In cazul in care calul se raneste bacteria il poate infecta, iar calul va dezvolta boala.

Simptome

Atunci cand calul se infecteaza cu tetanos va arata simptome diferite in functie de stadiul in care este boala. In mod obisnuit simptomele apar la cateva zile de la infectare, dar acestea pot aparea chiar si dupa cateva luni. Primele semne ale infectiei sunt reprezentate de rigidizarea muschilor in special a maxilarului si a picioarelor din spate. Corpul devine exagerat de sensibil si vor putea fi observate spasme musculare. Tot acest stadiu calul va fi constient.

Pe masura ce boala inainteaza muschii calului vor fi din ce in ce mai rigizi si nu-si va mai putea sa-si miste capul impiedicandu-l sa manance. Picioarele, urechile si coada vor parea rigide, iar narile vor fi tremurande. Mersul calului poate parea greoi facand unii stapani sa creada ca acesta sufera de constipatie sau de colici. Un simptom important care diferentiaza tetanosul de alte dureri de stomac este aparitia celei de-a treia pleoape care devine vizibila in coltul interior al ochiului. Calul va transpira, iar pulsul ii va fi accelerat. Cand boala ajunge la apogeu temperatura calului va creste foarte mult, situatie care duce la afectarea creierului.

Tratament

Daca tetanosul este depistat in stadiile incipiente veterinarul poate incerca administrarea antitoxinei tetanosului si antibiotice. Pot fi de asemenea administrate tranchilizante si miorelaxante in vederea ameliorarii spasmelor musculare si a calmarii calului. Stapanii cailor trebuie sa fie pe deplin constienti ca medicamentele prescrise ca si antitoxina tetanosului pot duce la probleme hepatice imediat ce calul isi revine din tetanos.

Dupa ce veterinarul a aplicat tratamentul calului, stapanului ii revine sarcina de a-l ingriji punandu-i la dispozitie o zona linistita cu asternut moale unde acesta sa-si revina. Aceasta zona trebuie dotata cu chingi in cazul in care calul cade. Mancarea si apa trebuie plasata intr-un loc in care calul nu trebuie sa depuna mult efort sa ajunga, la o inaltime potrivita unde acesta nu trebuie sa se ridice sau sa se lase prea jos pentru a manca sau a se adapa. In cazul in care calul refuza sa manance veterinarul ii va introduce un tub in stomac prin care acesta va fi hranit. Exemplarele care isi vor reveni au nevoie de ingrijire dedicata de pana la sase saptamani.

Prevenire

Tetanosul poate fi prevenit foarte usor prin simpla vaccinare. Variatele vaccinuri au indicatii diferite de administrare. In general caii tineri, care nu au mai fost vaccinati, au nevoie de doua vaccinari la un interval de aproximativ patru saptamani. O a treia doza se administreaza cu aproximativ noua luni mai tarziu apoi cate un rapel anual. Veterinarii recomanda rapeluri aditionale de fiecare data cand calul se raneste, in special pe langa cal bolnavcopite. Iepele gestante sunt imunizate de obicei inainte de a fata pentru a le proteja de bacterie in cazul in care apar rupturi in timp ce fata si pentru a le stimula producerea de anticorpi in colostru care vor fi apoi transmisi manzului prin alaptare.

Multumita medicinii moderne si a masurilor de prevenire tetanosul nu mai este atat de raspandit ca in trecut. Este totusi de retinut ca este o boala fatala in opzeci la suta din cazuri din simplul fapt ca animalele nu au fost imunizate. Proprietarilor de cai li se recomanda sa-si vaccineze animalele prin simplul considerent ca este o alternativa cu mult mai ieftina decat tratamentul sau pierderea vietii animalului.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro