Testoasa Cioc de Soim (Eretmochelys imbricate)

Testoasa Cioc de Soim (Eretmochelys imbricate)

broasca testoasaCa si alte specii de testoase marine, numarul exemplarelor de Eretmochelys imbricate este foarte mic, din cauza disparitiei plajelor pe care acestea isi depun ouale, pescuitului intesiv si a diminuarii locurilor din care isi procura hrana, a poluarii, sau a braconajului. Desi sunt protejate de catre CITES (Conventia Internatioanala de Protejare a Speciilor de Fauna si Flora pe cale de Disparitie), precum si de alte legi nationale, foarte multe produse rezultate in urma prelucrarii anumitor parti din corpul acestor animale (in special carapace) se comercializeaza inca, fapt ce constituie principalul factor care duce la disparitia speciei. Exista o cerere foarte mare de bijuterii si obiecte ornamentale obtinute prin prelucrarea carapacei frumos colorate, dar si de alte produse precum: pielea, ouale si uleiul - folosit pentru cosmetice.

Habitatul in care pot fi intalnite difera in functie de diferitele etape ale ciclului lor de viata, dar cel mai des sunt asociate cu recifele de corali. Testoasele Cioc de Soim adulte traiesc in jurul recifelor de corali, in zonele stancoase, in  lagune si in apele tropicale si subtropicale ale Oceanelor: Atlantic, Pacific si Indian. Puii se adapostesc intre alge si resturile care plutesc in deriva in Atlantic; in Pacific habitatul tinerelor exemplare de testoasa este necunoscut. Pesterile le ofera adapost atat pe timp de zi cat si noaptea. Aceste testoase sunt cunoscute pentru obiceiul de a locui in acelasi loc noapte dupa noapte.

Cea mai mare populatie de Testoase Cioc de Soim se gaseste in Caraibe, Indonezia si Australia. Intre 6000 si 8000 de femele isi depun ouale anual in Marea Bariera de Corali si aproximativ 2000 de femele in nord-vestul Australiei. Populatia de femele outoare este in numar de aproximativ 22.900.

Testoasa Cioc de Soim are o dimensiune relativ redusa, comparativ cu alte testoase marine - adultii ajung sa masoare intre 76- 91 cm. - si cantareste  intre 40 si 60 de kg, dar pot ajunge si la 91 de  kg. Carapacea este flexibila, are placi osoase care se suprapun si este colorata cu modele elaborate, culorile variind de la maro inchis la auriu cu dungi portocalii (datorita acestor modele, testoasa a fost comparata cu luptatorii mauri). Precum ii zice si numele are ciocul ascutit si indoit, asemanator unei pasari de prada. Capul ingust si ciocul ascutit le ajuta sa prinda hrana aflata intre recifurile de corali sau crevase. Dieta lor este alcatuita din: bureti de mare, calamari, creveti si alte nevertrebrate.

Femelele revin la plajele lor natale la fiecare 2-3 ani si depun oua la intervale de 14-16 zile pe intreaga durata a sezonului de ouat. E singura femela poate face pana la 5 cuibare, plasate sus pe plaja, fiecare continand aproxmativ 130 de oua, intr-un singur sezon.

Datorita rutei migratorii aceste animale reprezinta o resursa foarte importanta pentru diferite regiuni. Eforturile de conservare depuse de unele tari pot fi anulate de altele, care continua sa exploateze aceste animale in mod excesiv. Astfel, protejarea numai a anumitor plaje, unde acestea isi depun ouale, precum si a apelor teritoriale in care se gasesc nu garanteaza  continuitatea speciei.

Specia Eretmochelys imbricate este considerata o specie pe cale de disparitie inca din anul 1970, fiind ocrotita de numeroase tratate internationale si legi.

Foto: wikimedia.org


Corina Dovinca
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro