Takinul - creatia lui Lama

Takinul - creatia lui Lama

kestrelTakinul (Budorcas taxicolor) este un mamifer inrudit cu oaia, care prezinta similitudini cu boul moscat, un fel de antilopa-tap, care traieste in partea estica a Himalayei. In cadrul speciei Budorcas se cunosc patru subspecii: B. taxicolor sau Takinul Mishmi, B. taxicolor bedfordi sau Takinul auriu, B. taxicolor tibetana, Takinul Tibetan sau Sichuan si B. taxicolor whitei sau Takinul Bhutan.

Dimensiunile acestui animal sunt de 100-130 cm inaltime si 650 kg greutate. Din cauza fetei sale umflate a fost comparat cu un elan muscat de albine. Corpul ii este acoperit cu o blana groasa, aurie, care devine neagra pe partea posterioara a abdomenului. Ambele sexe prezinta coarne mici (cca 64 cm.), striate la baza, care cresc paralele cu craniul, dupa care se intorc in sus - pe o lungime de 30 cm. Picioarele scurte si indesate sunt sustinute de copite cu cate doua degete, care au ghearele foarte dezvoltate. Takinul secreta din tot corpul o substanta uleioasa si puternic mirositoare.

Takinul poate fi intalnit in padurile de bambus, la o altitudine de 2000-4000 m., unde se hraneste cu iarba, frunze si muguri. Sarea reprezinta o componenta importanta in alimentatia acestui animal, grupuri intregi de takini putand fi intalnite in jurul depozitelor de minerale timp de cateva zile.

Este un animal diurn. In zilele foarte calde obisnuieste sa se odihneasca la soare. Pe timpul iernii se aduna in turme mici, compuse din aproximativ 20 de animale, iar pe timpul verii numarul indivizilor creste pana la 300. Masculii batrani se retrag de obicei din turma si duc o existenta solitara. Daca turma se afla in pericol, indivizii care observa acest lucru scot un sunet de alarma, dupa care animalele se retrag in zonele cu vegetatie mai deasa si se camufleaza, intanzandu-si corpurile pe pamant.

Sezonul de imperechere are loc in lunile iulie august, iar in urma acestuia femela fata un singur pui, dupa o perioada de gestatie de aproximativ 8 luni. Durata medie de viata a takinului este de 12-15 ani.

Se pare ca takinul auriu ar fi fost „berbecul” cu lana de aur din mitologia greaca, cel cautat de Jason si de argonauti in expeditia lor. De asemenea, takinul este animalul national al statului Bhutan. Motivul pentru care i s-a atribuit acest titlu tine atat de de explicatia mitologica, cat si asocierea takinului cu istoria religioasa a tarii. Potrivit legendei, cand marele sfant Lama - Drukpa Kunley (numit divinul nebun) a vizitat Buthanul in sec al XV-lea, o mare congregatie de devotati s-a adunat in jurul orasului pentru a asista la puterile magice ale acestuia. Oamenii i-au cerut lui lama sa faca un miracol. Sfantul a cerut ca  mai intai sa fie servit la masa de pranz cu o vaca intreaga si cu o capra. Dupa ce a devorat cele doua animale, lasand din ele numai oasele, a luat capul caprei si l-a infipt in oasele vacii, dupa care a pocnit din degete, poruncind „bestiei” sa se ridice si sa pasca. Spre uimirea poporului a luat nastere un animal ciudat  care a pornit inspre pajiste. Acesta a fost numit dong gyem tsey (takin).

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Photo: wikipedia.org



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro