Strutul (Struthio Camelus)

Strutul (Struthio Camelus)

Struthio CamelusSubclasa Palaeognathae, a familiei Aves, este reprezentata de cele mai mari pasari de pe pamant: strutii, nanduii si casuarii, care nu pot zbura, precum si de micile pasari kiwi din Noua Zeelanda, de asemenea, nezburatoare. In trecut, din subclasa Palaeognathae faceau parte si strutii uriasi din Madagascar (Aepyornithes) si pasarile moas (Dinordis), care s-au stins, dar a caror schelete si fragmente gasite ulterior stau marturie a dimensiunilor lor impresionante.

Ordinului Struthioniformes ii apartine o singura familie - Struthionidae - reprezentata  printr-o singura specie actuala - Struthio Camelus, care a dat nastere la diferite rase geografice, ce populeaza regiunile de stepa si semidesert ale Africii, de unde si-a intans aria de raspandire pana in regiunea Asiei. Acestea nu se deosebesc prea mult intre ele. Strutul, cea mai mare specie de pasare de la momentul actual - atinge o inaltime de 1.40 m la spate, iar la crestetul capului de 2.60 m si o greutate de 70-80 de kg.

Neputinta lui de zbor este compensata de cele doua picioare puternice, prevazute cu doua degete, care ii permit nu numai sa alerge foarte repede, dar sa le foloseasca si ca arme de aparare. Sub fiecare deget se afla cate o pernita, care impiedica infundarea piciorului in nisip. Sexele sunt diferit colorate: masculul este negru, cu remige (fiecare dintre penele mari ale aripilor unei pasari, care servesc la baterea aerului in timpul zborului) si rectrice (fiecare dintre penele mari, late si puternice, din coada pasarilor) albe, transformate in pene de podoaba; penajul femelei este cenusiu-maroniu, avand remigele si rectricele de un alb murdar. Puii seamana la culoare cu femelele.

Strutii traiesc in grupuri mici, cu exceptia perioadei clocitului cand pot fi intalniti numai in pereche. Femela depune 12 pana la 20 de oua netede, cu coaja groasa, de culoarea fildesului, intr-o groapa-cuib, facuta de mascul in nisip. Ambii parinti clocesc: masculii, avand un penaj atragator fapt pentru care sunt mai predispusi de a fi vanati, clocesc noaptea, iar femelele ziua. Uneori mai multe femele strut pot depune ouale in acelasi cuib, clocindu-le pe rand.

Ouale strutilor nord africani sunt cele mai mari din lume, avand o lungime de 15 cm si o greutate de aproximativ 1.8 kg. In trecut cel mai mare ou apartinea pasarii elefant (specie disparuta din Madagascar) dimensiunile acestuia fiind de 76 cm si capacitatea de 9 litri. In opozitie cu aceste oua gigant se afla oul colibriului Vervain, cu diametrul de 1 cm., cel mai mic din lume.

Strutii ating maturitatea sexuala la 3 - 4 ani. Femelele nu scot niciodata nici un sunet, in timp ce masculii emit un urlet puternic (asemanator cu urletul leului) in timpul imperecherii, cand ciocul le este inchis si esofagul umflat.

Hrana strutului este cu precadere vegetala (plante, boabe, seminte), dar pot consuma si insecte si animale mici, pe care le inghit de cele mai multe ori impreuna cu diferite obiecte tari, in special cu pietris, care ii ajuta la digestie.

Este o pasare foarte usor de domesticit.

www.zooland.ro
06.06.2008


6 Comentarii
  • Lindsey a scris la 14.09.2015 23:46:

    I was just looking at your Strutul Struthio Camelus - zooland.ro website and see that your website has the potential to get a lot of visitors. I just want to tell you, In case you didn't already know... There is a website service which already has more than 16 million users, and most of the users are looking for topics like yours. By getting your site on this service you have a chance to get your site more popular than you can imagine. It is free to sign up and you can find out more about it here: http://tgi.link/dcf2 - Now, let me ask you... Do you need your website to be successful to maintain your way of life? Do you need targeted visitors who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your site? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your website on the service I am talking about. This traffic network advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the network before paying anything. All the popular sites are using this network to boost their traffic and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That's how running a successful website works... Here's to your success! Read more here: http://bbqr.me/4fj5 Lindsey http://bbqr.me/4fj5

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.04.2009 10:35:

    este incredibil....sunt asa de dragalashi

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.04.2009 10:35:

    este incredibil....sunt asa de dragalashi

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.03.2009 19:17:

    oauuuuuuuuuu!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.01.2009 16:48:

    si eu am un prieten strut doar ca e om

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.01.2009 19:44:

    Am si yo 9 Struti

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro