Sterilizarea pisicilor (castrarea motanilor)

Sterilizarea pisicilor (castrarea motanilor)

pisicuteSterilizarea reprezinta manevra chirurgicala prin care se indeparteaza ovarele si uterul pisicii. Castrarea face referire la motani, si presupune eliminarea testicolelor. In momentul in care va ganditi sa va sterilizati pisica nu va lasati influentati de mituri si "sfaturi” neavizate ale cunoscutilor care spun ca "asa vrea Dumnezeu ca pisica sa se inmulteasca” sau ca daca o castrati se ingrasa si devine apatica. Toate decurg din lipsa de informare, de aceea acest articol are menirea sa va prezinte obiectiv avantajele sterilizarii, respectiv castrarii.

Femelele intra in calduri de cel putin 2-3 ori pe an, daca acestea se finalizeaza cu gestatie si de 4-5 ori daca nu au fost lasate sa procreeze. Caldurile dureaza aproximativ 8 zile, in care pisica este agitata, abia se atinge de mancare, este galagioasa si are tendinte de a evada din casa pentru a veni in contact cu masculii. Iar daca femela nu reuseste sa plece de acasa veti avea in fiecare moment din aceasta perioada parte de concerte infioratoare din partea motanilor din vecini. O saptamana de urlete si incaierari este ceea ce va asteapta. Chiar si femelele isi marcheaza teritoriul, mai ales in perioada caldurilor, asa ca desi curatati zilnic litiera tot veti simti miros in casa, si acum stiti de unde vine. Multi stapani de pisici opteaza pentru pastilele hormonale achizitionate din pet-shopuri pentru a impiedica caldurile. Insa nu stiu ca astfel fac mai mult rau, periclitandu-le sanatatea. In aceaste situatii exista riscul aparitiei piometrului, adica acumulare de puroi la nivelul uterului. Aceasta afectiune are ca tratament extirparea uterului si a ovarelor, ca si in cazul sterilizarii, doar ca se face pe un teren afectat, iar recuperarea este de mai lunga durata. O pisica fertila poate avea 2-3 fatari pe an, a cate 4-5 pui, astfel sansele de suprapopulare sunt foarte mari. In detrimentul pisicilor, care ajung sa fie abandonate sau chiar omorate de mici, cum se face in multe cazuri. Peste aceasta se adauga si riscurile crescute de a dezvolta tumori mamare si uterine cu o rata a mortalitatii mare. Pisicile care nu sunt lasate sa se imperecheze manifesta lactatii false. Gestatia, alaptarea si fatarea reprezinta un stres major pentru femela, urmarile fiind scaderea imunitatii si dezvoltarea a numeroase afectiuni dupa 4-5 ani de viata. Acestea sunt doar cateva dintre aspectele care recomanda sterilizarea, ca masura benefica pentru sanatatea animalului.

In cazul masculilor nesterilizati, stapanii se confrunta cu alte probleme. Marcarea teritoriului este o prioritatea pentru ei. Urina lor bogata in feromoni este mai acida si mai urat mirositoare. Orice obiect  din casa trebuie musai "amprentat” de urina masculului, fapt ce duce la deteriorare si miros neplacut in intreaga locuinta. Masculii activi sexual sunt mai agresivi, cu alti semeni si uneori chiar cu stapanul, mai ales daca si-a pierdut mintile dupa vreo femela din vecinii. Sa nu fiti surprinsi daca "baiatul” familiei va veni acasa ranit si batut din cauza vreunei lupte pentru imperechere. De asemenea sa nu va mirati daca va lipsi cu  zilele de acasa, deoarece  a fost atras de mirosul vrunei femele pana intr-un alt cartier.  In perioadele cand simt femele in calduri sau cand simt nevoia marcarii teritoriului, concentratia urinii motanilor creste, determinand formarea calculilor renali cu riscul aparitiei litiazei renale, extrem de dureroasa si dificil de tratat. Un alt risc la care sunt supusi motanii necastrati este la cancer testicular.

Pisicile sterilizate nu devin obeze pentru ca au fost castrate. Ele vor beneficia de tot potentialul hranei care le este administrata. Depinde de dumneavoastra sa ii asigurati o dieta echilibrata si necesarul de exercitiu fixic zilnic pentru a preveni ingrasarea. Pisicile sterilizate sunt mai docile, mai atasate de stapan, mai afectuoase si mai cuminti. Vor fi mai sanatoase si vor trai mai mult timp. Pot fi tinute in perechi sau grupuri fara a aparea conflicte sau gestatii nedorite.

Varsta optima pentru castrare/sterilizare difera de la specialist la specialist. In niciun caz nu se aplica regula „ opisica trebuie sa faca macar un rand de pui inainte sa poata fi sterilizata”. Animalul trebuie sterilizat inainte sa ajunga la pubertate, adica 6-8 luni de viata. Unii spun  ca sterilizarea la varste si mai fragede da rezultate si mai bune pentru sanatatea animalului. Altee studii recomanda sterilizarea abia dupa ce animalul a implinit un an. Cel mai bine este sa va consultati cu medicul dumneavoastra. Cu cat varsta la care se face castrarea e mai mica cu atat recuperarea se face mai repede.

Operatia de sterilizarea este mai laborioasa decat cea de castrare deoarece ovarele si uterul se afla in interiorul abdomenului. Este necesara anestezie totala, care nu e periculoasa pentru pisica. In functie de marimea animalului si a organelor genitale si incizia va fi pe masura. Dupa interventie unele animale se pot chiar deplasa la cateva ore si sunt lasate acasa. In 7-10 zile recuperarea va fi completa. La cateva zile dupa operatie trebuie sa va prezentati la medic pentru scoaterea firelor de sutura, daca aceastea nu sunt resorbabile. In urmatoarea zi de la interventie pisica isi va relua apetitul. Daca observati semne de inflamare sau deschidere a suturii prezentati-va degraba la veterinar.

La masculii procedura de castrare e foarte simpla. Sunt necesare 2 incizii mici la nivelul sacilor testiculari. Indepartarea testiculelor se face foarte rapid. Datorita dimensiunii mici a inciziei de cele mai multe ori nici nu e necesara sutura. Imediat dupa operatie motanul poate fi luat acasa. Se recomanda supraveghere din partea stapanului in primele 24 de ore.

Intotdeauna alegeti un medic vetrinar care a mai facut astfel de operatii, care sunt o rutina pentru majoritatea. Programati din timp interventia si respectati sfaturile specialistului, cum ar fi neadministrarea hranei cu 12 ore inainte de operatie, daca se face cu anestezie totala. Castrarea si sterilizarea e benefica pentru pisici, nu le veti chinui, ba mai mult le salvati viata.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

 

14 Comentarii
  • FLORESCU VIOLETA a scris la 23.07.2016 08:35:

    Am un motan de doua luni si as dori sa stiu la cate luni il pot castra si cat ma costa ? dar mai ales unde aveti sediu in bacau ( ADRESA ? )

    [Răspunde]
  • gabriela a scris la 24.04.2016 09:48:

    pot steriliza un motan de 7 ani?

    [Răspunde]
  • gabriela a scris la 24.04.2016 09:48:

    pot steriliza un motan de 7 ani?

    [Răspunde]
  • gabriela a scris la 24.04.2016 09:48:

    pot steriliza un motan de 7 ani?

    [Răspunde]
  • gabriela a scris la 24.04.2016 09:45:

    pot steriliza un motan de 7 ani?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.01.2013 09:57:

    Pastilele Nonovulin ar trebui INTERZISE!!! Provoaca incontestabil puroi la nivelul uterului(piometru), FATAL PISICUTEI. Va sfatuiesc sa nu-i mai dati pisicutei pastile pt. hormoni.Sterilizati-o, e mult mai eficient s din punct de vedere financiar, pe termen lung. In dimineata asta duc pisica de numai 1 an si 7 luni la operratie dupa doar 4 administrari de pastile anti-hormonale. Operatia este destul de complexa pentru ca, asa cum va spuneam si mai sus, are piometru, costul operatiei fiind de 300. In conditii normale o sterilizare costa maxim 100 de lei, acum as preferat si eu sa o fi facut la timp, mai ales ca PISICUTA ARE NISTE DURERI CUMPITE.

    [Răspunde]
  • NoName a scris la 17.09.2014 18:44

    Ma fetita ma , vecina-i administreaza pisicii ei nonovulin de aproape 8 ani (pisica are 9 ani si ceva) si nu a patit nimic asa ca mai bine taci acolo daca nu stii .

  • Anonim a scris la 15.04.2011 00:09:

    PS: daca nu-i plac femelele... ii plac masculii? ca am un prieten, pot sa-i dau nr de tel.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.04.2011 00:07:

    Pentru ca motanul tau sa nu faca pui multi, trebuie sa te dai cu capul de 3 ori de perete si o data de frigider si gata. Motanul tau nu va mai face pui, tatal tau fericit. ;)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.12.2010 23:12:

    pisicutza mea a fost dusa la sterilizat acum 7 zile...operatia a costat 80 ron insa de cand am adus-o acasa doarme intr-una, mananca putin, musca la mangaiere si are o privire trista. In zona inghinala s-au evidentiat doua umflaturi ca niste chisturi pe care daca le atingi, pisica reactioneaza violent...o doare evident....a slabit mult ..nu o mai are spiritul dinainte si acum imi pare rau ca am sterilizat-o.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.08.2010 16:57:

    Salut...Ce sanse sunt ca motanul meu de 2 anisori sa mai ajunga acasa dupa o perioada de 5 luni??Nu este sterilizat iar cand a plecat era in calduri....Dupa acest timp credeti ca mai vine,avand in vedere ca a lipsit cel mai mult 3 zile?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.07.2010 20:20:

    buna seara; am si eu pisicuta de 2 ani si vinerea trecuta am sterilizat-o, (m-a costat 180 ron) si astazi i-am scos atele; dar am o intrebare:de cand am adus-o astazi d ela medic a inceput sa miorlaie exact ca in perioadele cand intra in calduri. Este ceva normal ?? Ma puteti ajuta cu un sfat , multumesc frumos

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.07.2010 03:44:

    Pe mine m-a costat 150 lei sterilizarea pisicutei mele.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 20.07.2010 13:50:

    spunetimi va rog cat costa o castrare pt pisicuta mea,

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.07.2010 09:38:

    Bunaziua si eu am un motan mic de vreo 9luni care este in calduri. ce ar trebui sa fac ca sa nu faca pui foarte multi pentruca tatalui peu nui plac femelele?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro