Stăpânii de pisici vs. stăpânii de câini

Stăpânii de pisici vs. stăpânii de câini

In lumea animalelor de companie exista un duel istoric: catei contra pisici. Nu e doar un duel inchipuit de oameni pentru amuzamentul lor, in majoritatea cazurilor cainele si pisica au ceva de impartit, inca nu se stie ce anume, dar poate vom afla vreodata.
 
Insa disputa aceasta nu se rezuma doar la animalele in cauza, ci si la stapanii lor: "cat people vs dog people”, cum ar zice englezul, sau „ stapani de pisici vs stapani de caini”, cum ar zice romanul, este un concept care isi face simtita prezenta si la noi in tara. Daca intrebam psihologii vom observa ca nu e fictiune in aceasta afirmatie.
 
 
Universitatea „Ball State” din Statele Unite a condus un studiu pe un esantion de 4 500 de persoane, care erau intrebate despre personalitatea lor si despre animalele pe care le detin. In general, a reiesit ca oamenii au personalitati similare cu cele ale animalelor pe care le detin. Mare parte dintre subiecti se declara a fi iubitori de caini, fie de pisici, foarte rar amandoua, asta chiar daca nu detineau vreunul din aceste animale.
 
74% s-au declarat iubitori de caini, in schimb doar 41% au spus ca prefera pisicile. Pisicile nu stau prea bine nici la capitolul „ a displacea” : 15% din subiecti au spus sus si tare ca nu le plac pisicile, pe cand doar 2% au putut declara asta despre caini. Din acest studiu a reiesit ca preferintele pentru o anumita specie din cele doua decurg din diferentele dintre caracterele oamenilor, totusi pastrand anumite asemanari intre cei care prefera acelasi tip de animal. Se pare ca niciodata o „cat person” nu se va intelege cu un „dog person”.
 
In salbaticie, cainii sunt animale care nu pot trai fara haita, dezvolta o retea sociala bine pusa la punct, in care fiecare membru il ajuta pe celalalt si se respecta reciproc. Pe de-alta parte, pisicile sunt animale solitare, vanatori nocturni, care nu sunt dispuse sa-si imparta prada cu nimeni altcineva. Singurul moment in care relationeaza cu un alt semen fiind atunci cand procreeaza.
 
 
 Cainii sunt domesticiti de aproximativ 10 000 de ani, pisicile doar de 3 500. Unii specialisti spun ca in cazul pisicilor nici nu poate fi vorba de domesticire, ci doar colaborare din partea lor (ingrijire din partea noastra si o portie de afectiune din partea lor, cand doresc). Se mai spune ca relatia om-caine se bazeaza foarte mult pe aspectele dinamice (joaca, plimbat). Relatia om-pisica este insa mult mai profunda si tine mai mult de afect. Cainele te scoate din viata agitata de zi cu zi prin joaca si plimbari, pe cand pisica te primeste in viata ei, oferind caldura si relaxare.

Stapanii de caini sunt vazuti ca persoane sociabile, comunicative si deschise la tot ceea ce inseamna interactiune umana. Alte studii au aratat ca iubitorii de caini sunt cu 15% mai extrovertiti si cu 13% mai amabili decat iubitorii de pisici. Cu 11 procente stapanii de caini i-au batut pe cei de pisici si cand a venit vorba de constiinciozitate, abilitatea de a duce sarcini la bun sfarsit si de a-si respecta obligatiile. Ei sunt oameni lipsiti de spontaneitate, care prefera lucrurile planificate cu rigurozitate. Iubitorii de cainii sunt si cei care sunt mai inclinati spre valorile familiei: isi doresc sa se casatoreasca, sa aiba o casa si copii. Ei sunt si caractere dominante, puternice, capabile sa ia decizii si sa paseasca in fata, sa aiba initiativa. Nu se tem sa ia cuvantul sau sa se apere, au un nivel ridicat de incredere in sine.
 
Pe de alta parte, iubitorii de pisici au reiesit a fi persoane introvertite, care se subapreciaza. Sunt oameni supusi, insa in care nu te poti increde, deoarece sunt manipulativi si prefacuti, adesea suspiciosi. Sunt persoane care prefera solitudinea si sa locuiasca singure, intemeierea familiei nefiind o prioritate, cel putin in prima perioada a vietii. Sunt oameni mai nervosi si mai deschisi la minte decat iubitorii de caini. Au inclinatie spre arta, poseda creativitate. Sunt curiosi si iubesc aventura si lucrurile neobisnuite. Sunt mai deschisi spre a descoperi lucruri noi decat iubitorii de caini, care sunt mai conservatori.

In aceasta disputa sunt undeva la mijloc cei care detin ambele specii si care am putea spune ca sunt cei mai castigati. Insa, s-a aratat ca dintre cei care detin atat pisici cat si caini, peste 70% prefera cainele. Pisicile sunt adoptate deoarece sunt mai usor de intretinut si pot fi lasate mai mult timp singure acasa.
 
 
Oricare ar fi preferintele si personalitatea fiecaruia, ceea ce trebuie sa ne uneasca e dragostea pentru animale si dorinta de a le oferi o viata cat mai buna. Aceste mici dispute sunt doar de amuzament si trebuie tratate ca atare.

Autor: Nicolae Hasegan

3 Comentarii
  • Lois a scris la 18.04.2015 12:31:

    Buna!!;) Eu iubesc pisiciile,le cunoscc.Unele sunt loiale altele mai putin...Eu am avut multe pisicii,si pt.ca eram cu el la nevoie chiar dc.le tin afar a ma iubeau si ele.Am un motanel care cade prefera iubirea si sa stea langa mine decat sa manance...Eu am scoala si petrec ce timp mai am cu pisicutzele mele.Pt.ca le iub si ele pe mine. .Nu toate sunt la fel dar le poti schimba...Mda si va intrebati dv.va zgarie...ori ati lovit-o sau ati luat-o in brate ori doar se joaca pisiceste:)))) P.S.Nu judecati inainte sa cunoasteti:)) :*

    [Răspunde]
  • tare a scris la 20.07.2014 16:57:

    ALL in ONE! Cel mai tare joc! Incearca-l pentru cateva minute! http://tinyurl.com/SuperJocComentariu

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.12.2012 18:46:

    eaaaaaaaaaaa nici odata nu iti da ce iti trebuie

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro