Stadiile dezvoltarii si cresterii catelusului (I)

Stadiile dezvoltarii si cresterii catelusului (I)

Pentru a stii de ce catelusul dumneavoastra nu va asculta intotdeauna si pentru a-i intelege actiunile este extrem de important sa cunoasteti ce se intampla cu el pe parcursul cresterii. Puiul de caine trece pana la maturitate printr-un numar de 7 etape, fiecare cu specificul ei si extrem de importante in dezvoltarea armonioasa a psihicului si fizicului catelusului. Cu cat le cunoasteti mai bine cu atat veti sti cum sa va impuneti si sa deveniti un sef de haita priceput. Desi este o perioada extrem de scurta, este determinanta pentru caine nou nascutformarea personalitatii puiului. Aceste etape difera de la rasa la rasa, cainii de talie mica avand un ritm de crestere si dezvoltare mai accelerat decat cei de talie mare. Insa fenomenele care se produc sunt aceleasi.

Stadiul 1 ( nastere -> saptamana 3)
 
Se mai numeste si etapa neonatala sau tranzitorie. Dupa ce a stat 2 luni in burta mamei catelusul ia contact cu exteriorul la momentul nasterii. Este complet dependent de mama lui. Se naste cu ochii inchisi si fara auz. Mama lui il ajuta sa isi regleze temperatura corpului, il stimuleaza sa isi faca nevoile. Nu are dinti insa mecanismul suptului este bine implementat. In aceasta perioada puiul doarme 90% din timp, iar restul de 10% il petrece mancand. In prima saptamana catelul isi va dubla greutatea de la nastere. Mirosul, simtul tactil si gustul sunt bine dezvoltate. Puiul poate sa planga. Incepand cu saptamana a doua canalele auriculare incep sa se deschida, iar catelusul va percepe lumea inconjuratoare si cu ajutorul auzului, care se va dezvolta tot mai mult pe parcursul urmatoarelor etape. Inspre finalul acestei perioade isi va deschide si ochisorii. Vederea va fi sensibila si puiul va trebui prevenit de lumina foarte puternica. Socializarea incepe inca de pe acum. Va interactiona cu mama lui, cu fratii lui si va invata cum sa se poarte. Va face cunostinta si cu culcusul, eventualele obiecte care se afla acolo.

caine micStadiul 2 (3 -> 5 saptamani)
 
Perioada "ma pregatesc sa ies in lume”.  Simturile vazului si al mirosului ajung sa fie complet implementate, auzul este in continua dezvoltare. Va incepe sa isi recunoasca mama, fratii si chiar oamenii cu care intra in contact. Acum invata cum sa se poarte in societate, sa isi arate dominanta, sa latre si sa dea din coada. Deja se poate si deplasa, iar perimetrul de cercetat se extinde la o zi la alta. Mama lui deja il lasa perioade mai lungi singur. Are un control mai bun al temperaturii corporale si a sfincterelor, deja poate sa isi faca singur nevoile, fara stimulare. Din saptamana 4 apar dintisorii de lapte. Puiul incepe sa linga lapte dintr-un vas daca i se ofera. Este chiar indicat deoarece mama deja incepe procesul de intarcare in aceasta perioada.

Stadiul 3 ( 5 -> 12 saptamani)

Perioada "iesirii in lume si a fricii”. Puiul va depinde fizic din ce in ce mai putin de mama lui. Isi poate regla singur temperatura, isi face nevoile si este intarcat. Deja manaca singur hrana semilichida si puteti sa il obisnuiti cu caine mai marecea umeda si chiar cea uscata.

Socializarea devine din ce in ce mai importanta. Catelusul incepe sa se joace cu dintii cu fratii lui, oamenii sau obiecte. Nu are intentia sa raneasca. Tot acum va incepe sa se impuna tot mai mult, sa maraie. E momentul in care trebuie sa va impuneti ca sef al haitei. Deja creierul lui inregistreaza ce il invatati, insa inca mai are deficiente in concentrare. Fiind deja momentul in care va merge spre o casa noua, predresajul trebuie inceput usor. Va fi invatat care sunt regulile, limitele si cum sa se poarte. Veti continua ceea ce a inceput mama lui. Deja il puteti invata si care este numele sau. Insa nu va asteptati la prea multe de la el, inca e doar un copilas si tot joaca si somnul sunt mai importante, insa nu trebuie neglijata educatia. Intre saptamana 8 si 12 catelul va experimenta un sentiment nou "frica”. Pana acum nu se temea de nimic. Insa de acum veti constata ca micutul se sperie de aproape orice. Este bine sa il ajutati sa aiba doar experiente pozitive, sa interactioneze cu cat mai multe obiecte, situatii, zgomote. Daca acum sufera vreo experienta neplacuta va dezvolta o fobie pentru toata viata. Nu este bine sa il certati. Este perioada in care se fac vaccinurile. Abia dupa al doilea vaccin puiul are voie sa interactioneze cu alti semeni sau alte animale, sau sa iasa in lume. Este chiar indicat sa il aduceti in contact cu cat mai multe animale si oameni (copii, adulti, femei, barbati). Este o perioada extrem de importanta pentru dezvoltarea ulterioara a catelului.


Stadiile urmatoare vor fi dezbatute intr-un viitor articol. Si ele sunt la fel de importante ca si acestea.

Surse foto: 1, 2, 3

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro