Sfaturi pentru reducerea mirosului din litiera

Sfaturi pentru reducerea mirosului din litiera

litieraLitiera cu nisip pare sa fie cel mai dificil aspect al convietuirii cu o pisica, sau mai multe. Chiar daca pe noi nu ne (mai) deranjeaza, musafirii pot acuza prezenta unui miros neplacut, “de pisica”, in casa. Ca sa nu mai vobim despre prietenul nostru felin, care trebuie sa foloseasca zilnic acest “focar”  de mirosuri pestilentiale.

Din fericire pentru toate partile implicate, exista solutii la acesta problema, destul de simpla la o privire mai atenta. Desi unele sfaturi pot parea banale pentru unii, am constat de-a lungul timpului ca exista multi proprietari de feline care nu intrebuinteaza corect litiera cu nisip si nu ii cunosc secretele.

Curatare zilnica: litiera pisicii ar trebui curatata de cel putin 2 ori pe zi. Ideal ar fi sa indepartam fecalele si “ bulgarasii de urina”  imediat ce acestia au fost plasati strategic in cutie. In acest fel mirosul neplacut nu are ragazul sa se imprastie in toata casa.
 

Igiena saptamanala: chiar daca indepartam zilnic reziduurile pisicii, in nisipul restant mai supravietuiesc  mici particule de urina sau fecale care degaja constant un miros neplacut si favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. In plus litiera capteaza si ea in fisurile facute de ghearele pisici, urme de urina. De aceea saptamanal sau macar o data la 2 saptamani, vom spala temeinic litiera cu un detergent de vase cu miros discret. Cu aceasta ocazie vom schimba si asternutul cu unul nou. Asezati in litiera un strat nu foarte gros de nisip, pisicilor nu le place sa “inoate” in asternut.

Alt tip de asternut: pe piata exista o multime de tipuri si branduri de nisip pentur litiera. Daca cel pe care il folositi acum va nemultumeste, atunci incercati altul. Recomandam alegerea unuia care formeaza bulgari. Bulgarii  sunt usor de indepartat din litiera, astfel incat asternutul ramas ramane curate (intr-o mare masura, dupa cum am amintit si mai sus).

De asemenea veti gasi tipuri de nisip pentru litiera cu mirosuri si arome. Multor pisici nu le plac mirosurile chimice ale asternutului si refuza sa le foloseasca. In plus, aroma nu dureaza decat cateva ore de la deschiderea pungii (exista si exceptii).

Recomandam alegerea unui asternut ecologic, ce poate fi aruncat la toaleta. Astfel scapati de corvoada pungutelor cu fecale aruncate la gunoi.

Litiera perfecta: fiecare pisica are nevoie de o litiera care sa fie pe masura ei; adica lungimea litierei ar trebui sa fie de doua ori lungimea pisicii, iar latimea litierei cat o lungime de pisica. Altfel exista riscul ca animalul sa isi faca nevoile in afara litierei, desi sta in ea, sau sa nu o foloseasca deloc deoarece nu are suficient spatiu de manevra.

Recomandam sa evitati litierele acoperite. Desi aparent ofera intimitate pisicilor, ele nu fac decat sa blocheze mirosului urat inautru. Iar multe pisici nu se simt confortabil sa revina intr-un loc “imputit”.

O litiera pentru fiecare: o regula simpla spune ca intr-o casa cu mai multe pisici, fiecare animale are toaleta proprie. In acest fel nu riscam supraglomerarea nisipului cu fecale si urina, care vor degaja un miors neplacut de doua ori mai intens. Plasati litierele in colturi diferite ale locuintei.

Locul perfect: asezati litiera intr-un loc al casei care este bine ventilat si usor de aerisit. In acest fel mirosul pestilential se degaja cu usurinta si rapid. Totusi acest loc va fi unul linistit, departata de forfota familiei, pentru ca pisicile au nevoie de intimitate cand merg sa isi faca nevoile.

Odorizante: in magazinele de animale veti gasi substante odorizante pentru nisipul din litiera care va pot fi de folos. De regula este vorba de o pulbere cu miros placut care se imprastie peste asternut, iar in momentul in care pisica rascoleste nisipul, in aer se elibereaza un miros proaspat, placut

Sau, nu uitati de odorizantele de camera existente in orice supermarket. Alegeti unul pentru eliminarea (nu ascunderea) mirosului de animale, deoarece  nu sunt toxice pentru pisici si lupta mai eficient cu mirosurile urate.

Schimbati dieta: nu stiu cati stapani cunosc faptul ca dieta pisici influenteaza volumul si  cantitatea de miros a fecalelor. O hrana completa, naturala si sanatoasa pe langa alte beneficii pentru organism, asigura un tranzit intestinal bun si reduce cantitatea de fecale urat-mirositoare. Aveti toate motivele sa optati pentru o hrana superpremium.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro