Se pot intelege pisicile cu rozatoarele de companie?!

Se pot intelege pisicile cu rozatoarele de companie?!

iepurele si pisicaIndraznim sa spunem DA, avand drept dovezi numeroasele istorisiri si filmulete in care cei doi protagonisti se accepta reciproc. Insa Natura nu a renuntat sa isi faca jocurile si in continuare avem in discutie un pradator si o prada, carorara le-a fost sortit sa se alerge, precum Tom si Jerry. Cu tact si perseverenta puteti crea o legatura armonioasa intre feline si rozatoare, fara a fi nevoie sa renuntati la unul dintre iubitele animale de companie.

Varsta joaca un rol major in reusita acestei relatii. In primele luni de viata pisoii fac cunostinta cu lumea inconjuratoarea si asimileaza cat mai multe informatii. In copilarie ei invata de la mama lor tot ceea ce inseamna vanatoarea si supravietuirea. Daca in aceasta perioada noi ii introducem rozatoarele de companie, sunt sanse mari ca micuta felina sa vada in acestea un prieten si nu o cina in miscare. E putin probabil ca la maturitate pisoiul sa dezvolte un comportament agresiv fata de amicul lui din copilarie.

De asemenea trebuie luat in considerare si temperamentul pisicii. O pisica activa, vigilenta si harnica va ataca fara ragaz orice misca. In schimb, pisicile lenese si somnoroase abia daca vor arunca o privire asupra custii rozatorului.  

Pisicile de exterior sau cele adoptate de pe strada au abilitatile de vanator mai bine dezvoltate. Sunt sanse mari ca o asa pisica sa atace rozatorul misterios pe care il intalneste in casa. In schimb, pisicile crescute doar in interior, fara vreo lectie de vanatoare  live de la mama lor, nu prea stiu cum sa reactioneze. Asta nu inseamna ca inlauntrul lor nu sta pitit impulsul de vanator, drept urmare niciodata pisica nu va fi lasata impreuna cu rozatorul fara supraveghere.

Cusca este mediul in care traieste rozatorul de companie, oricare specie ar fi el, si locul unde se simte protejat. In consecinta, aceasta trebuie sa fie construita din zabrele de metal, groase, ce nu pot fi roase sau indoite. Distanta dintre gratii va fi destul de redusa cat sa nu permita pisicii sa isi introduca labele. Incuietorile si peretii custii sa nu poate fi deschise de pisica sau locatar.

Niciodata nu asezati cusca rozatoarelor intr-o camera separata, departe de accesul pisicii. Cu cat isi cunoaste mai putin adversarul, cu atat sunt sanse mai mari ca atunci cand il intalneste, pisica sa il atace cu mai mare ferocitate.

Asezati cusca intr-o camera frecventata de familie, la nivelul solului sau pe o suprafata plana, sigura, de unde sa nu poata fi doborata pe jos de catre felina. Puteti opta pentru acoperirea cu un carton sau un cearsaf a catorva pereti pentru ca animalul inchis sa se simta mai in siguranta.

Asezati inauntru cel putin o ascunzatoare tip casuta, iar recipientele de apa si hrana sa fie puse la distanta fata de peretii custii, pentru ca pisica sa nu ajunga la rozator atunci cand acestea se adapa sau mananca.

Lasati pisica sa adulmece noul locatar. La orice gest de agresiune rostiti tare NU si stropiti-o cu apa.  Pe viitor cand ambele animale sunt mai calme unul in prezenta celuilalt, lasati-le sa faca cunostinte direct, in timp ce tineti in mana rozatorul. La fel si aici, orice reactie negativa din partea pisici va fi amendata.

Nu lasati pisica in aceeasi camera cu rozatorul atunci cand nu e nimeni acasa.  Nu se stie cum poate prinde acces la micul animal si toata povestea se va termina sumbru.

Pisicile si iepurii

Aceasta este, poate, cea mai reusita relatie dintre un rozator si o felina. De regula, iepurii au dimensiuni egale cu pisicile si atunci felinele nu mai sunt  tentate sa urmareasca o prada atat de mare.

Ba dimpotriva, un iepure extrovertit va fi cel care va tachina si ataca pisica. Oricum ar fi, nici in acest caz nu lasati iepurele si pisica impreuna fara a fi paziti de un membru al familiei.
    
Pisicile si hamsterii

Pentru multe pisici hamsterii nu sunt altceva decat prada preferata. E in antura pisicilor sa alerge dupa mici creaturi miscatoare. Drept urmare nu lasati niciodata hamsterul liber prin casa, daca este si pisica prezenta in camera.

Pentru cele mai multe pisici traiul cu un hamster se rezuma la a se cocota pe cusca lui si a-l privi ore intregi. Iar hamsterii nu par a fi deranjati de acesti spectatori.

Pisicile si chinchilla sau porcusorii de Guineea

Si aici cea mai buna relatie este cea care este protejata de un rand de gratii metalice. Doar in situatia in care cele doua animale au fost invatate unul cu celalat de mici, pot fi lasate sa interactioneze liber, bineinteles in prezenta stapanului. Nu de putine ori s-a intamplat ca chinchilla sau porcusorul sa fie cei care ataca si atunci inevitabil si pisica riposteaza pe masura.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


2 Comentarii
  • Blerta a scris la 13.09.2014 17:44:

    Păi, ca să fim chit, eeți zic că și eu sunt legată de primăvară prin ziua cuiva foarte imotrpant pentru mine . Cu toate astea, eemi ador luna. http://xdjyqwicfvj.com [url=http://lwyrac.com]lwyrac[/url] [link=http://mfgtqmpany.com]mfgtqmpany[/link]

    [Răspunde]
  • Camila a scris la 09.09.2014 05:32:

    After I initially cotnemmed I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Thanks!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro