Sanatatea veveritei Degu

Sanatatea veveritei Degu

veverita deguVeveritele Degu sunt animale destul de rezistente, traind pana la 10 ani, daca sunt ingrijite corect. Exista anumite particularitati ale acestui animal de care trebuie tinut cont si respectate, pentru a avea un companion fericit si vesel. Cu cat sunteti mai bine informati despre ingrijirea acestui rozator cu atat va este mai usor sa il cresteti si sa preintampinati problemele.

Diabetul este o afectiune la care orice Degu este predispus, deoarece aceste veverite nu au capacitatea sa metabolizeze zaharurile. Stapanul unui Degu trebuie sa fie ceva mai responsabil decat stapanul Chinchilei sau porcusorului de Guinea, cand vine de vorba de regimul alimentar. Degu necesita o dieta saraca in glucide, grasimi, dar bogata in fibre (25-30%).  Evitati sa hraniti veverita cu gustarele constand in fructe uscate, fructe dulci sau alimente bogate in grasimi. La fel ca si la oameni o cantitate prea mare de zahar in sange este daunatoare si duce la diabet. Intr-o prima faza apare obezitatea din cauza regimului alimentar bogat in glucide si lipide care ofera energie. Apoi se instaleaza diabetul care se recunoaste dupa urmatoarele semne:

- Scadere in greutate
- Letargie
- Consum ridicat de apa
- Instalarea cataractei, care netratata duce la orbire. Cataracta apare ca un strat gri-albicios pe suprafata globului ocular.

O veverita Degu hranita incorect si care sufera de diabet are o speranta de viata scazuta si va fi foarte nefericita. Asa ca hraniti-va veverita doar cu mancare speciala pentru degu, firmele importatoare de la noi comercializeaza si o astfel de hrana si o puteti gasi in majoritatea pet-shopurilor. Daca nu gasiti hrana speciala pentru ele, puteti cumpara o hrana pentru chinchile sau porcusori de Guinea, dar una cu un continut scazut de grasimi si fructe uscate. O cantitate prea mare de grasimi duce adesea la afectiuni ale ficatului.

Afectiunile dentare sunt un alt aspect la care trebuie sa fiti atenti. In mod normal degu are dintii portocalii datorat reactiei clorofilei cu o enzima din saliva. Un degu cu dintii portocalii este un degu sanatos. In schimb un degu cu dintii albi denota existenta unei probleme, de cele mai multe ori de natura alimentara. Dintii albi pot aparea si daca veverita a fost privata mult timp de plante verzi. Cand observati o modificare a culorii dintilor umblati imediat la regimul alimentar si corectati-l. Deasemenea fiind un rozator dintii acestui animal cresc continuu. Un degu care nu roade suficient va avea de suferit de pe urma dintilor prea mari, care ii ranesc tesuturile cavitatii bucale. Pentru a preintampina aceasta amplasati intotdeauna in cusca veveritei ramurele de salcie, plop sau arin si fan din belsug.

Veveritele degu nu tolereaza caldura asa ca aveti grija unde amplasati cusca. Niciodata sub o fereastra in bataia directa a soarelui. Deasemena nici plimbatul cu masina s-ar putea sa nu faca prea bine. Degu prefera frigul insa cu moderatie.

Stresul se manifeasta la acest animal mai mult decat la altele. Un animal stresat scoate sunete nespecifice, se ascunde mereu, incearca sa evadeze, poseda gesturi atipice si manifesta frica in momente cand nu ar trebui. Creati un mediu in cusca in care veverita sa se simta in siguranta, cu multe accesorii care ii permit sa se ascunda cand doreste intimitate. Cusca sa fie amplasata intr-un loc linistit, ferit de forfota strazii sau a locuintei. Si unde sa nu aiba acces alte animale.

Afectarii ale picioarelor apar in cazul exemplarelor tinute toata viata in custi cu podeaua de gratii. Pododermita este adesori intalnita la astfel de indivizi. Puteti preveni asta daca ii amenajati o cusca cu o podea solida, comod la calcat. Asternutul custii trebuie ales cu grija. Talajul gasit in comert de cele mai multe ori este cel indicat pentru aceste rozatoare. Trebuie evitat cel provenit din cedru, deoarece contine uleiuri  care irita tractul respirator al veveritei.

Veveritele degu au o mare toleranta la durere si de multe ori nu arata ca este ceva in neregula decat prea tarziu. Acordati timp supravegherii ei pentru a vedea si cele mai subtile schimbari in obiceiurile sale. Respectati-i regimul alimetar pentru a avea un animal de companie fericit.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

2 Comentarii
  • Cosmin si Speedy a scris la 22.12.2015 16:31:

    Si inca CV,nu are par in vârful cozii,ar trebui sa fiu îngrijorat?

    [Răspunde]
  • Cosmin si Speedy a scris la 22.12.2015 16:30:

    Am o întrebare,exista veverițe Degu de culoare alb cu maro?eu am un exemplar cu astfel de culoare.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro