Samoied

Samoied

Clasificarea rasei: Samoiedul este un membru al cainilor pastorali, fiind folosit initial pentru conducerea turmelor de reni si la trasul saniilor. In prezent se folosesc mai ales pe post de caine de companie.

Cerinte de hrana: in general acesti caini nu sunt mari mancaciosi luand in considerare cantitatea de exercitii de care au nevoie.

Media de viata: 9-15 ani; in general este de 14-15 ani.


Numarul de pui pe fatare:este de 4-6 catelusi dar pot fi si cazuri cu mai multi sau mai putini de atat.

Descriere fizica generala: Samoiedul este un spitz de talie medie aratand caracteristicile tipice ale urechilor erecte, teapane si coada curbata pe spate. Sunt de culoare alba si au o blana rezistenta la frig. Talpile sunt plate, au par abundent intre degete.Talpile lor unice previn formarea de bulgari de zapada intre degete nelimitandu-le astfel abilitatea de munca din tinuturile lor natale.

Inaltimea la femela intre minim 46 cm si maxim 51 cm si mascul intre minim 51 cm si maxim 56 cm.
Greutate la femela si la mascul intre minim 23 kg si maxim 30kg.

Categoria de dimensiune: mediu

Inaltimea si greutatea: masculii ideali vor masura intre 51-56 cm; femelele masoara intre 46 si 51 cm la greaban si cantaresc intre 23-30kg masculii si femelele, existand o proportie cu marimea sa.

Boli:samoiedul este un caine rezistent ce nu sufera de prea multe probleme de sanatate. Totusi sunt cunoscuti ca suferinzi de displazie de sold, surzenie, atropie retinala progresiva, insa crescatorii incearca sa administreze cresterea lor astfel incat acest tip de probleme sa fie sub control.

Boli curente: surzenie

Susceptibilitate la imbolnaviri: scazuta

Istoric: Fiind un caine de turma din nordul Rusiei, samoiedul si-a primit numele dupa triburile nomade care-l foloseau. El a lucrat intotdeauna alaturi de trib si a impartit corturile membrilor sai, astfel ca are o mare dragoste pentru viata de familie. Ocazional erau folositi la trasul saniilor sau a barcilor dar aceasta munca era rezervata in general pentru reni. Multi exploratori au folosit acesti caini la inceputul secolului cand s-a inregistrat o crestere a numarului explorarilor polare.Dupa expeditii, multi caini s-au intors cu exploratorii lor in tarile de origine ale acestora. Domnul si Doamna Kilburn � Scott au introdus pentru prima data samoiedul in Marea Britanie la inceputul acestui secol dupa ce-i vazuse in mediul lor natural in 1889. Au devenit populari foarte repede si inca mai sunt si in prezent.

Inteligenta: poate fi un caine greu de dresat fiind stiuti a fi destul de indaratnici, rabdarea fiind absolut necesara in instruirea lor.Pot fi independenti si vor face ceva numai ca se bucura ca este alaturi de stapanul avand si momente cand vor izbucni cu bucurie sa faca ce vor ei. Sunt zgomotosi, deci trebuie sa fie dresati sa nu latre la comanda. La varste fragede trebuie sa fie corect socializati, in special cu pisicile si alte animale de companie.

Caracteristici de expozitiei: samoiedul are un cap ascutit cu un craniu turtit. Botul de marime medie trebuie sa fie conic, terminat cu un nas negru. Falcile trebuie sa fie puternice si sa aiba o muscatura completa in foarfeca. Ochii de marime medie trebuie sa fie migdalati, bine asezati si de culoare caprui- caprui inchis. Urechile sunt compacte, erecte si bine captusite pe interior cu par. Gatul este puternic si arcuit.Spatele este de lungime moderata, larg si musculos. Pieptul este adanc dar nu prea lat. Picioarele anterioare vor fi drepte si musculare iar cele posterioare trebuie sa fie cu unghiuri definite, drepte, paralele si foarte musculoase. Talpile picioarelor sunt imblanite si formeaza talpici mari de zapada. Ele sunt lungi, destul de plate iar talpile propriu zise sunt captusite cu par. Coada trebuie sa fie lunga, imblanita din belsug si este purtata pe spate si pe o parte cand este in alerta. Subparul trebuie sa fie des, moale si scurt cu par mai aspru crescut printre el pentru a forma blana exterioara, dreapta, rezistenta la vreme de culoare argintie pe margine. Culoarea dorita pentru expozitii este albul pur, alb si culoarea biscuitului sau crem.

Tara de origine: Siberia

Energie: ridicata

Exercitii generale: peste 2 ore pe zi. Necesita o cantitate rezonabila de exercitii atat coordonate cat si libere. Au o tendinta naturala de a trage, totusi pot fi invatati sa mearga la pas.

Susceptibilitate la stres daca este lasat singur: ridicata

Protectie personala: medie

Compatibilitate pe post de caine de paza:ridicata

Tendinta de latrat: medie

Usurinta la transport: medie

Nivel de agresivitate: scazut

Compatibilitate cu alte animale:scazuta

Compatibilitate pentru copii: ridicata

Caracter general si temperament: in general este o rasa prietenoasa, sociabila si devotata. Sunt protectori ai casei, nici un intrus neputand intra fara a fi auzit. Se descurca bine cu copii fiind animale de companie bune pentru familie Ii place sa fie inclus in toate activitatile familiei. Totusi, daca sunt lasati dupa vointa lor, pot fi distructivi. Sunt cunoscuti pentru faptul ca le place sa sape. Intrucat sunt maestri ai evadarilor, un gard inalt in jurul gradinii este o investitie necesara. La varste fragede trebuie sa fie socializati, in special cu pisicile si alte animale de companie. Poate fi extrem de galagios.

Lungimea blanii; scurta/medie

Cerinte de ingrijire a blanii: mai mult de odata pe saptamana

Tundere: nu este cazul

Ingrijirea blanii: trebuie facuta in fiecare zi, masculii avand o blana mai lunga decat femelele. O periere zilnica ii va face sa arate curati. O ingrijire mai amanuntita saptamanal este obligatorie. Daca blana devine uda sau murdara de noroi lasati-o sa se usuce fiind mai usor sa indepartati mizeria din ea. In mediul sau originar samoiedul naparleste de subpar odata pe an, in mod normal vara. In casele cu incalzire centrala naparlesc de 2 ori pe an. Cand incepe sa naparleasca parul se imprastie pretutindeni fiind necesar un periaj mai des. Totusi, cand nu-si schimba subparul, samoiedul nu lasa par.

Culoarea:Samoiedul poate fi alb curat, alb si culoarea biscuitului sau crem.

Naparlit: abundent

4 Comentarii
  • Anonim a scris la 18.01.2010 19:11:

    Vand pui de Samoyede din linie de campioni,import Ungaria mascul Telefon:0722338247 sau 0762106615.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.03.2009 00:24:

    da este o rasa super draguta,,nu se poate exprima in cateva cuv.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.10.2008 14:16:

    Este o rasa ffff frumoasa prietenoasa dar EXTREM DE DRAGUTZ!!:P

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.09.2008 02:17:

    am un samoyed de 5 ani si as vrea sa stiu cum s-ar acomoda daca i se schimba stapanul si mediul la aceasta varsta. As dori sa-l las la cineva pt cateva luni cat o sa fiu plecata din tara si nu stiu ce sa fac k n-as vrea sa fie foarte afectat si sa moara.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro