Salamandra gigantica chineza (Andrias davidianus)

Salamandra gigantica chineza (Andrias davidianus)

Andrias davidianusEste cea mai mare salamandra din lume si este in totalitate acvatica, adaptandu-se din multe puncte de vedere la acest stil de viata. Poate creste pana la 1,80 m in lungime, desi majoritatea exemplarelor din zilele noatre sunt, in mod considerabil, mai mici. Pielea salamandrei gigantice chineze este colorata in nuante de maro inchis, neagra sau verzuie si prezinta pete neregulate. Este, de asemenea, dura, cutata si poroasa, cea din urma caracteristica facilitand respiratia prin piele, deoarece acest amfibian de dimensiuni mari nu are branhii. Reprezentantii speciei Andrias davidianus au corpul alungit si doua perechi de picioare aproximativ similare ca marime. Botul este mai putin rotunjit decat cel al rudei sale: salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus), iar coada ceva mai lunga si mai lata. Ambele specii (atat salamandra gigantica chineza, cat si cea japoneza) au capul prevazut cu tuperculi, desi aceastia sunt dispusi diferit: specia chineza are tuberculi mici, dispusi in perechi si aranjati in siruri paralele cu maxilarul inferior, in timp ce la specia japoneza tuberculii sunt, in general, desperecheati si neregulat imprastiati. Ochii salamandrei gigantice chineze sunt mici, fara pleoape si pozitionati in partea de sus a capului mare si plat, fapt pentru care animalul are o vedere slaba.

Giganticul amfibian este, in general, activ noaptea, bazandu-se pe miros si atingere in scopul de a-si localiza prada. Traieste in crapaturile din roci, noroioase si intunecate, aflate de-a lungul malurilor raurilor si se hraneste cu peste, alte salamadre mai mici, viermi, insecte, raci si melci, pe care ii prinde printr-o muscatura laterala rapida.

Asemanator altor amfibieni, aceasta salamandra, are o piele neteda si lipsita de solzi. Pielea umeda actioneaza ca o suprafata respiratorie, prin care oxigenul patrunde in organism, iar dioxidul de carbon este eliberat.

Se pare ca in privinta comportamentului de imperechere, salamandrele gigantice chineze sunt foarte asemanatoare cu rudele lor japoneze: reproducerea are loc de la sfarsitul lunii august si pana in septembrie, cand sute de indivizi se aduna in locurile destinate cuibaritului. Masculii ocupa scorburile unde urmeaza sa aiba loc imperecherea, pazindu-le cu agresivitate impotriva intrusilor. Deseori acestia intra in competitie cu alti masculi, suferind leziuni, uneori mortale. Femelele intra in cuiburi, depunand in interiorul acestora 400-500 de oua, care sunt tinute laolalta precum un sir de margele, dupa care pleaca imediat. Masculii fertilizeaza ouale si le protejeaza de pradatori, cum ar fi pestii, pana primavera tarziu, cand acestea eclozeaza, in general dupa o perioada de 12-15 saptamani. Larvele au numai trei centimetri lungime si sunt asemanatoare ca forma cu adultii; au branhii si, desi si le pierd foarte devreme, ele nu-si pierd niciodata carcteristicile larvare. Atat salamandrele chineze, cat si cele japoneze traiesc mult, un specimen aflat in captivitate atingand varsta de 52 de ani.

Cand se simte in pericol, salamandra elimina prin piele un mucus urat mirositor, fapt care nu o protejeaza, insa, de lacomia omului. Salamandrele uriase sunt pe cale de disparitie deoarece carnea si organele lor sunt foarte cautate atat in gastronomia, cat si in medicina chinezeasca traditionala.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 04.01.2011 14:50:

    tare!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro