Rosella de companie - aduce culoare in locuinta

Rosella de companie - aduce culoare in locuinta

rosselaRosella este un papagal australian cu un aspect fizic deosebit…de colorat. Cu un caracter pe masura, a ajuns tocmai de la antipozi sa fie apreciat si la noi. Il puteti intalni in aproape orice pet-shop, la un pret rezonabil, precum si in tot  mai  multe case ale iubitorilor de pasari exotice. Intr-un articol anterior am cunoscut mai bine aceasta pasare, asa cum este ea in mediul natural, savanele si padurile din sud-estul Australiei. Acum vom vorbi despre ingrijirea ei in cadrul caminelor dumneavoastra.

Personalitate

Rosella  mai este numita si „perusul australian”, asta deoarece in multe aspecte seamana cu perusii. Insa tocmai diferentele fac ca aceasta pasare sa fie aleasa de catre viitorii stapani. Acesti papagali de talie mijlocie sunt foarte activi si foarte talentati zburatori. Un Rosella care nu are posibilitatea sa zboare va fi un papagal depresiv, nefericit, care nu va trai mult. Nu va asteptati de la Rosella sa invete sa rosteasca cuvinte, dupa cum am spus nu e un perus sau vreun Ara. Aceasta pasare va va delecta cu alte sunete specifice, fluieraturi si suieraturi. Rareori au putut fi invatati sunete cunoscute. Cu toate acestea Rosella este destul de "guraliv". Este o pasare inteligenta, dar destul de greu de imblanzit si educat. Asta daca nu aveti suficienta rabdare si perseverenta. Imblanzirea inceputa din tinerete  si realizata riguros va da roade si veti avea un papagal extrem de iubaret si docil. Este o pasare foarte rezistenta la boli si care se ingrijeste usor, dar cu toate acestea nu e recomandata pentru incepatori. Sunt pasari teritoriale, care formeaza perechi pe viata. O pereche va convietui perfect impreuna in aceeasi voliera. Doua perechi isi vor disputa teritoriul, iar acest lucru le va distrage total atentia de la imperecheat si facut pui. Nu se prea inteleg nici cu alte specii, deci pastrati Rosella singure in aceeasi casuta. Masculii sunt destul de agresivi cu alti masculi sau alte pasari, in afara de perechea sau puii lor. Acest papagal iubeste sa "rontaie" mereu cate ceva, sa-si elibereze energia. Cu cat mai multe accesorii in colivie cu atat mai bine.

Adapostire

Orice pasare de companie adora spatiul, iar cu cat colivia este mai mare cu atat mai bine. In cazul Rosellei spatiul este esential. Dupa cum spuneam este un excelent zburator si depinde de aceasta activitate pentru a ramane sanatoasa. Coliviile mici pentru perusi care se gasesc in comert, nu sunt potrivite pentru Rosella (de altfel pentru nicio pasare). Pentru o pereche de Rosella trebuie sa aveti macar o voliera de 1m latime, 5m lungime si 2.50m inaltime. Pentru crescatorii specializati o incapere (crescatorie de pasari) este cea mai indicata. Daca nu beneficiati de un spatiu atat de generos, atunci asigurati-va ca ati domesticit bine pasarea si o puteti lasa libera prin camera, macar cateva ore pe zi. Accesoriile volierei nu difera de cele necesare altor pasari exotice. Hranitori si adapatori, de dimensiuni potrivite astfel incat sa nu fie nevoie sa umpleti recipientele decat o data pe zi. Acest papagal prefera sa se hraneasca la aproximativ 1m de la sol, asa ca amplasati hranitorile la aceasta distanta. Bete si stinghii de diverse marimi si materiale amplasate astfel incat sa raman si spatiu liber pentru zbor si sa nu fie deasupra hranitorilor astfel incat excrementele sa cada in hrana. Am vazut ca Rosella ciuguleste mult, deci multe jucarii si bucati de lemn trebuie sa accesorizeze voliera. Rosella iubeste sa faca baie in apa, o cadita cu apa curata sa fie mereu prezenta in partea de jos a volierei. Voliera nu trebuie pozitionata in bataia directa a soarelui, dar nici in cel mai intunecat ungher al locuintei. Lumina place acestor pasari.
 
Dieta

Rosella se hraneste in principal cu seminte. Acestea consituie hrana de baza. In comert se gasesc amestecuri speciale pentru aceasta specie, care ofera o dieta completa. Atentie la termenul de valabilitate. Cumparati produse speciale pentru Rosella sau papagali australieni, nu cele destinate  altor specii de papagali. Un amestec de seminte reusit trebuie sa contina: seminte de iarba canarilor, mei (alb, negru), ovaz decorticat, seminte de foarea-soarelui (gri-vargate). Rosella adora semintele de floarea-soarelui asa ca puteti suplimenta dieta cu o hranitoare umpluta numai cu astfel de seminte. Pe langa hrana de baza ii puteti oferi zilnic si bucati de fructe proaspete, de sezon sau citrice. In mediul natural aceste pasari de hranesc si cu muguri sau flori, dar si cu insecte, in special viermi. Un astfel de deliciu din cand in cand va fi apreciat de Rosella. In perioada de imperechere semintele germinate aduc un plus de savoare si nutrienti. Apa curata, schimbata zilnic, pusa in adapatori care nu pot fi folosite si pe post de cada de baie. Dupa cum spuneam ii place sa se imbaieze si poate nu va face diferenta intre adapatoare si cadita.

Rosella sufera de putine boli specifice. Achizitionati pasarea doar de la crescatori specializati sau pet-shopuri cu o igiena optima, astfel preveniti eventualele imbolnaviri. Despre inmultirea acestor pasari vom discuta intr-un articol viitor.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro