Rolul mineralelor in alimentatia cainilor

Rolul mineralelor in alimentatia cainilor

hrana caineluiMineralele sunt elemente naturale care joaca roluri esentiale in functionarea optima a organismului. La fel ca si oamenii si cainii au nevoie de un aport echilibrat de minerale pentru o buna desfasurarea a tuturor proceselor celulare si a functiilor. Reglarea presiunii osmotice, transmiterea influxului nervos, circulatia sangelui, osificarea si diversele reactii metabolice depind de anumite minerale, considerate esentiale si care nu pot ajunge in organism decat prin ingerare (din hrana sau suplimente alimentare). De aceea cand va hraniti patrupedul trebuie sa tineti cont si de acest aspect sis a alegeti o hrana echilibrata care sa ii furnizeze si necesarul zilnic de minerale. In general hrana uscata sau umeda speciala pentru caini este astfel formulate incat sa asigure un aport optime din aceste minerale esentiale. Insa de la producator la producator se poate face rabat de la anumite principii din anumite considerente de pret, de calitate. Analizati cu atentie fiecare eticheta si din punct de vedere al mineralelor inainte de a alege hrana pentru catelul dumneavoastra.

Specialisti considera ca exista 12 minerale esentiale, cu roluri majore in functionarea corecta a organismului, numite macroelemente. Aceasta denumire le este conferita si de cantitatea in care se gasesc in organism. Cu roluri la fel de bine definite in organism sunt si microelementele, dar se gasesc  in cantitati mult mai mici, la fel cum si necesarul lor zilnic este mai scazut. In continuare vom insira macroelementele si rolul lor in cadrul bunei functionar a organismului catelului:

Calciul (Ca): se gaseste in cantitate importanta in oase (principalul rezervor de calciu). Rol: in formarea oaselor si a dintilor, transmiterea impulsului nervos, coagularea sangelui, comunicarea intercelulara, contractia musculara. Surse: organe de pui, vita, miel, careen de miel, de peste, oase de vita.

Fosforul (P): este strans legat ca si rol de Ca, echilibrul P-Ca fiind essential pentru organism si in special sistemul osos. Rol: in structura sistemului osos si in locomotie, metabolism, structura acizilor nucleici (ARN si AND), echilibrul acido-bazic. Surse: carne, oua, lactate.

Sodiul (Na): se gaseste in hrana sub forma de sare (clorura de sodiu). Rol: presiunea osmotica (retine apa in celule si organism), comunicarea intercelulara, generarea si transmiterea impulsului nervos, echilibrul acido-bazic. Surse: peste, oua, zer praf, subproduse de pui, extract de soia.

Potasiul (K): in stransa relatie cu sodiul, se echilibreaza reciproc. Rol: transmiterea impulsui nervos si comunicarea intercelulara, echilibrul acido-bazic, reactiile enzimatice. Surse: cereale integrale, soia, floarea-soarelui, orez si drojdie.

Clor (Cl): legat de sodiu sub forma clorurii de sodium (sarea de bucatarie). Rol: presiunea osmotica, echilibrul acido-bazic. Surse: acealeasi cu ale sodiului, deoarece in natura aceste 2 minerale sunt legate sub forma de sare.

Magneziul (Mg): se gaseste depozitat in oase avand roluri multiple: sinteza enzimatica, structura oaselor si a dintilor, functionarea muschilor si nervilor, secretia si functionarea hormonilor. Surse: oase de vita, carne de miel, tarate de grau si orz, produsi de soia, sfecla, oleaginoase.

Zinc (Zn): rol in: reactiile enzimatice, cicatrizare, celulele pielii, metabolismul proteic si glucidic, inmultirea celulara,oase si muschi. Surse: carne si organe.

Fier (Fe): rol esential in sinteza hemoglobinei si mioglobinei, fara de care nu s-ar putea desfasura respiratia si locomotia. Surse: carne si organe, sfecla.

Cuprul (Cu): rol in: metabolismul fierului, formarea tesutului conjunctiv, formarea celulelor sangvine, sinteza melaninei (pigment de la nivelul pielii), antioxidant.  Surse: carne si organe (mai ales ficat).

Seleniu (Se): rol in raspunsul imun, protectie impotriva oxidarii (in colaborare cu vitamina E). Surse: pestele oceanic, rinichi, germeni de grau.

Iodul (I): rol esential in functionarea corecta  glandei tiroide (sinteza hormonilor tiroidieni), diferentierea celulara, cresterea puilor, reglarea metabolismului. Surse: peste, oua, sare iodata, subproduse de pui.

Manganul (Mn): rol in sinteza enzimatica, functionarea sistemului nervos, dezvoltarea osoasa, in reproducere  si crestere, aspect lucios al pielii si blanii. Surse: cereale integrale, organe.

Mai sus am facut o scurta descriere a celor mai importante minerale, care trebuie sa se gaseasca in meniul zilnic al patrupedului dumneavoastra. Aproape toate elementele din sistemul periodic se gasesc in anumite cantitati (unele infime) in organismul catelului, avand un rol cat de mic, dar important. Iata o lista cu microelementele (oligoelementele) mai importante: fluor, brom, arseniu, cobalt, sulf, nichel, molibden, siliciu, vanadiu s.a.

O hrana de calitate, din comert, ar trebui sa contina toate aceste minerale in dozele zilnice recomandate. Daca preferati hrana preparata in casa, cereti sfatul unui specialist in domeniu pentru o formula optima pentru sanatatea cainelui. Daca considerati ca animalul dumneavoastra prezinta deficiente de anumite minerale si vitamine, ii puteti administra suplimente, care se gasesc in pet-shopuri, insa numai dupa ce consultati si medicul veterinar. Un caine bine hranit va fi un caine sanatos si fericit!

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro