Reproducerea perusilor - Complicatii si probleme

Reproducerea perusilor - Complicatii si probleme

perusiiInmultirea perusilor nu este o sarcina de savant, fiind chiar si la indemana crescatorilor neexperimentati. De cele mai multe ori procesul decurge curat, iar primi pui impanati gata sa isi gaseasca o noua familie se ivesc mai repede decat am fi prevazut. Insa exista si situatii cand lucrurile se complica, fie din vina stapanului neatent, fie in mod natural, si atunci viata parintilor sau a puilor poate fi pusa in pericol. Mai departe vom preenta pe scurt cele mai des intalnite probleme ce pot aparea pe durata procesul de reproducere a perusilor.

Retentia oului

Retentia sau blocarea oului pe traseu  apare atunci cand femela nu are suficient calciu pentru a intari coaja oului format in uterul ei.  Coaja nu este destul de tare pentru a facilita expulzia oului provocand stres si durere pasarii.

Pentru a preveni aceasta situatie nefavorabila etse obligatoriu sa asezam in colivia de reproducere un os de sepie sau un bloc mineral. Verificati daca osul de sepie sau blocul mineral au fost consumate de femela. Daca aceasta nici nu s-a atins de ele inseamna ca nu ii plac si ar trebui schimbate (pot fi  impregnate cu un miros sau gust ce nu plac femelei de perus).

Femela nu depune oua

Atat femela cat si masculul pot fi in afara sezonului de imperechere. Nu este suficient  sa aiba varsta de peste 1 an, ci ar trebui sa aiba si hormonii necesari initierii “caldurilor”.

Daca in 3 saptamani perechea aleasa nu depune oua, incercati sa schimbati partenerii sau sa folositi o alta pereche pentru reproducere.

Oua infertile

E posibil ca femela sa fi depus ouale inainte sa se imperecheze cu masculul. Blocati accesul in cuib pana cand observati ca cei doi s-au imperecheat, astfel incat cu ceva noroc a doua serie de oua va fi fertila.

Verificati cloaca masculului. Unii masculi pot avea pene ce o acopera, impiedicand inseminarea. Tundeti aceste pene rebele daca ele exista.

Cercetati stabilitatea stinghiilor. Stinghiile mobile pot cauza erori in inseminare.

Dupa doua serii de oua infertile, schimbati partenerii si asteptati pana anul urmator cand va debuta un nou sezon de reproducere.

Oua aruncate din cuib

Asigurati-va ca baza cuibul detine o adancitura, astfel incat ouale sa stea impreuna si femela sa le poata acoperi pe toate. Concavitatea previne deplasarea oualor prin cuib sau in afara lui.

Femelele tinere (1-2 ani) pot avea tendinta sa arunce ouale din cuib. Daca acest obicei nu dispare in timp, femela va fi indepartata de la clocit, iar ouale vor fi incubate de alta  femela.

Oua fisurate

Un ou fisurat sau gaurit va ucide puiul. De cele mai multe ori aceasta este cauzata de unghiile prea mari ale mamei sau daca ouale sunt asezate in cuib imediat sub orificiul de acces, femela calcand pe ele cand intra. Unii crescatori folosesc lac de unghii non-toxic pentru a izola fisura, in cele mai multe cazuri viata puiului fiind salvata.

Pui nehraniti

Gusa puilor de perus se poate observa foarte usor pe partea anterioara a gatului, imediat sub pielea subtire. Daca aceasta este goala inseamna ca puiul nu a primit mancare.

Femele tinere  uita sa hraneasca puii, care sunt prea mici sa tipe. Puneti in cuib un pui mai mare din alt cuib (daca detineti). Acesta va fi suficient de puternic cat sa isi ceara dreptul la hrana.

Puii ignorati de mama vor fi hraniti de mana. In unele pet-shopuri veti gasi formule de hrana pentru pui proaspeti de perus.

Pui raniti

Uneori, din motive necunoscute, parintii isi ataca unul sau mai multi pui. Scoateti puiul din cuib pana nu va fi prea tarziu. Daca puiul a fost atacat in cuib e vina femelei, daca a fost atacat in afara lui, cel mai probabil masculul este autorul. Evitati sa mai imperecheati acesti perusi agresivi.

Uneori, femela smulge penele puilor. Cauza este o carenta de minerale, de regula iod. Oferiti un supliment cu iod si/sau indepartati puii din cuib.

Pui morti

Daca puiul nu prezinta semne de agresiune sau de boala caracteristice, poate fi vorba de hipotermie. Puii de perus golasi nu pot sa isi regleze singuri temperatura corporala. Daca cuibul nu prezinta concavitate puii se vor rostogoli de langa fratii lor si vor ingheta.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
5 Comentarii
  • Andreea Elena a scris la 28.03.2017 11:24:

    Buna ziua am o pereche de perusi si un mascul singur.Acum 2 zile mi-a facut un ou,l-am gasit pe jos in colivie,l-am luat si l-am pus in cuib.Problema este ca nu are deloc grija de el nu il cloceste.Am citit ca ar mai trebui sa depuna un ou in 2 zile.In cazul in care nu mai depune alte oua si nu il cloceste pe acesta cum as putea sa am eu grija de el sa iasa puiul?

    [Răspunde]
  • Blonddy a scris la 16.04.2016 02:40:

    NU! Este din acelasi sange, puii vor muri sau se vor naste cu malformatii. Luatii alta femela, dar aceeasi culoare!

    [Răspunde]
  • Danirl a scris la 21.12.2015 15:15:

    Buna ziua. Am o pereche de perusi, femela a depus 3 oua si dupa ce a trecut perioada de clocire si-a scos singura ouale afara pentru ca nu erau bune, dupa o saptamana a depus alte oua, cinci de data asta si ne cobfruntam cu aceeasi problema ca ouale nu aunt bune si le-am aruncat dupa ce a trecut perioada de clocire. Cum sa procedez? Ce sa le dau sa manace ca sa fie fertile ouale? Sau unde e problema? Multumesc.

    [Răspunde]
  • Blonddy a scris la 16.04.2016 02:34

    Nu exista mancare ptr a fi ouale fertile, unul dintre cei doi este fertil, eu as incerca sa ii schimb partenerul perusicei!

  • cosmina a scris la 30.10.2014 13:33:

    ce semne sun ca perusuca este gravida

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 31.05.2013 20:00:

    am si eu o pereche de perusi si femela scote rumegusu din cuib vrea sa faca oua se pregateste datimi un sfat ?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro