Popandaul (Spermophilus citellus)

Popandaul (Spermophilus citellus)

popandaulCunoscut si sub denumirile de suita sau tastar, popandaul este o specie apartinad familiei veveritelor - Sciuridae si singurul reprezentant european al genului Spermophilus. La fel ca toate veveritele, acest animal face parte din ordinul rozatoarelor. Numele de popandau sau poponete i se trage de la pozitia pe care o adopta deseori: spijinirea pe membrele posterioare si pe coada, in pozitie verticala.

Popandaul are corpul suplu si alungit, fara a depasi 22 cm., capul usor tesit in regiunea frontala, botul scurt si obtuz, pavilioanele urechilor mici si rotunjite, ca niste cute tegumentare acoperite de peri scurti. Coada are 5,5-7,5 cm lungime si este bine imbracata in blana. Greutatea corpului este cuprinsa intre 230 si 340 g. Membrele sunt scurte, cele anterioare avand cate 4 degete, iar cele posterioare cate 5, prevazute cu gheare lungi, puternice, mai mult sau mai putin ascutite, adaptate pentru sapat. Blana are peri scurti si aspri; culoarea de fond pe fata superioara a corpului este canusie-galbuie-bruna, cu reflexe negre si ruginii, insulare, inchise la culoare, cu aspect de pete fine. Pe partile laterale ale corpului blana prezinta nuante sulfurii. Pe cap culoarea este uniforma si fara pete, iar in jurul ochilor se contureaza un inel galben deschis; barbia si gatul sunt albe, pieptul, abdomenul si fata interna a membrelor sunt galben sulfuriu. Coada este mai deschisa pe partea ventrala si prezinta peri mai intunecati la culoare pe partea terminala.

Ochii popandaului sunt mari, proeminenti si, in comparatie cu marimea capului, sunt mult distantati intre ei. Aceasta pozitie a ochilor reprezinta rezultatul unei adaptari la mediu, permitind animalului sa observe intinderile din jur, fara a scoate complet capul din galerii. Buza superioara este crestata adanc. La baza cozii are 3 papile perianale, care secreta un lichid mirositor, cu rol in gasirea partenerilor de imperechere si in delimitarea teritoriului.

Populeaza zona de stepa, neimpadurita, fiind prezent in biotopuri foarte diferite: izlazuri, pajisti, terenuri cultivate sau inierbate, gradini, livezi, rape, diguri etc. In tara noastra, popandaul are o raspandire discontinua, lipsind total din podisul Transilvaniei. Spre deosebire de alte zone ale arealului, in Romania nu a fost intalnit la altitudini mari, urcand numai pana la 450 m. (dealul Pietricica din Piatra Neamt). Il gasim in afara arcului carpatic, pana la granitele tarii, in Moldova, Muntenia, Oltenia, Crisana, Maramures, densitatea populatiei putand atinge 13-17 indivizi/ha in Baragan si Dobrogea.  

Traieste in colonii, insa fiecare individ are o galerie proprie. Desi este un animal sociabil, cea mai mare parte a timpului o petrece in galeriile sale, destul de complicate, unele fiind folosite permanent, altele ocazional. Galeriile ocazionale sunt folosite pe timp rece si umed si sunt construite fie la suprafata, fie la o adancime maxima de 120 cm., fiind prevazute cu 1-2 cuiburi. Galeriile permanente, utilizate pentru hibernare, au o structura mai complicata si ating o adancime de peste 2 m. Cuibul este amplasat in profunzime si adapostit intr-o camera ale carei dimensiuni sunt variabile. Acesta este confectionat din resturi vegetale, frunze uscate de graminee, tulpini, fire de lana, bucati de hartie sau de panza si alte materiale. Cuibul le serveste atat pentru hibernare, cat si pentru cresterea puilor. Arhitectonica galeriei variaza in functie de sol, conditiile climaterice sau caracteristicile indivizilor (varsta, de ex.).

Perioada de hibernare este determinata de conditiile de temperatura. In general, incepe in luna  septembrie si dureaza pana in luna martie; in mod exceptional, cand apar conditii climatice nefavorabile, cu temperaturi scazute sub 15 gr. C, intrarea in hibernare poate avea loc chiar in luna august. Popandaii hiberneaza fie in grupuri mici de 2 pana la 5 indivizi, de regula mama si pui, fie solitari. Indivizii tineri intra ultimii in aceasta stare. Nu isi fac provizii, starea de hibernare fiind profunda si continua. Trezirea si iesirea la suprafata se face esalonat: intai masculii adulti, dupa care femelele si, in ultima etapa, indivizii tineri.

Hrana poate fi atat vegetala, cat si animala. Popandaul este un animal diurn, hemofil si isi desfasoara activitatea de cautare a hranei in prima parte a zilei si dupa-amiaza, inainte de asfintitul soarelui. Consuma, in general, partile verzi ale plantelor, radacini si seminte, dar si insecte, miriapode, melci, rame sau vertebrate mici.

Perioada de reproducere incepe la cateva zile de la iesirea din hibernare. In aceasta perioada masculii au un comportament agresiv unii fata de altii. Femelele nasc 2 pana la 9 pui (cel mai frecvent 4 sau 5), dupa o perioada de gestatie de 25-28 de zile. Alaptatul dureaza 6 saptamani, iar puii ating maturitatea sexuala la un an de la nastere, dupa perioada de hibernare.

Popandaul este considerat a fi un animal daunator atat pentru culturi, cat si pentru siguranta solului. Acest rozator depreciaza pajistile si faneturile prin reteaua lor de galerii si contribuie la erodarea solurilor si la slabirea digurilor. Mai mult decat atat, animalul este un rezervor de germeni patogeni si paraziti. Blana lor, comercializata cu success in unele tari, este slab valorificata la noi.

Corina Dovinca
ZooLand.ro


10 Comentarii
  • Anonim a scris la 22.03.2013 10:21:

    este adevarat sunt draguti dar dauneaza culturilor agricole!noroc caci la mine in comuna nu avem!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.05.2011 18:13:

    am eu unul in clasa

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 29.07.2010 07:17:

    Ca sa-l prinzi trebuie sa torni apa intr-o gaura de la galerie si la cealalta gaura pui o cutie. Sunt foarte fricosi.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.03.2010 20:07:

    ce frumos este:x:x:x:X:x

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.03.2010 20:07:

    ce frumos este:x:x:x:X:x

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.03.2010 20:07:

    ce frumos este:x:x:x:X:x

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.03.2010 11:11:

    dupa topirea zapezii am descoperit ca livada este plina de galerii de popandai .ce fac cu ei daca sunt protejati ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.03.2010 11:11:

    dupa topirea zapezii am descoperit ca livada este plina de galerii de popandai .ce fac cu ei daca sunt protejati ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.03.2010 11:11:

    dupa topirea zapezii am descoperit ca livada este plina de galerii de popandai .ce fac cu ei daca sunt protejati ?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.08.2009 15:00:

    nu am...nici nu am vazut dar as fi f curioasa sa intalnesc un popandau

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro