Pisicilor le place sa fie mangaiate

Pisicilor le place sa fie mangaiate

pisicaPisicile adora mangaierile pe care le rasplatesc cu triluri de tors cat mai zgomotos. Insa nu oricand si nu peste tot! Spate, cap sau burta, pentru catei nici nu mai conteaza, atingere sa fie! Insa pentru pisici mangaiatul este o treaba serioasa, intima si plina de semnificatii, care nu trebuie luata in deradere. Interactionanad cu multe pisici am putut observa ca fiecare are un loc anume unde adora sa fie atinsa dragastos, cumva la fel ca zonele erogene la om. Exista locuri unde majoritatea pisicilor accepta si chiar tanjesc sa fie atinse, dar si zone ale corpului de care trebuie sa ne tinem degetele deoparte. Haideti sa vedem in continuare unde si cum le place pisicilor sa fie mangaiate.

De ce este mangaiatul important pentru pisici?!

Aceasta este o intrebare la care multi specialisti felini au incercat sa raspunda. Necunoscand limbajul pisicesc nu putem decat sa intuim cateva explicatii.

Motivul clasic, cel mai adesea adus in discutie, este cel al marcajului olfactiv. Asa cum multi dintre noi stim, felinele domestice  (si cele salbatice deopotriva) poseda niste glande de miros a caror secretie reprezinta amprenta olfactiva a fiecarui individ. Pisicile se  folosesc de aceste glande pentru a marca teritorii, obiecte si chiar membrii familiei, dintr-un puternic instinct de proprietate.

Altii specialisti sunt de parere ca pisicile adora sa fie atinse deoarece mirosului stapanului iubit se intrepatrunde suav cu cel personal, dand nastere unei legaturi afectiv-olfactive foarte puternice.

Fara indoiala, pisicile se bucura si de masajul usor pe care il desfasuram in timpul mangaiatului si mai ales de atentia si dragostea pe care o primesc din partea noastra. Sa nu uitam ca atingerile calduroase ii amintesc de cele ale mamei, de pe vremea cand  era doar un pui orb, ce facea cunsotinta cu lumea inconjuratoare doar prin simtul tactil.

Cum mangaiem pisicile?

Nu e suficient doar sa aruncam o mana pe pisica, sa o miscam incolo si incoace de doua ori si sa consideram ca ne-am facut datoria zilnica de stapan “grijuliu”.

O pisica straina nu poate fi atinsa oricum. Noi nu ii cunoastem caracterul, iar ea nu ne stie indentiile si totul se poate finaliza cu o serie de zgarieturi sau muscaturi. Daca vrem sa mangaiem o pisica la prima vedere, mai intai intindem usor mana cu unul-doua degete inainte si o lasam sa ne miroase. Daca animalul da semne de bunavointa putem sa ne aventuram si sa o mangaiem usor pe crestet sau sub barbie.

Mangaiatul pisicii trebuie sa fie alcatuit din miscari line si usoare, lungi si rare, precum un vals. Plimbati mana de-a lungul spatelui pe toata lungimea lui,  in loc sa tapati energic aceeasi zona. niciodata nu atingeti  blana in raspar, ci intotdeauna in sensul de crestere. Unele pisici adora sa fie scarpinate, altele doar atinse usor cu toata palma, urmeaza sa descoperiti fiecare stilul preferat al pisicii voastre.

Unde mangaiem pisicile?

Exista 4 zone ale corpului  unde mangaiatul devine irezistibil pentru felina. Foarte putine pisici rezista sa nu toarca atunci cand sutn atinse aici:

•    barbia: miscarile gentile de-a lungul barbiei inspre jonctiunea cu craniul determina o reactie a pisicii care iti topeste inima. Felina isi intinde capul si gatul precum un mielusel, facand parca loc sa fie atinsa si mai bine.
•    baza urechilor: la fel ca si barbia, este bogata in glande olfactive si este locul perfect de mangaiat. De aceea multe pisici isi “impung” stapanul!
•    obrajii, in spatele mustatilor, sunt si ei dotati cu glande de miros. Si in acest caz, pisica va adopta o pozitie caracteristica, tragand mustatile inainte, pentru ca sa poata fi mangaiata mai pe indelete.
•    baza cozii: cum o atingi acolo, cum felina noastra isi ridica fundul, incantata de atentia pe care i-o oferi.

Ce zone sa eviti?

De la individ la individ, zonele interzise pot sa difere, insa una este valabila pentru toate pisicile: burtica! Cainii se arunca pe jos cu burta in sus sperand sa fie mangaiati acolo, in schimb pisicile nu sunt atat de increzatoare. Pentru ele, abdomenul este o zona vulnerabila, locul unde se gasesc majoritatea organelor. In natura, ea este deopotriva prada si pradator. Etalandu-si burta, pisica risca sa se expuna prea mult pericolului.

Veti mai vedea pisici cu burta in sus, dar care odata atinse acolo vor incepe sa se lupte. Vor apuca mana “atacatorului” cu labele din fata, o vor musca si o vor izbi cu membrele posterioare. Aceasta este o lupta in joaca, insa in cazul unor pisici lipsite de auto-control poate lasa cateva urme.

Evitati mangaiatul  abdomenului! Foarte rar, unele pisici extrem de relaxate vor permite stapanului sa le atinga pe burta. Si atunci se vor lungii de placere.

Mangaiati-va pisici zilnic, lasati-o sa va poposeasca in poala si atingeti-o acolo unde ii place mai mult. Luati ca si barometru intensitatea torsului. Mangaiatului este cel mai bun mijloc de a relationa cu pisica si de a va consolida relatia afectiva.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro