Pisicile Chartreux - pisicile aristocrate

Pisicile Chartreux - pisicile aristocrate

ChartreuxO rasa frantuzeasca, nobila cu blana gri - albastruie si ochi de chihlimbar

Originea stramosilor pisicii Chartreux se afla, conform cercetarilor lui Jean Simonnet - un specialist foarte cunoscut - undeva in muntii stancosi intre Turcia si Iran. Se pare ca blana groasa in doua straturi a dus la acest rezultat. Incepand cu secolul 16. a fost constatata existenta pisicilor “albastre” in Franta. Denumirea “Chartreux” a aparut prima data in anul 1723 in "Dictionaire universel de Commerce" .

Pisica Chartreux seamana foarte bine in ceea ce priveste marimea cu pisica obisnuita de casa, dar ca la nicio rasa deosebirile intre motan si pisica sunt foarte evidente: masculii sunt impunatori si cantaresc pana la 7 kg, au un cap mare cu trasaturi frumoase. Femelele au o fata ingusta, trasaturi fine si cantaresc doar 4 kg, care corespund staturii lor gratioase. Aceasta felina deosebita poate fi descrisa si comparata cu o balerina sau cu o puma. Atat motanul cat si pisica sunt niste fiinte distinse, caracterizandu-se prin gratie, eleganta, noblete si inalta clasa.

La expozitiile de feline aceasta rasa nu atrage atentia in mod special, deoarece corpul nu are o forma neobisnuita (urechi tuguiate, bot lunguiet, piele incretita, etc.), ci este absolut normal: blana, capul, statura. De aceea nu se gasesc anomalii sau deformatii.

Ceea ce o caracterizeaza pe pisica Chartreux este blana scurta, deasa, de culoare gri - albastruie. Extrem de speciali sunt ochii rotunzi galben - aurii sau de culoarea cuprului.

Un suflet cald, o bestie sau un amic fidel?

Pisica Chartreux da impresia unei mari sensibilitati, insa de fapt ea este o felina puternica, prietenoasa, iar daca este tratata cu espect si afectiune este foarte fidela. Ea poate fi lasate ore intregi in casa, nu va strica nimic incercand sa se joace cu diferitele obiecte, ci va prefera sa ia pozitia unui Sphinx si sa mediteze. Dorintele si le exprima intr-un mod silentios, nu va mieuna niciodata incat sa deranjeze, acest lucru fiind o alta caracterstica a rasei. Proverbiala este si inteligenta pisicii. In cazul in care trebuie sa ia pastile sau sa fie periata sau sa faca ceva ce nu-i place, aceasta este in stare sa deschida usi, sa aprinda radioul pentru a atrage atentia, iar la sunetul telefonului sa se furiseze din camera. Pentru proprietarii pisicilor, aceste trucuri reprezinta o adevarata provocare.

In mod paradoxal aceasta pisica poate fi plimbata in lesa. Atunci cand sunt pui sunt tare jucause, dar dupa cateva luni se transforma in filosofi veritabili. Pisicile inregistreaza si reactioneaza la starile stapanului, aceasta fiind o calitate care o transforma in cel mai bun prieten. Cu toate acestea, atunci cand simte ca in locuinta exista o prada se transforma intr-un vanator neindurator, iar daca isi simte puii in pericol intr-un tigru fioros. Cand o pisica Chartreux isi iubeste stapanul aceasta ramane fidela si il respecta intreaga viata, de aceea de multe ori este comparata cu un caine.

Aceasta felina prietenoasa si dragalasa nu-si va ascuti niciodata ghearele in preajma persoanelor dragi, a celor care-i creeaza un camin armonios si o viata frumoasa, daca cei din jur o respecta si o iubesc asa cum este ea de fapt: o puma blanda, care viseaza din cand in cand la libertatea din salbaticie.

ZooLand.ro

4 Comentarii
  • Anonim a scris la 06.01.2014 16:57:

    SI EU ADOR PISICILE MOR DUPA ELE.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 15.06.2013 21:56:

    Vand pisica Chartreux la un pret acceptabil contactati-ma ruben_sorry@yahoo.com

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.11.2010 16:42:

    super cool

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.07.2010 20:38:

    as vrea si eu o pisica ca asta :X ...are cineva ? contactati`ma la monymonellu@yahoo.com

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro