Pisica otravita - ce facem?!

Pisica otravita - ce facem?!

pisica otravita"Curiozitatea a omorat pisica" este o zicala populara foarte adevarata. E in natura lor sa se amestece in orice si sa isi "bage nasul" peste tot. Insa uneori asta poate dauna, deoarece unele substante pot fi daunatoare organismului pisicii. Si atunci trebuie intervenit degraba, pentru ca fiecare moment conteaza in lupta cu toxicul.

Substantele otravitoare sunt acelea care nu sunt tolerate de organism si care pot produce daune iremediabile acestuia, de multe ori provocand moartea. In locuinta sau afara, daca pisica are acces exista o sumedenie de produse care pot cauza otravirea acesteia. Dintre acestea le enumeram pe cele care se intantalnesc cel mai adesea in cazurile de otravire la pisica:

- Pesticidele
- Plumbul, din diverse produse
- Medicamentele pentru uz uman
- Produsele chimice de curatenie
- Cosmeticele
- Antigelul
- Antiparazitarele administrate in supradozaj
- Produsele petroliere
- Alimentele alterate
- Soparle si broaste otravitoare
- Plante decorative, de gradina sau salbatice
- Bauturi alcoolice
- Soareci sau sobolani otraviti

Pisica se poate otravi fie prin ingerarea unor astfel de substante/ produse, fie prin inocularea acestora la nivelul blanii. Pisica fiind un animal care respecta enorm curatenia, se poate linge si aduce in interiorul corpului aceea substanta daunatoare, sau in anumite situatii toxicul respectiv poate afecta pielea determinanad diferite dermatite, arsuri de natura toxica.

Este important sa recunoasteti cat mai precoce semnele otravirii. Paleta de toxice fiind atat de vasta si semnele si simptomele otravirii variaza foarte mult, depinzand de tipul substantei otravitoare. Totusi cele mai comune semne ale otravirii sunt:

- Voma
- Diareea
- Salivatie abundenta (chiar cu spuma)
- Anorexia
- Letargia
- Convulsii
- Durere
- Ameteala
- Iritatie a pielii sau a gurii
- Coma

Foarte important in tratarea pisicilor otravite este sa identificati corect substanta daunatoare si  sa actionati cat mai urgent. In functie de toxic veti stii ce trebuie facut, de dumneavoastra sau de catre veterinar. Acesta fiind urmatoul lucru care trebuie facut: anuntati-va repede veterinarul. Dansul va va ghida telefonic ce sa faceti. Ideal ar fi ca pisica sa fie vazuta de acesta cat mai degraba. Nu uitati cand fugiti la veterinar sa luati cu dumneavoastra si o mostra de voma, daca exista, sau ambalajul substantei pe care o banuiti de otravire.

Stimularea vomei e prima manevra care necesita instituita. O puteti executa chiar dumneavostra acasa, pentru a salva timp. Ideal ar fi ca medicul sa se ocupe de aceasta, insa daca conditiile nu permit ramane sarcina dumneavoastra. Atentie insa: doar in primele 2 ore de la otravire se poate executa, cat inca toxicul se mai afla in stomac. Dupa acest interval de timp, el deja va fi fost absorbit, iar provocarea vomatului nu face decat sa aduca un stres suplimentar pisicii. Mai mult pisica sa fie perfect constienta cand realizati aceasta. Apa oxigenata (peroxidul de hidrogen) este cea mai eficienta solutie. Solutia de 3% de peroxid de hidrogen se administreaza o lingurita la fiecare 5 kg ale pisicii, la fiecare 15 minute (nu mai mult de 3 astfel de doze), pana cand se induce voma. Sau puteti pune un sfert de lingurita de sare de bucatarie la baza limbii, sau dizolvata in putina apa si introdusa cu o siringa intr-unul din obraji, la fiecare 5 kg ale pisici, la intervale de 30 de minute. Voma nu trebuie indusa in urmatoarele cazuri: au trecut 2 ore de la otravire, pisica este nu este constienta, are probleme de respiratie, a vomat deja, a inghitit: acizi, tranchilizante, solventi, inalbitori, produse de curatenie, produsi petrolieri.

Daca au trecut cele 2 ore de la eveniment si voma nu mai poate fi indusa, sau chiar daca pisica a vomat, este important sa fie intarziata absorbtia toxicului la nivel intestinal. Aceasta se realizeaza cu carbune activ. Amestecati o parte carbune activ cu 6 parti apa rece, si administrati 5-6 lingurite. Alt remediu pentru a incetini absorbtia si a proteja mucoasa intestinala este administrarea de lapte (150 ml)  amestecat cu 1-2 albusuri de ou si/sau ulei vegetal (1 lingurita). Acest amestec il puneti incet intr-unul din obrajii pisicii, stimuland-o sa inghita, daca fortati prea mult nota e posibil sa fie absorbit in tractul respirator, cauzand alte probleme.

In cazul in care ii dati doar ulei vegetal, de orice tip, 2 lingurite la o pisica de talie normala sunt suficiente, de preferinta amestecate in mancare. In cazul otravirii cu produsi petrolieri dati pisicii sa bea multa apa si mergeti repede la medic.

Daca substanta otravitoare se afla pe blana e nevoie sa spalati bine pisica. In apa calduta, nu rece, indepartati bine de pe par toata substanta. Produsii petrolieri se indeparteaza folosind ulei industrial sau ulei vegetal, niciodata nu folositi dizolvant pentru vopsele. In rest un sampon pentru pisici sau un sapun va va oferi un ajutor extra pentru indepartarea toxicului. Prin imbaiere preveniti patrunderea substantelor toxice in organism, prin lingere.

In cazul otravirilor fiecare secunda este esentiala, iar oferirea antidotului trebuie realizata imediat. Exista anumite substante care pot fi inactivate doar cu un antidot, stiut doar de catre medic, de aceea vizita la veterinar e absolut necesara. Asta nu inseamna ca ajutorul dat de dumneavoastra acasa in primele momente este in zadar, ba chiar poate salva viata pisici.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

4 Comentarii
  • Ada a scris la 10.07.2015 10:16:

    acum doua zile am sterilizat trei pisoiasi cu frontline. Am impartit o doza pentru pisici adulte la toti trei, dar unuia cred ca i-am pus mai mult. Se simte rau, zace, refuza hrana si a vomat putin. In doua zile a baut doar putin lapte si apa. Sper sa-si revina

    [Răspunde]
  • andrei a scris la 21.04.2015 13:44:

    NU POT CITII ARTICOLU DIN CAUZA RECLAMELOR !

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.08.2013 17:15:

    Ajutor!!!Pisica mea are hemoragie interna,am observat azi!Cred ca a fost otravita de un vecin cu otrava de sobolani.Va rog,ajutati-ma!!

    [Răspunde]
  • Ana a scris la 07.02.2015 21:39

    Iata sfatul meu : Incearca sa ii dai lapte cald sau provoacai voma dandui apa oxigenata cate o lingurita la fiecare 10 minute pana vomita,insa nu trebuie sa depasesti trei doze Sper ca ti-am fost de folos !

  • Anonim a scris la 16.07.2011 23:01:

    Chiar azi am aflat ca vecinul meu a gasit pisica noastra,Regi,otravit.A mai rezistat din pacate doar cateva minute.L-am iubit ENORM.Acum stau si tastez pe net ca sa-mi alin suferinta,langa o cutie cu servetele.Imi pare foarte rau ca a murit.

    [Răspunde]
  • barbu a scris la 26.04.2014 13:52

    Asta e alta

mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro