Pinguinul african (Spheniscus demersus)

Pinguinul african (Spheniscus demersus)

pinguinul africanPinguinul african, cunoscut si sub denumirea de pinguinul cu picioare negre poate fi intalnit pe coasta de sud-vest a Africii, unde traieste in colonii mari, reprezentand una dintre cele mai surprinzatoare aparitii de pe continentul african. Din cauza sunetelor stridente pe care le scote, a mai fost denumit si pinguin magar (“jackass penguin”).

Exemplarele apartinand speciei Spheniscus demersus sunt pinguini de marime medie, avand o constructie robusta, corpuri greoaie si o coloratura speciala: spatele este negru, iar zona inferioara este alba, cu pete negre de dimensiuni diferite pe piept si pe abdomen, care ii ajuta sa se camufleze (albul deruteaza pradatorii aflati in aer, iar negrul pe cei aflati in apa). Aceste pete reprezinta, de asemenea, un fel de amprente unice, cercetatorii sustinand ca nu exista doi pinguini care sa aiba aceleasi pete.

Masculii sunt mai mari decat femelele si au ciocurile mai dezvoltate. In general, cresc pana la 68-70 cm in inaltime si pot ajunge la o greutate de 2 pana la 5 kilograme.

In mod neobisnuit, nu au un sezon fix de imperechere, insa perioada clocitului in Namibia este cuprinsa intre lunile noiembrie si decembrie, iar in Africa de Sud intre martie si mai. Fiecare pereche se intoarce anual la acelasi cuib, situat, de regula, in adaposturi, sub bolovani sau in tufisuri, pentru a proteja ouale de temperaturile extreme. Ambii parteneri participa la clocitul acestora, iar perioada de incubatie dureaza in medie 40 de zile. Dupa ce ies din oua puii mai raman o perioada de 30 de zile sub atenta supraveghere a parintilor, care ii hranesc cu mancare regurgitata.

Pinguinii africani sunt adaptati vietii acvatice si pot inota cu o viteza de 20 km/h, parcurgand distante cuprinse intre 30 si 70 km intr-o singura calatorie; scufundarea dureaza in medie 2 minute si jumatate si atinge o adancime de 60 m. Se hranesc cu ansoa sau sardine. Desi au un penaj rezistent la apa, acesta se schimba anual, iar pinguinii stau pe uscat vreme de 20 zile (intre lunile noiembrie si ianuarie in Africa de sud si intre aprilie si mai in Namibia) pentru a naparli.

Spheniscus demersus este o specie amenintata cu disparitia, in principal, din cauza pescuitului intens si a poluarii apelor cu petrol. Conform declaratiei expertului in fauna Lauren Waller, “in 2008, existau per ansamblu 28.000 de perechi implicate in reproducere pe toata coasta sud-africana. Ceea ce inseamna un declin de 70% al populatiei de pinguini in ultimii 50 de ani”.

Corina Dovinca
ZooLand.ro

Photo : wikipedia.org


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 04.01.2010 21:49:

    E tare fiindca ma ajutat mult de tot la tema la romana ca sa facem diferenta indre descriere literara si stiintifica.Asa ca am copiat fiindca nu a cerut sa de noi facute asa ca am dat drumul la scris.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro