Petit Basset Griffon Vendéen – cel mai vesel catel

Petit Basset Griffon Vendéen – cel mai vesel catel

caine vesel
Sub infatisarea dragalasa si zbarlita se ascunde un vanator iscusit si dedicat. Petit Basset Griffon Vendéen este una dintre cele peste 20 de rase de copoi frantuzesti, foarte popular si inca folosit la vanatoare in tara  natala. Mustind de energie, mereu preocupat de cate ceva, jovial si loial, micutul Basset Vendéen poate fi si un companion ideal. Mai putin cunoscut decat merita, Petit Basset Griffon Vendéen este o rasa de caini de luat in seama.

Istoric

Originea sa poate fi urmarita adanc in timp, pana in secolul al XVI-lea, cand mult mai voinicul sau stramos Griffon Vendéen cucerea nobilimea vremii.

Numele sau spune multe despre el:
- petite = pitic/mic;
- basset = aproape de sol;
- griffon = par sarmos;
- Vendéen = regiunea franceza din care provine. Aceasta regiune situata in zona de coasta din vest este caracterizata de un teren denivelat, deloc primitor, maracinos si cu iarba inalta si uscata.

Desi ras exista de secole, abia dupa a doua jumatate a secolului al XIX-lea s-a enuntat un standard oficial. In 1898 a fost alcatuit primul standard al rasei, care pe atunci se numea Basset Griffon Francais.

In 1907 s-a format primul club al rasei (Club du Basset Griffon Vendéen) folosindu-se acelasi standard pentru ambele varietati de Griffon Vendéen (Petite si Grand). In 1909 clubul a rescris standardul recunoscand cele doua tipuri: petite= inaltime cuprinsa intre 34 si 38 de cm si grand= inaltime intre 38 si 42 de cm.

In 1950, Societe de Venerie a publicat o carte de standarde care includea un standard separat, doar pentru Petite. Din acest moment  piticii au fost considerati o rasa aparte fata de Grand. Insa incrucisarile intre cele doua varietati au continuat, iar in acelasi cuib se puteau naste catei de ambele talii. Insa in 1975, Hubert Dezamy, presedintele clubului, a interzis incrucisarile intre Petite si Grand. Data fiind istoria recenta a acestor practici de mixare, chiar si in zilele noastre mai pot aparea cuiburi in care fratii sa aiba inaltimi diferite.

La origine, Petit Basset Griffon Vendéen a fost folosit pentru vanatul mic, de obicei iepuri salbatici, uneori si pasari. Cainii actionau in grup, luau cu asalt terenul si goneau iepurii in bataia directa a pustiilor vanatorilor.

Descriere

Atat masculii cat si femelele au acelasi dimensiuni: inaltime cuprinsa intre 32 si 38 de cm, iar greutate intre 15 si 20 de kg.

Petit Basset Griffon Vendéen este un caine    mic, solid, cu 50% mai lung decat inalt. Capul este bine proportionat cu restul corpului. Craniul are forma ovalara din perspectiva laterala. Stopul e bine marcat.  Trufa neagra este mare cu nari deschise larg. Ochii  mari sunt ovalari si negri.

Blana lui este ciufulita, dand impresia ca nu ar fi ingrijita. Este dublu-stratificat, parul des si fin de la interior fiind acoperit de un par aspru si protector . in zona fetei, cainele prezinta sprancene, mustati si barba. De regula, blana este alba cu pete mari de diferite nuante: negru, gri, galben, portocaliu etc. Pentru vanatoare au fost selectate exemplarele cu varful cozii alb, pentru a se remarca in iarba inalta si a nu fi confundati cu vanatul.

Personalitate

Petit Basset Griffon Vendéen mai este cunoscut ca si “rasa vesela”. Acest caine entuziastic iubeste viata si oamenii. Se afla mereu in miscare, adulmecand si dand frenetic din coada.

Indraznet si neinfricat, copact si robust, cainele adora sa exploreze. Ca orice copoi de urma, are mirosul bine dezvoltat. Pentru el lumea olfactiva are multe de oferit, iar el are  energie destula ca sa o descopere.

Inteligent, dar si foarte incapatanat, Petit Basset Griffon Vendéen are nevoie de o mana ferma care sa il ghideze. Nu este un caine pentru un stapan incepator sau moale. De asemenea stapanul ideal ar trebui sa fie activ si sa ii ofere mult timp petrecut afara, in natura sau in curte.

Pot excela in dresaj, daca sunt manipulati cu tact si rabdare. Daca  dresorul/stapanul manifesta si cea mai mica urma de nesiguranta in asumarea rolului de lider, cainele va profita si va face lucrurile in maniera proprie.

Acest caine se intelege bine cu copiii, insa cei mai mici dintre ei nu vor putea tine pasul cu zvapaiatul Griffon Vendéen. Este un caine de turma caruia ii place compania altor patrupede. Crescuti de mici in preajma lor, Basetti Vendéen vor convietui pasnic cu pisicile. Insa alte animale mici de companie nu vor putea fi tinute in preajma acestor vasnici vanatori.

Daca va doriti un camin linistit, atunci nu alegeti aceasta rasa de caini. Petit Basset Griffon Vendéen sunt niste vorbareti si jumatate. Pana si standardul oficial al rasei recunoaste si apreciaza acest fapt.  Cainii latra mai ales la vederea altor semeni de-ai lor, dar si de fiecare data cand se intampla ceva iesit din comun. Uneori se trezesc din plin somn, latrand de mama focului.

Mai trebuie sa stiti despre aceasta rasa ca se pricepe de minune la sapat. Curtea in care traiesc trebuie sa fie bine imprejmuita, gardul sa fie inalt si cu o fundatie adanca, altfel  micutul Griffon va sapa pe dedesubt si va fugi in lume in cautarea celor mai apetisante mirosuri.

La plimbare cainele va fi mereu pus in lesa, altfel va veti trezi ca pleaca foarte departe, atras irezistibil de o urma olfactiva.

Ingrijire

Blana trebuie sa fie groasa, sanatoasa si sa arate natural, usor neingrijit. O periere saptamanala este suficienta pentru a indeparta parul mort de dedesubt. In rest, acest caine nu o sa va umple casa cu par si nici nu pune mari probleme de toaletare.

Poate fi tinut atat la curte, cat si in apartament. In ulima varianta, este necesara cel putin o plimbare zilnica, mai lunga, in cadrul carei cainele sa isi consume toata energia. Prefera climatele mai reci.

Sanatate

De obicei, aceasta rasa este una viguroasa cu putine probleme specifice de sanatate. La cateii tineri poate aparea meningita aseptica in cadrul asa numitului “sindrom dureros al  lui Petit Basset Griffon Vendéen”.

caine veselSperanta de viata este de 13-14 ani.

Panou de onoare

Editia din acest an a Crufts, cea mai mare expozitie canina din lume, a fost dominata de un exemplar al acestei rase. Jilly, o femela de 4 ani, a castigat mult-ravnitul titlu de Best in Show, devansand alte peste 20.000 de exemplare canine participante. Anterior, in 2011  Jilly castiga locul doi (rezerva Best in Show)  in aceeasi competitie. Este primul caine din rasa Petit Basset Griffon Vendéen care castiga marele premiu la Crufts, iar rezultatul este unul favorabil pentru o rasa considerata relativ rara.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro