Pestii sanitari - Corydoras

Pestii sanitari - Corydoras

peste sanitarPestii sanitari sunt printre pestii preferati ai acvaristilor mai mult sau mai putin experimentati, deoarece sunt rezistenti, putin pretentiosi si compatibili cu majoritatea celorlalte specii de pesti de apa dulce. Termenul de „sanitari” se foloseste in limbajul uzual al pasionatilor de acvaristica si include mai multe specii de pesti, „de fund”. Insa mitul conform caruia acesti pesti se ocupa cu curatenia in acvariu si se hranesc doar cu resturi de mancare si dejectii este departe de a fi adevarat. Cory, cum mai sunt alintati, necesita o dieta variata si de buna calitate si cu siguranta nu vor putea supravietui doar cu ce ramane de la ceilalti co-locatari.

Englezii ii denumesc „catfish” (pesti pisica), datorita mustatilor, nemtii ii  incadreaza in „familia Welse”, iar noi pe langa termenul generic de sanitari, ii mai numim si „somni”. Corydoras este familia cel mai des intalnita in acvariile de la noi, fiind un peste activ si foarte prietenos. Durata de viata este foarte indelungata, putand ajunge pana la 20- 25 de ani, daca i se ofera conditiile optime de mediu. In lume exista peste 150 de specii de Cory raspandite in cele mai diverse climate. In continuare vom prezenta cateva dintre cele mai cunoscute specii de Cory, de acvariu, urmand ca intr-un articol viitor sa discutam despre intretinerea acestor pesti deosebiti.

Cory „piperat” sau „sare si piper”(Corydoras paleatus): este cu siguranta cel mai celebru membru al acestei familii si cel mai intalnit in acvariile noastre. Originar din America de Sud, isi trage numele de la petele de culoare mai inchisa, neregulate, aflate pe un fond gri-verzui pana la gri-maroniu.  In acvariu este extrem de prietenos cu alti pesti. Fiecare individ are caracterul sau, unii sunt mai timizi stand ascunsi mai tot timpul, altii sunt expansivi, stand numai in partea din fata a acvariului. Mustatile lungi ii ajuta sa gaseasca orice sursa de hrana cazuta pe fundul acvariului. Au o talie medie de 5 cm.

Cory auriu (Corydoras aeneus): aproape la fel de frecvent intalnit ca si precendul, cory auriu atrage prin simplitatea lui. Ofera o pata de culoare luminoasa acvariului, cu nuante de la alb pana la roz sau portocaliu, pe spate prezinta umbre verzi- albastrui. Este un peste sociabil si se simte cel mai bine  in grupuri de cel putin 4-5 indivizi, semeni de-ai sai. Un cory auriu solitar va fi apatic si trist. Pot ajunge pana la 6 cm. Le place sa se ascunda, insa adesea ii puteti vedea plonjand spre suprafata dupa hrana sau dupa o gura de oxigen atmosferic. Convietuiesc bine cu alti cory sau alte specii de pesti, care nu atenteaza la mustatile lor.

Cory ”panda” (Corydoras panda): este unul dintre cei mai atragatori cory, poate si datorita asemanarii izbitoare cu mamiferul al carui nume il poarta. Corpul robust poseda un fond de culoare alba pana la nuante de roz sau portocaliu si trei pete negre generoase dupa cum urmeaza: la nivelul pedunculului caudal (anterior cozii), la nivelul inotatoarei dorsale si o banda de culoare neagra care ii acopera ochii asemenea unei masti. Este de dimensiuni reduse (pana la 5 cm). Si ei prefera sa traiasca in grupuri de mai multi indivizi ai aceleiasi specii.

Cory adolfoi (Corydoras adolfoi): asemanator cu panda, adolfoi este unul dintre primii cory descoperiti. Coloritul este compus dintr-un fond gri-argintiu, strabatut de o banda neagra in jumatatea superioara a corpului, care se intinde de la occiput pana la baza cozii. Ca si panda, poseda si o masca neagra care ii acopera ochii. Inotatoarele sunt necolorate, aproape transparente.  De dimensiuni reduse, masurand maxim 6 cm (media fiind de 5.5 cm).

Cory leopard (Corydoras leopardus): denumirea de leoprad este adesea conferita mai multor specii de corydoras, care poseda acel desen patat, asemanator leopardului. In pet-shop-uri se face adesea confuzie intre aceste specii: Corydoras julii, corydoras trilineatus si corydoras punctatus. Ar trebui mult spatiu pentru a dezbate diferentele dintre aceste 4 specii, care pentru acvaristul de rand sunt nesemnificative, intrucat acesti pesti necesita aceleasi conditii de intretinere si au caractere asemanatoare. Modelul coloristic este reprezentat de pete negre de diferite dimensiuni, pozitionate specific fiecarei specii, aflate pe un fond alb- argintiu. Dimensiunile sunt reduse , circa 5- 5.5 cm.

Cory „sconcs” (Corydoras arcuatus): este un peste pasnic, care prefera grupurile mici (4-5 indivizi), in grupuri mai mari poate deveni autoritar, bataios. Se remarca prin banda de culoare neagra care porneste din coltul gurii, strabate ochiul si se strabate corpul in regiunea superioara paralel cu sira spinarii, cand ajunge la baza cozii, se arcuieste inferior si se pierde usor. Inotatoarele sunt necolorate, la unele exemplare inotatoarea caudala poate prezenta puncte mici negre.

Exista numeroase alte specii de Corydoras domesticite, care fascineaza multi acvarisiti. Din pacate in tara noastra, in comertul de masa se regasesc foarte putine (majoritatea din cele prezentate anterior). Prin prezentarea celor cateva specii am dorit sa atragem atentia asupra pestilor cory, adesea lasati in umbra, asupra diversitatii speciilor si a unicitatii fiecareia.  Dupa cum spuneam sunt pesti foarte docili, de aceea pot fi luati in considerare in amenajarea oricarui tip de acvariu de apa dulce.

Sursa foto

ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro