Pestii Koi - bijuteriile iazurilor

Pestii Koi - bijuteriile iazurilor

pestii koiCe poate infrumuseta mai mult gradina sau curtea dumneavoastra decat un iaz frumos amenajat in care sa inoate elegant viu-coloratii pesti Koi. Numiti si crapi japonezi acestia sunt pesti de apa dulce, originari din Japonia. Rudele lor din mediul natural nu sunt atat de colorate si variate insa datorita selectiilor si incrucisarilor de-a lungul timpului realizate de specialistii japonezi s-a ajuns la exemplarele deosebite pe care le putem vedea in ziua de azi. Exista multe varietati de pesti koi, de diferite culori si aspect al solzilor.

Pestii Koi sunt animale sociale, traiesc in grupuri, intr-un iaz mare cu multe exemplare puteti observa existenta mai multor grupuri, precum si organizarea sociala a lor. Acesti pesti au viata indelungata, mai ales daca sunt bine ingrijiti. Speranta de viata medie este de 25- 30 de ani, s-au intalnit multe exemplare care sa ajunga si pana la 60-70 de ani. In domeniu circula zvonuri ca unele exemplare ar fi ajuns chiar pana la 200 de ani. Pe piata de specialitate unele exemplare mai speciale, de marimi mari pot ajunge pana la 100.000$.

Acestia sunt exclusiv pesti de iaz sau lac. Crapul japonez are nevoie de mult spatiu pentru a se putea misca in voie si pentru ca apa sa fie suficient de curata si oxigenata. Un adult de dimensiuni medii necesita cel putin 40 L. Tineretul mai putin, insa luand in considerare ritmul accelerat de crestere este bine sa fiti pregatit de la inceput, cu toate conditiile de spatiu pentru mai tarziu cand pestele va fi deja crescut. Un astfel de peste crescut in acvariu va fi condamnat la moarte, si nu va va oferi niciun spectacol vizual deoarece pestii Koi sunt pusi in valoare doar cand sunt priviti de sus. Calculati bine capacitatea iazului pentru a vedea care este numarul optim de pesti care s-ar descurca in acel volum de apa. Cereti sfatul unui expert in cresterea acestor pesti (se gasesc si la noi in tara cativa pasionati crescatori ai acestei specii de pesti). Un iaz suprapopulat nu va putea satisface necesarul de oxigen al tuturor pestilor, apa se va murdari foarte repede, iar pestii sunt cei care vor avea de suferit. Si in cele din urma tot dumneavoastra aveti de pierdut deoarece veti fi privat de frumusetea si vioiciunea unui peste sanatos.

Pestii Koi sunt inruditi cu crapul romanesc si caraseii aurii, deci si ei sunt foarte rezistenti si putin pretentiosi. Insa au nevoie de o apa curata si foarte bine oxigenata. Inainte de a introduce pestii, trebuie sa dotati iazul cu un filtru  adaptat capacitatii. Acesti pesti sunt foarte manacaciosi, drept urmare si dejectiile sunt abundente. Iar apa se murdareste foarte usor. Concentratiile crescute de nitrati si amoniac din apa sunt daunatoare pestiilor, in plus favorizeaza si dezvoltarea algelor. Testati apa pentru acesti parametri, iar daca nu se modifica dupa punerea in functiune a filtrului inseamna ca acesta este insuficient de puternic pentru volumul de apa pe care il detineti, si atunci necesita schimbat cu unul de nivel superior. Oxigenarea apei se poate face prin amenajarea unei fantanii arteziene sau a unei cascade, astfel imbinati utilul cu placutul. Fiind in aer liber, sub directa expunere a soarelui aparitia si inmultirea algelor se face foarte usor. Pentru pesti nu sunt daunatoare (in cantitati moderate) deoarece acestia se hranesc cu ele. Insa inmultirea lor dauneaza vizibilitatii dumneavoastra asupra iazului si a pestilor. Plantarea iazului rezolva acesta problema pentru ca plantele concureaza cu algele pe aceeasi sursa de hrana (nitratii si amoniacul din apa). Sursele de lumina desensibilizatoare va ajuta si ele in acest sens.

Pe langa algele fine din iaz, crapii japonezi mananca aproape orice, de la mici insecte pana la unele legume si fructe. Ideal ar fi insa sa le furnizati hrana speciala pentru Koi, din comert,  care se gaseste sub forma de pelete, granule sau sticks. Hraniti pestii cu o cantitate care se consuma in 5 minute, pentru a prevenii acumularea acesteia pe fundul apei si murdarirea ei in zadar. Pestii Koi au tendinta de manaca nelimitat, putand ajunge la obezitate, asa ca nu ii hraniti mai mult de 2, maxim 3 ori pe zi, in timpul verii cand sunt activi. Iarna acesti pesti hiberneaza. Din moemntul in care temperatura scade sub 10 grade celsius nu ar mai trebui sa fie hraniti, deoarece sistemul lor digestiv nu mai lucreaza la parametri optimi si apar imbolnavirile. In acest fel ii pregatiti si pentru hibernare. Toamna pestii ar fi bine sa fie supusi unui regim de ingrasare, grasimea acumulata ii va ajuta sa treaca iarna mai usor. Iazul in care vor hiberna sa aiba cel putin 80 de cm si sa nu inghete in totalitate.

Cresterea pestilor Koi este o arta in Japonia si ofera numeroase satisfactii. Chiar si tinuti doar ca animale de companie tot necesita multa atentie si daruire. Rasplata e insutit mai mare.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro