Pestele neon negru

Pestele neon negru

neon negruCa orice tetra, Neonul negru  (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) este un peste energic, care tinut in card ofera vivacitate oricarui acvariu. Nu este un peste extrem de pretentios si se intelege de minune cu multe alte specii de pesti. Luati in considerare si acest peste atunci cand populati acvariul, de orice dimensiuni ar fi.

Habitat si distributie

Membru al familiei Characidae, neonul negru traieste doar in sectiunea braziliana a raului Paraguay. Din fericire, in comert gasim doar pesti proveniti din reproducerea in captivitate si nu din salbaticie.

Traieste in ape putin adanci: afluentii mici ai raului, balti, golfulete, paduri inundate, bancuri de nisip.  In aceste locuri, apa este usor acida, bogata in tanini ca urmare a descompunerii resturilor vegetale. Drept urmare pestele nu este unul pretentios.

Descriere

Este un peste minion, nu masoara mai mult de 4 cm. caracteristic speciei este dunga orizontala, bicolora, ce brazdeaza corpul de la opercule pana la coada. Partea superioara a benzii este de culoare gri-argintie, metalica, iar partea inferioara este neagra, de unde si numele pestelui. Spatele este maroniu deschis, cu marginile solzilor tivite cu negru. Abdomneul este arginitu. Ochii au irisul colorat in rosu in partea de sus, iarin partea de jos este verde. Inotatoarele sunt galbui.

Femela este mai masiva si mai rotunjoara decat masculul.

Acvariul

Un acvariu de 70 de litri este suficient pentru  un grup mediu de neoni negri (8-10 indivizi). Coloritul este pus in evidenta cel mai bine intr-un acvariu biotop: bine plantat, cu radacini uscate si substrat format din nisip de rau. Cateva frunze uscate vor intregi acest mini-biotop artificial.  Daca reusiti sa obtineti si o apa neagra, atunci totul va fi perfect, micutii neoni vor fi vedetele acvariului. Lumina nu trebuie sa fie puternica.

Temperatura apei: 23- 28 grade Celsius.

pH-ul: 5,5-7,5. Desi supravieutieste in apa usor alcalina, cel mai bine se simte la pH usor acid.

Dieta

Nu este un peste pretentios. Mananca orice, de la hrana granulata sau fulgi la cea congelata sau vie. Se recomanda ca periodic sa primeasca hrana vie ( Bloodworm, Daphnia, Shrimp) pentru un colorit mai intens.

Compatibilitate

Neonul negru poate fi printre primele optiuni cand dorim sa populam un acvariu comunitar.  Este viguros, activ si pasnic, astfel incat se intelege bine cu multe alte specii de pesti asemanatori lui. Trebuie evitate speciile de pesti mari si agresivi. Coloritul sau intra frumos in contrast cu cel al celorlalti pesti.

Se simte cel mai bine in scoala. Cumparati cel putin 6 indivizi, desi cel  mai optim ar fi sa aveti un grup de cel putin 10 exemplare.

neon negruReproducere

Se inmulteste relativ usor, in apa moale, usor acida. Imperecherea poate fi facuta in grupuri de cate 6 exemplare din fiecare sex sau in cuplu. Imediat ce icrele au fost depuse si fertilizate d emascul, parintii vor fi indepartati, intrucat le vor consuma. Dupa cel mult 36 de ore, ouale vor ecloza, iar puietul va inota liber prin acvariu timp de 3-4zile. Apoi micutii vor putea fi hraniti cu infuzorii.

Desi poarta acelasi nume, neonul negru nu este deloc ruda apropiata a mult mai celebrului neon rosu.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro