Peritonita infectioasa la pisici

Peritonita infectioasa la pisici

pisica americanaCe este peritonita infectioasa?

Peritonita infectioasa felina este o boala virala cauzata de anumite tulpine ale coronavirusului. Cele mai multe tulpine ale coronavirusului sunt nevirulente ceea ce inseamna ca acestea nu cauzeaza imbolnaviri si sunt categorisite ca fiind coronavirusul felin intestinal. De obicei pisicile infectate cu coronavirus nu arata simptome la inceput, iar ca raspuns imun la aceasta infectie pisicile dezvolta anticorpi. La o parte mica dintre pisicile infectate (intre 5 si 10 procente), fie din cauza unei mutatii genetice a virusului, fie din cauza unui raspuns imun defectuos, infectia cu acest virus poate duce la peritonita. In acest caz cu ajutorul anticorpilor, care ar trebui de fapt sa protejeze pisica, globulele albe se infecteaza si vor purta infectia prin corp. In acest caz va exista o reactie inflamatorie intensa in jurul vaselor de sange sau in tesuturile infectate, de cele mai multe ori in abdomen, rinichi sau creier. Practic interactiunea dintre sistemul imunitar si infectie este responsabila pentru aceasta boala. De indata ce o pisica dezvolta infectia clinica la unul sau mai multe sisteme din organism, boala va evolua si va fi aproape intotdeauna fatala. Modul in care peritonita infectioasa se dezvolta pe fondul raspunsului imunitar fac aceasta boala unica, deosebita de orice alta infectie virala la alte animale sau la oameni.

Pisica mea este supusa riscului de a face peritonita infectioasa?

Orice pisica purtatoare de coronavirus este supusa riscului de a face peritonita infectioasa. De cele mai multe ori pisicile cu sistemul imunitar slabit sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala. Pisicile infectate cu virusul leucemiei feline, pisicile infectate cu virusul imunodeficientei feline sau pisicile fie prea tinere, fie prea batrane. Cele mai multe pisici care se imbolnavesc de peritonita infectioasa sunt mai tinere de doi ani, dar pisicile se pot imbolnavi la orice varsta.

Peritonita infectioasa nu este o boala foarte contagioasa, astfel pe cand pisica incepe sa dezvolte simptome doar o cantitate mica de virus va fi fost raspandit. Coronavirusul felin se gaseste in cantitati mari in saliva si in fecalele pisicilor infectate in timpul infectiei acute sau in cantitati mai mici la pisicile purtatoare sau cele care s-au vindecat. Coronavirusul se transmite prin contact direct de la pisica la pisica sau prin expunerea la fecalele contaminate. Coronavirusul traieste in mediu timp de cateva saptamani. Cea mai raspandita cale de transmitere a coronavirusului este de la mama infectata puilor, de obicei cand acestia au o varsta cuprinsa intre 5 si 8 saptamani.

Peritonita infectioasa este o boala destul de rar intalnita la marea majoritate a pisicilor, dar raspandirea pare sa creasca la populatiile mari de pisici, cum ar fi cele intalnite in adaposturi sau felise. S-a descoperit de asemenea ca peritonita infectioasa e mai raspandita la anumite rase de pisici, dar inca cercetarile nu au aratat foarte clar daca aceasta este o predispozitie genetica sau daca incidenta infectiei creste din cauza faptului ca aceste pisici provin din felise.

Care sunt simptomele peritonitei infectioase?

De obicei pisicile expuse proaspat coronavirusului nu arata simptome evidente. Unele pisici pot arata simptome respiratorii usoare cum ar fi stranut, lacrimare sau secretii nazale. Alte pisici pot arata simptome digestive usoare cum ar fi diareea. Doar o parte foarte mica dintre pisicile care sunt expuse infectiei vor dezvolta peritonita infectioase, iar aceasta poate aparea doar dupa cateva saptamani, luni sau chiar ani de la expunerea initiala.

La pisicile care dezvolta peritonita infectioasa simptomele par sa apara dintr-o data deoarece pisicile au abilitatea de a masca o boala pana in momentul in care aceasta ajunge intr-o stare critica. De indata ce apar simptomele, starea de sanatate se agraveaza pe parcursul saptamanilor care urmeaza culminand cu moartea pisicii. In general pisicile infectate initial dezvolta simptome nespecifice cum ar fi pierderea apetitului, pierderea in greutate, depresie si febra.

Exista doua forme majore a peritonitei infectioase, cea exuberanta si cea neexuberanta. De obicei pisicile manifesta forma neexuberanta mai incet decat cea exuberanta. De obicei simptomele vor include, dar nu se vor limita la pierderea cronica in greutate,  depresie, anemie si febra persistenta care nu va raspunde la tratamentul cu antibiotice.

Forma exuberanta se caracterizeaza prin acumularea de fluide in abdomen, iar mai rar in cutia toracica. La scurt timp de la demararea bolii pisicile pot manifesta simptomele formei neexuberante. De obicei forma exuberanta va progresa rapid, iar semnele acumularii lichidelor in abdomen pot fi vizibile prin cresterea burtii. Atunci cand acumularea de lichide este excesiva  respiratia pisicii poate fi dificila.

Diagnosticarea peritonitei infectioase poate fi dificila deoarece fiecare pisica poate prezenta diverse simptome care pot fi similare cu acelea a multor altor boli.

Se poate trata peritonita infectioasa?

Din nefericire nu exista un tratament eficient impotriva peritonitei infectioase. Unele tratamente pot induce o remisie pe termen scurt la unele pisici, dar aceasta este o boala fatala. De obicei scopul tratamentului aplicat este de a feri cat mai mult pisica de suferinta si de a diminua raspunsul inflamator la infectie.

Pot sa-mi feresc pisica de a face peritonita infectioasa?

In mediile cu populatii mari de pisici acestea trebuie tinute cat mai sanatoase, iar minimizarea expunerii la agentii infectiosi scad probabilitatea ca acestea sa dezvolte peritonita infectioasa. Litierele trebuie mentinute curate si asezate cat mai departe de vasele de hrana sau de apa. Litierele trebuie golite de fecale zilnic si trebuie curatate si dezinfectate cu regularitate. Pisicile nou achizitionate, precum si cele suspecte ca ar fi bolnave trebuie tinute separat de celelalte pisici. Preveniti supraaglomerarea pisicilor si faceti-le toate vaccinurile la timp. Alimentatia corespunzatoare ajuta de asemenea la micsorarea incidentei peritonitei infectioase.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro