Peritonita infectioasa felina

Printe virusii care ameninta sanatatea prietenelor noastre feline unul e deosebit de periculos, mortal in cele mai multa cazuri: coronavirusul felin.

Un mutant periculos. Coronavirrusul felin este un virus care se multiplica in tubul digestiv al pisicii.Daca la pisoiasi poate provoca diaree,la adulti se dezvolta fara nici un simptom. Aceste pisici sanatoase elimina virusul pri excremente si prin saliva. Dar situatia se complioca atunci cind se transforma intr-unul mutant,capabil sa se disemineze in tot organismul si sa provoace disfunctii grave. Acesta e eliminat de pisici prin excremente si prin saliva ,dar si prin urina si caile respiratorii. El provoaca o maladie adesea intalnita sub numele de peritonita infectiosa felina (PIF).


Transmiterea bolii : Toate pisicile pot fi atinse de PIF ,dar se pare ca boala e maI frecventa la animalele in varsta de la 6 luni la 5 ani,si la cele de peste 14 ani. Pisicile se infecteaza mancand sau inhaland virusul prezent in excrementele animalelor infestate. De fapt,virusul poate ramane prezent timp de 3 saptamani in mediul extern.Curatarea cu antiseptice este necesara pentru a distruge virusul. Este posibil,dar mai rar,transmiterea prin saliva intre pisici

O evolutie uneori fatala. Din momentul infestarii cu un virus mutant,evolutia maladiei poate depinde de sistemul imunitar al animalului.

Exista o forma "seaca" a bolii care provoaca simptome nervoase (slabirea piciorelor,paralizie,necoordonare) si oculare.

O a doua forma este cea "umeda",si induce o acumulare de lichid in abdomenul si/sau in torace si/sau dificultati respiratorii. In cele 2 forme de boli,pisica sufera de febra,este trista si anorexica.De la primele semne, boala evolueaza de-alungul mai multor saptamani sau chiar luni.

Depistare si tratament. Prezenta anticorpilor anticoronavirus in sange nu indica daca pisica este atinsa de o forma mai usoara sau mai grava,deci vor fi necesare alte examene. Tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare si antibiotice.Lichidul acumulat poate fi scos cu seringa,pentru a alina durerile pisicii. Un medicament numit "interferon"pare sa combata virusul! Este necesara vaccinarea si o vizita anuala la dotor. Pisicile care pot avea aceasta boala pot fi cele care traiesc in libertate. Intr-un loc unde sint mai multe pisici,riscul de a contracta coronavirusul este mai mare!


Publicat la 1 aprilie 2005

Follow zoolandro on Twitter
Voteaza
articolul!


Citeste si alte articole

Comentarii

Virus si antivirus Anonymous 19 Mai 2012
1. este vorba despre Coronavirus FELIN, nu se transmite, nu se manifesta la om sau caine sau porc sau cangur. 2. "urgentul" ala suna disperat. Odata imbolnavit, este inutil sa mai faceti vaccin. Organismul in contact cu boala produce oricum anticorpi. Nu are o denumire proprie, de regula se folosesc abrevieri pentru bolile respective, iar in cazul acesta este vorba despre litera C ( ex: DHPPi LR + C = Distemper, Hepatita virala, Parainfluenta = gripa, Leptospiroza, Rabie, Corona) . Din experienta, cele de la Nobivac (r) sunt bune.
Tratament Anonymous 19 Mai 2012
Of mai oameni buni, cei care ati scris articolul si cei care il cititi. 1 la mana, o boala produsa de VIRUSURI nu se trateaza cu medicamente impotriva BACTERIILOR (vezi antibiotice). Singura explicatie ar k administrand antibiotice poti preintampina eventuale suprainfectii pe fond de imunitate scazuta. 2. Interferonii sunt niste mediatori chimic (investigati subiectul) cu rol in comunicarea intre celule si activarea sistemului imunitar. Totusi, discutam despre o forma mutanta a virusului (Corona felin) care odata diseminat in organism este aproape imposibil de contracarat de catre SI de unul singur. 3. Fiind greu de depistat in primele stadii evolutive cu sau (mai ales) fara semne clinice evidente (acum nu putem fugi cu pisicuta la doctor pentru a i se face tritrul de anticorpi de fiecare data cand este apatica sau n-are pofta de mancare) pentru a se lua masuri eventual cu ANTIVIRALE (investigati subiectul) este o boala care adesea, pentru linistea pisicii se termina cu eutanasie si pentru linistea ingrijitorului cu o necropsie. 4. Cea mai buna masura impotriva VIROZELOR (adik boli provocate de virusuri, ca si asta) este reperzentata de VACCINAREA la timp (nu cand imi aduc aminte sau cand am bani) si evitarea vagabondajului excesiv (desi, pisicile de strada nu prea fac boala, pot fi surse de imbolnavire pentru pisicile noastre, mult mai sensibile) Multa sanatate!
PIF Anonymous 25 Februarie 2012
AM AVUT SI EU O PISICA ERA INFECTATA CU PIF SI A MURIT IN 3 SAPTAMINI ....... NU EXZISTA TRATAMENT PT BOALA PIF
P.I.F. Anonymous 10 Iunie 2011
si eu am pierdut o pisicuta acum cateva zile din cauza acestei boli :( nu se transmite la om, dar putem fi purtatorii virusului si il putem aduce din afara casei. pisica mea a facut forma "uscata" a bolii, si in doar 5 zile a evoluat atat de mult incat nu s-a mai putut lupta. din pacate medicii din facultatea de med. veterinara mi-au spus ca nu exista tratament...probabil se refereau la stadiul avansat in care ajunsese boala.
se poate transmite la om? Anonymous 08 Decembrie 2009
am avut o pisica cu aceasta boala , si din pacate boala a invins. Se poate ca aceasta boala sa se transmita de la animal la om?
vaccin Anonymous 30 Octombrie 2008
cum se numeste vaccinul? Va rog, urgent ! Va multumesc !
  • Pagina 1 din 1

Adauga un comentariu

Introdu mai jos textul de aici
Cod securitate

Produse din magazin
Magazin profesional pentru caini.

DOCTORUL ANIMALELOR

pestii se decoloreaza Pestii mei se decoloreaza in timp. Ce pot sa le fac? Unul s-a decolorat complet iar ceilalti mai putin. Dar numai carasii se decoloreaza. Am mai multe specii dar... » Anonymous, 17 Aprilie 2014

NEWSLETTER

DRESORUL DE SERVICIU

dresaj de paza Salutari, Am o catea ciobanesc german de 2 ani si 3 luni cu care am facut disciplina elementara la 8-10 luni. Mai pot face cu ea dresaj de paza? Iar pentru puii masculii de ciobanesc german la... » Anonymous, 10 Aprilie 2014

Info: Arta Flori Amenajari interioare Agricultura Plante Terenuri Gradina Informatii din trafic

Pet Shop: Kennel si controlul animalelor Electronice pentru caini Echipament pentru dresaj Lese si zgarzi profesionale Cosmetica Canina Custi Carti, DVD-uri