Pericolele din litiera

Pericolele din litiera

litieraPisicile pot transmite o serie de boli omului, mai ales daca nu au parte de asistenta veterinara periodica. Unele dintre aceste zoonoze se raspandesc prin excrementele pisicilor, astfel incat litiera poate deveni un focar de infectie la un moment dat. Majoritatea bolilor pot fi evitate printr-o igiena riguroasa a litierei, mainilor si mentinerea pisicii sanatoase. De obicei un sistem imunitar puternic reuseste sa faca fata atacurilor venite din parte microbilor cantonati in litiera, insa persoanele cu imunitatea suprimata se afla la risc. In continuare vom prezenta cateva dintre potentialele pericole din litiera pisicii. Cu cat avem mai multe informatii, cu atat reusim sa ne protejam mai bine si putem sa ne bucuram in continuare de compania calduroasa a pisicilor.

Criptosporidioza

Este o boala diareica provocata de catre niste paraziti microscopici din genul Cryptosporidium. Acesti paraziti sunt unii dintre cei mai intalniti in bolile diareice la om. Parazitul elibereaza in fecale oocisti, care sunt inalt infectiosi si rezistenti in mediul extern (pana la 6 saptamani). Prefera mediile umede. Infectarea se realizeaza prin consumul de apa si alimente infestate, maini murdare. La om, infectia provoaca diaree si crampe abdominale. De regula, vindecarea se face de la sine fara tratament, fiind necesar doar un aport ridicat de lichide pentru a compensa deshidratarea. Pacientii cu HIV sau pe chimioterapie au nevoie de tratament specific.

In mod similar se prezinta si infectia cu Campylobacter.

Leptospiroza

Poate fi contractata de catre om prin contact cu urina pisicii si implicit cu litiera. Este produsa de o bacterie din genul Leptospira. La pisici, leptospiroza este o boala rara si apare doar la pisicile ce consuma soareci sau sobolani infestati.

La om simptomele infectiei sunt urmatoarele: frisoane, febra, dureri musculare, voma, diaree, iar in cazuri mai grave insuficienta renala sau hepatica. Afectiunea poate fi tratata cu antibiotice din clasa penicilinelor. La pisici, exista vaccin impotriva leptospirozei.

Dermatofitoza

Este o infectie a stratului superior al pielii cauzata de o ciuperca. Se transmite de la animal la om sau om la om prin contact direct. Celulele moarte ale pielii se descuameaza regulat, iar cele purtatoare ale ciupercii pot ajunge si in litiera. Infectia la om se prezinta sub forma unor iritatii rosiatice, de forma  rotunda, care provoaca mancarimi. Se trateaza usor cu crème antifungice.

Toxoplasmoza

Este boala care a starnit cele mai multe controverse in anii trecuti. Desi multe animale de casa sunt purtatoare a parazitului Toxoplasma gondii, doar pisica elimina oocisti acestuia prin fecale. Pisicile iau parazitul prin consumul de rozatoare infestate sau prin contact cu o alta pisica bolnava. Atat la pisici cat si la om, afectiunea este asimptomatica (aproximativ 10% dintre oameni sunt purtatori ai parazitului). La risc se afla femeile insarcinate care pot transmite parazitul fetusului, prin placenta. In acest caz nefericit poate interveni avortul sau nasterea de copii cu malformatii.

Toxocariaza

Este cauzat de un vierme intestinal cilindric, Toxocara cati, intalnit la pisici, dar care poate infecta si omul, dupa tiparul clasic: ouale parazitului sunt eliberate in fecalele pisicii si apoi ingerate de catre noua gazda fie prin maini murdare sau alimente contaminate. Ouale eclozeaza in intestin, perforeaza peretele intestinal si prin intermediul circulatiei se raspandesc in organism. Simptomele sunt variate si include: tuse, pneumonie, febra, iritatii ale pielii, marirea ficatului.

Preventie

Oricare dintre bolile de mai sus poate fi evitata daca se iau cateva masuri simple de igiena. In niciun caz pisica nu poate fi trasa la raspundere pentru erorile comise de noi, iar abandonul nici nu incape in discutie. Ce trebuie facut:

•    Curatati litiera zilnic de excremente;
•    Saptamanal spalati bine cutia si puneti nisip curat;
•    Femeile gravide si persoanele cu imunitatea compromisa nu ar trebuie sa curete litiera;
•    Folositi manusi atunci cand manipulati litiera;
•    Spalati-va pe maini de fiecare data cand ati venit in contact cu nisipul sau cand ati mangaiat pisica;
•    Nu lasati copii sa se joace in litiera si invatati-i sa se spele pe maini dupa ce s-au jucat cu animalele;
•    Orice pisica nou-venita in casa trebuie dusa imediat la veterinar pentru control, deparazitari si vaccinari;
•    Mergeti cu pisica la veterinar de fiecare data cand are scaun moale sau da semne de imbolnavire;
•    Deparazitati si vaccinati periodic pisicile;
•    Nu lasati pisica sa vaneze pe afara si sa manace soareci, sobolani sau pasari;
•    Nu oferiti carne cruda pisicii.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro