Pasarile sunt in pericol din cauza incalzirii globale

Pasarile sunt in pericol din cauza incalzirii globale

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds ne avertizeaza ca pasarile din specia Morus bassanus sunt in pericol din cauza incalzirii globale.

Pana acum se stia ca pasarile din aceasta specie sunt numeroase, avand o populatie stabila si fara sa fie amenintate de vreun pericol.

Intr-o lucrare
publicata recent de dr. Keith Hamer de la Facultatea de Stiinte Biologice din cadrul universitatii mentionate mai sus, se prezinta o situatie nu tocmai linistitoare: pestii, sursa de hrana a pasarilor, se gasesc din ce in ce mai putin in habitatul lor natural din cauza incalzirii temperaturii apei marii, ceea ce forteaza pasarile sa zboare cat mai departe pentru a cauta hrana pentru pui.

Pentru a aduna informatii legate de locurile unde zboara pasarile,
cercetatorii le-au atasat transmitatoare prin satelit.

   

pasari din specia morus bassanus
foto: corbis.com


In mod normal, unul din parinti ramane cu puii, timp  in care celalalt cauta mancare, dar daca perechea nu se intoarce repede, pasarea ramasa pleaca si ea sa vaneze. Puiul sau puii ramasi singuri sunt foarte vulnerabili si pot fi omorati de pradatori sau chiar de pasari din aceeasi specie. Cercetarile au aratat ca pasarile au fost fortate sa zboare chiar si pana la 1.000 de km departare de cuib, insa pentru a nu lasa puii mult timp singuri, zboara mai repede decat in mod normal, la capacitatea maxima.

Pana acum, pasarile si-au pastrat aceeasi rata de inmultire, comparativ cu alte specii asemanatoare, care sunt in declin. Totusi, se afirma in studiu, daca temperaturii apei din ocean va continua sa creasca si automat numarul pestilor va fi si mai mic, pasarile vor fi nevoite sa vaneze mai departe si, automat, sa isi lase puiul nesupravegheat si vulnerabil mai mult timp. Aceasta situatie, care deja exista, va duce cu siguranta, in timp, la diminuarea populatiei de Morus bassanus.

Mai mult de jumatate din pasarile Morus bassanus isi fac cuib in Marea Britanie, iar cea mai mare colonie se stabileste, anual, in insulele St. Kilda, din Scotia. Pasarile raman cu aceeasi pereche toata viata si isi fac cuibul in acelasi loc, in fiecare an. Femelele depun un singur ou. Puiul eclozeaza in 40 de zile si paraseste cuibul dupa inca alte 90 de zile.

20.06.2007
Lavinia Rorich
Zooland.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro