Pasarea smintita (Sula nebouxii)

Pasarea smintita (Sula nebouxii)

Pasarea SmintitaPasarile smintite fac parte din familia gastelor de mare si traiesc de-a lungul coastei pacifice a Americii centrale si de sud, iar numele lor provine din limba spaniola (“bobo” - clov sau prostanac) si de datoreaza faptului ca sunt foarte stangace pe uscat.

Gastele sunt pasari acvatice mari, robuste, mai mici decat lebedele si mai mari decat ratele. Ciocul este, de regula, scurt si ingrosat la baza. Se descurca foarte bine pe uscat si inoata excelent. Sula nebouxii sau pasarile smintite fac, insa, exeptie de la regula. Labele  lor palmate si colorate in albastru stralucitor sunt neobisnuit de mari, ceea ce face ca miscarile pe uscat sa fie stangace.


Toate gastele de mare plonjeaza si se scufunda in apa, pentru a prinde bancuri de pesti sau calmari. Si aici pasarile smintite se diferentiaza de celelalte specii, fiind singurele care “vaneaza” in colaborare. Stolul se roteste deasupra oceanului la cca 30 m inaltime si, cand este reperat un banc de pesti, capetenia (de obicei un mascul) scoate un fluerat. Este semnanul la care toate celelalte pasari plonjeaza dupa hran a. Fiecare isi fixeaza o tinta sub apa, dupa care se cufunda cu aripile inapoi, si isi controleaza picajul folosindu-se de aripi, coada si labe. Viteza picajului poate atinge 100 km/h, impactul cu apa fiind suportat in mare parte de capul pasarii, protejat de un craniu consolidat. In “cadere” narile sunt apropiate, pentru ca apa sa nu patrunda brusc in gura si in gat, iar pasarea respira prin coltul gurii. Pasarile smintite se cufunda cativa metri sub suprafata, inhata pestele, apoi ies si decoleaza pentru a relua procesul.


In ritualul de petire, masculul se plimba tantos in jurul femelei, pasind cu labele imense cat mai sus, pentru a i le arata femelei. Spectacolul este insotit de curatarea reciproca a penelor, de incrucisarea ciocurilor si de clatinarea capetelor.


Femela depune doua oua, pe care le cloceste pe rand, fapt pentru care puii ies din gaoace la o distanta de cateva zile unul fata de celalalt. Pentru a incalzi ouale, pasarea smintita se foloseste de labele sale mari, pe care le aseaza peste acestea.


Puiul mai mare, desi firav, il ataca pe cel nascut mai tarziu, pentru a primi cea mai mare parte din hrana adusa de parinti. In cazurile in care mancarea este insuficienta puiul mai mare il poate ucide pe cel mic, iar adultii nu intervin, incurajand conflictul si asugurand supravietuirea celui mai puternic. 


www.zooland.ro



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro