Pasarea Henderson (Pterodroma atrata)

Pasarea Henderson (Pterodroma atrata)

Pterodroma atrataDenumita dupa singura insula in care se stie ca se imperecheaza, pasarea Henderson este o pasare marina, de dimensiuni medii, cu un penaj uniform, gri-maroniu. Partile inferioare ale corpului sunt usor mai pale, iar penele de pe crestet si de pe barbie au varfurile cenusii, conferindu-i un aspect impestritat in jurul ciocului. Partea de dedesubtul aripii, dintre incheietura si corp, este colorata intr-o nuanta mai pala, iar penele primare au baza alb-argintie. La fel ca alte pasari de mare, apartinand ordinului Procellariiformes, pasarea Henderson are ciocul scurt si robust, cu varful sub forma unui carlig puternic si marginile ascutite, folosindu-i la prinderea si sectionarea prazii. Ciocul este negru, in timp ce picioarele sunt roz, iar labele au pete inchise la culoare. Cel mai comun sunet pe care pasarea Henderson il scoate atat in aer, cat si pe sol, se poate reproduce prin insiruirea de foneme: kyek-kyek.

Pana de curand, pasarea Henderson a fost considerata ca fiind forma mai intunecata a pasarii Herald (Pterodroma heraldica), care se distinge prin abdomenul sau pal. In plus fata de aceasta diferenta de penaj, cele doua specii se diferentiaza prin aceea ca se imperecheaza in parti diferite ale insulei, in perioade diferite si emit sunete distincte. Studiile au aratat, de asemenea, ca cele doua specii sunt diferite din punct de vedere genetic si nici nu par a se imperechea intre ele.

Dupa cum sugereaza si numele, pasarea Henderson cuibareste pe insula Henderson, una dintre insulele Pitcairn din sudul Pacificului. Specia se pare ca se reproduce numai in aceasat zona, desi in trecut a populat si alte insule Pitcairn - de pe insula Ducie, de exemplu, a disparut in timpul secolului trecut. Exemplare de pasari marine asemanatoare acestei specii au fost remarcate si pe alte insule din regiune, inclusiv: Gambier si insulele Marchize din Polinezia Franceza si este posibil ca pasarea Henderson sa vietuiasca si in aceste site-uri suplimentare. Pe insula Henderson, aceasta specie cuibareste pe platourile de corali, din mijlocul padurilor dese, insa mai aproape de coasta decat pasarea Herald. Nu exista informatii disponibile referitoare la traiul lor pe mare.

Referitor la biologia acestei specii, se cunosc informatii relativ putine. In orice caz, la fel ca alte pasari de mare, se pare ca si pasarea Henderson se hraneste in principal cu pesti, calmari si unele crustacee, pe care le captureaza fie prin scufundari executate in timpul zborului, fie atunci cand poposeste pe suprafata apei. Pasarile din ordinul Procellariiformes, au, de regula, un zbor puternic si rapid, care combina perioade scurte de batai din aripi cu planari cu aripile curbate. Aceste planari fac ca pasarea sa pluteasca in aer urmand traiectoria unui arc.

Pasarile Henderson se pot inmulti in orice perioada a anului, insa perioada cea mai prolifica este intre iunie si iulie. Majoritatea speciilor de pasari de mare revin la colonia de reproducere cu cateva saptamani inainte de cuibarit si pot folosi acelasi cuib an de an. Perechile formate in vederea imperecherii se avanta in aer, chemandu-se reciproc cu ajutorul sunetelor pe care le emit. Femela depune un singur ou, mare si alb, care poate ecloza dupa 50 de zile. Aceasta specie de pasari marine isi depune oul pe pamant, atat masculul, cat si femela, participand, pe rand, la incubare. Un “schimb” poate dura pana la 19 zile, ceea ce ii permite celuilalt mambru al perechii sa plece in cautarea hranei la distante mari fara de cuib.

Corina Dovinca
ZooLand.ro



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro