Pancreatita canina

Pancreatita canina

Animale afectate: caini si pisici. Catelele care sunt la jumatatea varstei si cele care au trecut de acesta varsta sunt mult mai predispuse la aceasta afectiune decat celelalte categorii de caini. Rasele de caini cu o incidenta crescuta aparitiei acestei boli sunt pudelii, cockerii spaniel si schnauzerii pitici. Pancreatita este mult mai dificil de diagnosticat la pisici decat la catei.

Date generale:
Pancreatita canina este o boala care poate pune in pericol viata animalului dumneavoastra. Pancreasul este o glanda care functioneaza in procesul endocrin producand insulina cat si in procesul digestiv prin producerea de enzime care ajuta la digerarea hranei. Din pacate, in cazul in care aceste enzime sunt activate in interiorul glandei, pancreasul incepe sa-si digere propriile tesuturi glandulare, producand inflamatii sau pancreatita.

Simptomele tipice includ stari de voma, pierderea apetitului si dureri abdominale dar uneori acestea pot fi mascate sau vagi. Severitatea bolii si raspunsul la tratament variaza de la caz la caz. Animalele bolnave grav pot muri fie din cauza complicatiilor sau datorita lipsei de raspuns la tratamentul efectuat.

Diagnosticul si tratamentul au ca scop identificarea si eliminarea tuturor cauzelor provocate si a pancreatitei propriu-zise. Aceasta maladie poate fi prevenita cel mai bine prin reducerea obezitatii, printr-o dieta neexcesiv de bogata in grasimi si prin prevenirea celorlante conditii favorizante asociate pancreatitei.

Semnele clinice pot varia ca manifestare la caini dar includ stari de voma, anorexie, depresie, dureri abdominale, diaree, slabiciune accentuata sau colaps, deshidratare, stare de soc si febra. Cainii pot prezenta semne de durere abdominala prin miscari continue, tremur al corpului, plansete, sarituri,vibrati ale corpului, intepenirea corpului in pozitia arcuita a spatelui, intinderea pe pamant cu partea anterioara a corpului pe sol si cea posterioara ridicata.

Descriere: pancreasul este o glanda in forma de V localizata intre pilor si duoden. Canalele din pancreas conduc enzimele digestive formate in interiorul sau in tubul digestiv. Pancreasul are o serie de functii inclusiv eliberarea acestor enzime digestive care ajuta la dezintegrarea hranei ingerate si la secretarea unor agenti protectori care contra-ataca acidul stomacal cand masa alimentara ajunge in duoden. Autoprotectia glandei insasi fata de autodigestie produsa de propriile enzime este o alta functie la fel de importanta a pancreasului.
Inflamarea pancreasului, pancreatita, este cauzata de dereglarea glandei care nu mai poate sa previna activarea enzimelor digestive in momentul in care acestea sunt inca in interiorul ei. Pancreatita poate fi acuta, fara efecte pe termen lung sau cronica, implicand o anormalitate permanenta a glandei. Cazurile de pancreatita cronica implica de obicei crize periodice de imbolnavire acuta.

Unele din cauzele aparitiei pancreatitei includ obezitatea, nivelul ridicat de lipide (grasimi) din sange, ingerarea de hrana foarte grasa, alte boli si steroizii. Numeroase cazuri de pancreatita apar dupa petreceri cand cainilor li-se administreaza deseori carne sau bucati grase. In alte cazuri insa nu se pot stabili cauzele aparitiei acestei boli.
Simptomele asociate cu pancreatita pot fi neclare si disimulate sau foarte evidente si severe. Unii caini isi pot reveni complet dupa un tratament medical adecvat si o dieta corect stabilita dar sunt si cazuri in care se ajunge la moartea animalului datorita severitatii bolii si a efectelor secundare aparute. Evolutia pancreatitei este de regula imprevizibila putand fi de durata in timp.
Complicatiile acestei boli includ apoplexie, inflamarea si acumularea de lichide in abdomen, septicemie, dereglari respiratorii, aritmii cardiace, insuficienta hepatica si renala, coagulare si sangerare anormala.
Pancreatita recesiva, abcesele pancreatice, diabetul zaharat si insuficienta secretiei enzimei pancreatice pot fi cauzate de asemenea de pancreatita cronica. Prezenta uneia sau mai multor probleme din cele mai sus metionate agraveaza sansele de insanatosire.

Diagnostic:
Un diagnostic prezumtiv al bolii se poate face bazandu-ne pa istoricul cainelui si examinarii clinice a acestuia. Testele care pot confirma prezenta bolii sunt destul de complexe si includ teste complete de sange, inclusiv cele imunologice, radiografii, examene ecografice, biopsii.

Pronostic:pancreatita poate fi o boala tratata pe viata. Cainii cu cazuri usoare ale bolii au de regula un pronostic usor si se insanatosesc dupa un tratament adecvat. Pentru cazurile de boala grava, cu boli concurente sau complicatii secundare prognosticul este prost spre precaut.

Transmiterea sau cauza aparitiei bolii: cauzele cunoscute includ obezitatea sau hiperlipidemia, traume, scaderea fluxului sangvin spre pancreas, toxine, medicamentele, insuficienta renala cronica, agenti infectiosi, obstructionarea canalului pancreatic si neoplazia. Poate aparea si fara o cauza anume insa o analiza veterinara este singura care o poate diagnostica.

Tratament: mele mai mult cazuri necesita spitalizarea animalului bolnav pentru a perioada de minim 3-4 zile, uneori mai lunga. Sunt cateva obiective care trebuiesc tratate in astfel de cazuri. In primul rand trebuie mentinut fluxul circulator al sangelui in tot corpul si mai ales la nivelul pancreasului. Prevenirea stimularii pancreasului de a secreta noi enzime este de asemenea esentiala in timpul tratamentului.Efecte suplimentare pot fi luate in calcul precum indepartarea enzimelor activate din sange, administrarea si inlaturarea durerilor abdominale si tratamentul complicatiilor acute sau cronice ale bolii.

Administrarea intravenoasa de fluide se utilizeaza la nevoie. Medicul veterinar va incerca sa permita odihna pancreasului prin neadministrarea de hrana, apa sau medicamente pe cale orala pentru 3 sau mai multe zile. Folosirea medicatiei pentru a reduce starile de voma si a controla durerea se bazeaza adesea pe folosirea de antibiotice, uneori acestea fiind extrem de necesare.
In cazul in care cainele nu a raspuns la tratamentul medicamentuos poate fi necesara interventia chirurgicala insa in aceasta bola animalul este considerat a fi un mare risc fata de anestezice si complicatiile chirurcicale ce pot decurge, insa, fara operatie sansele de recuperare sunt cu mult mai scazute. Cazurile in care se recurge la operatie includ obstructionarea canalelor deferente ale bilei si pancreassului, inflamarea severa a pancreasului si a cavitatii abdominale sau abcese pancreatice.

Prevenire: cainii obezi vor fi pusi la o cura de slabire printr-o dieta adecvata prin excluderea grasimilor din hrana si a medicamentatiei. Examinarile periodice ale medicului veterinar sunt utile in cazul detectarii timpurii si tratarea celorlalte boli ce pot provoca predispozitie la boala si care pot preveni aparitia pancreatitelor secundare.

Bogdan Matei, 28 iunie 2005
25 Comentarii
  • olivia a scris la 03.11.2017 12:28:

    donez 11 kg de boabe pentru caini pentru pancreatita ! am avut un caine care a avut dar ajunsese sa nu mai manance dupa 2 saptamani de perfuzii a murit fiind i foarte batran nu s-a mai vindecat ! daca putem ajuta alt catel sa se faca bine o facem cu draga inima ! 0765064704

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.08.2011 19:02:

    Motanul meu batran,de 17 ani are pancreatita,a slabit ,are pofta de mancare ,dar ce mananca face diaree.Analizele sunt ALT 54 U/L,AST 53 U/L,ALP 28 U/L,UREA 18 mg/dL,CR 0,3 mg/dL.AST/ALT 0,98 ,AMY PANC 2555u/L va rog,ce parere aveti?va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.11.2010 18:24:

    cel mai frumos caine..si eu am unu la fel :X:X:X:X

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.11.2010 18:24:

    cel mai frumos caine..si eu am unu la fel :X:X:X:X

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.07.2010 23:17:

    Am o catelusa de 13 ani, care acum cateva luni a fost diagnosticata cu pancreatita si diabet. Pe parcursul acestor ani a avut multe probleme mai ales cu urechile, i-am facut analizele si am tratat-o in urma acestora insa nu si-a revenit complet. Dupa tratamentul aplicat pentru pancreatita acesta inculzand perfuzii dupa care a urmat un tratament cu antibiotice ( Ranitidina), si-a mai revenit cat de cat, nu a mai vomitat atat de des, a inceput sa manance si a fost mai vioaie.. Acum insa a ajuns din nou intr-o stare critita, vomita de cel putin 6 ori pe zi, nu mananca nimic, a pierdut in greutate, este slabita. Nu stiu ce sa mai fac, sunt foarte disperata si nu ma lasa sufletul sa ii curm suferinta. O iubesc foarte mult si nu stiu ce sa mai fac!!! Va rog sa imi spuneti ce alta solutie as mai avea!!! Savu Alisa

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.07.2010 18:46:

    Catelusa mea de 11 ani are pancreatita.E cocker spaniel. Dupa o luna de tratament pentru enterita abia acum si-au dat seama ca ii trebuiesc mai multe analize ca nu erau siguri pentru ce o tratau. Si cum am citit mai sus ca pancreatita poate fi fatala..Sa inteleg ca trebuie sa ma pregatesc pentru ce e mai rau,nu? In orice caz.. intrebarea mea este.. Pot sa il dau in judecata pe doctorul respectiv? Mereu le-am zis sa ii faca si alte analize ca nu cred ca are enterita ca nu isi revine etc si au zis ca nu e nevoie ca sa incercam si cu tratamentul asta.. dar pancreatita e mult mai rea si depistata atat de tarziu... Acuma ea zace sub pat cu o branula in labuta si nici nu se uita la noi nici nu se misca... doar vomita.. astept raspuns va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.07.2009 17:26:

    Buna ziua. Am un motan care in urma unor teste de sange s-a descoperit ca ar avea pancreatita .cam de ceva timp tot ce manca vomita am fost la medicul vet si mi-a dat tratament cu mancare speciala Katovit digestiv si liv 52.problema este ca motanul refuza sa manance asa ceva.a inceput sa manance mancare gatita.este bine? as dori sa imi dati niste sfaturi cum sa il fac sa isi revina si mai ales daca este bine ca mananca mancare gatita.el mananca si doarme toata ziua.imi este teama sa nu pateasca ceva mai grav.Va rog nu evitati sa imi dati sfaturi.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.07.2009 17:26:

    Buna ziua. Am un motan care in urma unor teste de sange s-a descoperit ca ar avea pancreatita .cam de ceva timp tot ce manca vomita am fost la medicul vet si mi-a dat tratament cu mancare speciala Katovit digestiv si liv 52.problema este ca motanul refuza sa manance asa ceva.a inceput sa manance mancare gatita.este bine? as dori sa imi dati niste sfaturi cum sa il fac sa isi revina si mai ales daca este bine ca mananca mancare gatita.el mananca si doarme toata ziua.imi este teama sa nu pateasca ceva mai grav.Va rog nu evitati sa imi dati sfaturi.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.05.2009 17:02:

    buna ziua.am un terrier negru de rusia in varsta de 2 ani si 4 luni. are doar 45 de kg. la o inaltime de 75 cm la greaban. deseori vomita sau are diaree in urma administrarii de oase fierte sau diferite mancaruri din casa. dealtfel, la mancarea profesionala face nazuri.problema este ca nu are greutatea normala si, nici nu stim ce sa facem cu hranirea lui.poate sta chiar si 2-3 zile fara sa manace.apa bea normal, 2 -3 litri pe zi. va multumesc.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.04.2009 20:47:

    La cainele meu ii merge de cateva zile a venit veterinarul si i dat ceva pirule ca sa nu ii mai mearga burta dar acum nu stiu de ce dar e plin de sange in cur si nu stiu ce sa intamplat.AJUTATIMA VA ROG

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.04.2009 20:47:

    La cainele meu ii merge de cateva zile a venit veterinarul si i dat ceva pirule ca sa nu ii mai mearga burta dar acum nu stiu de ce dar e plin de sange in cur si nu stiu ce sa intamplat.AJUTATIMA VA ROG

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.04.2009 20:47:

    La cainele meu ii merge de cateva zile a venit veterinarul si i dat ceva pirule ca sa nu ii mai mearga burta dar acum nu stiu de ce dar e plin de sange in cur si nu stiu ce sa intamplat.AJUTATIMA VA ROG

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.03.2009 02:36:

    Ce aveti toti cu antibioticul asta?daca are la pancreas ceva, clar ca nici ficatul nu e prea OK, atunci la ce medicul vet. prescrie Synulox? ori stapinul da de capul lui? Ca afecteaza mai mult ficatul si pancreasul. In 25 sept. scria cineva de crize epilepsie, nu de la Synulox, dar e logic ca antib. ala ii face rau.In 21 aprilie iar cu Synulox. Medicii astia mai rau fac, ca nu ar pune mina pe o carte mai recenta sa-i pici cu ceara, ei sint destepti rau, nu au nevoie. Si omoara animale la greu cu tratam. gresite. Operatie pe pancreas la noi nu am auzit, eventual inlaturarea vreunei tumori, poate...dar daca e cancer cam degeaba s-ar mai opera.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.01.2009 14:13:

    Am un labrador de numai 8 luni 29kg si a fost diagnosticat de curand cu pancreatita si sunt disperata...va rog din suflet sa-mi spuneti si mie ce si cum se poate face pt al face bine,momentan ii dau mancare de dieta hills si ii fac un tratament cu niste injectii,maalox si diarsanyl.Se mai poate vindeca?? se mai poate face ceva?? sau poate macar dvs, puteti sa-mi spuneti cauza am grija de el mai mult decat de mine si nu pot sa-mi dau seama cum de are aceasta boala...poate fi si din cauza k a fost dat la dresaj???Astept un raspuns din partea cuiva in domeniu va rog nu ma ignorati k sunt disperata..Va multumesc,Corina Paraschivescu.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.01.2009 14:13:

    Am un labrador de numai 8 luni 29kg si a fost diagnosticat de curand cu pancreatita si sunt disperata...va rog din suflet sa-mi spuneti si mie ce si cum se poate face pt al face bine,momentan ii dau mancare de dieta hills si ii fac un tratament cu niste injectii,maalox si diarsanyl.Se mai poate vindeca?? se mai poate face ceva?? sau poate macar dvs, puteti sa-mi spuneti cauza am grija de el mai mult decat de mine si nu pot sa-mi dau seama cum de are aceasta boala...poate fi si din cauza k a fost dat la dresaj???Astept un raspuns din partea cuiva in domeniu va rog nu ma ignorati k sunt disperata..Va multumesc,Corina Paraschivescu.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.01.2009 14:12:

    Am un labrador de numai 8 luni 29kg si a fost diagnosticat de curand cu pancreatita si sunt disperata...va rog din suflet sa-mi spuneti si mie ce si cum se poate face pt al face bine,momentan ii dau mancare de dieta hills si ii fac un tratament cu niste injectii,maalox si diarsanyl.Se mai poate vindeca?? se mai poate face ceva?? sau poate macar dvs, puteti sa-mi spuneti cauza am grija de el mai mult decat de mine si nu pot sa-mi dau seama cum de are aceasta boala...poate fi si din cauza k a fost dat la dresaj???Astept un raspuns din partea cuiva in domeniu va rog nu ma ignorati k sunt disperata..Va multumesc,Corina Paraschivescu.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.01.2009 14:12:

    Am un labrador de numai 8 luni 29kg si a fost diagnosticat de curand cu pancreatita si sunt disperata...va rog din suflet sa-mi spuneti si mie ce si cum se poate face pt al face bine,momentan ii dau mancare de dieta hills si ii fac un tratament cu niste injectii,maalox si diarsanyl.Se mai poate vindeca?? se mai poate face ceva?? sau poate macar dvs, puteti sa-mi spuneti cauza am grija de el mai mult decat de mine si nu pot sa-mi dau seama cum de are aceasta boala...poate fi si din cauza k a fost dat la dresaj???Astept un raspuns din partea cuiva in domeniu va rog nu ma ignorati k sunt disperata..Va multumesc,Corina Paraschivescu.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.11.2008 23:37:

    Am un catel caniche in varsta de 9 ani si de aproape 1 sapt la inceput nu mai vroia afara, nu prea mai manca si incepuse s nu mai aiba chef de nimic, apoi a inceput cu varsaturi si chiar s refuze s manance. De 4 zile este sub tratament i se face perfuzii, injectii cu vitamine, i s-a facut analize la sange si doctora ne-a zis k are pancreatita si insuficenta renala si ne-a sfatuit s ii facem ecografie s vada exact ce are, iar la ecografie ni s-a spus k toate organele lui sunt in regula, ca nu se vede nimik anormal. Vad k starea lui nu s-a schimbat, ba mai mult a inceput s vomite si mai des, voma lui acum este lichida si putin gelatinoasa la inceput era mai mult k o spuma. va rog sa imi trimiteti un rasp dak exista un alt tratament mai bun sau cva care s il faca bine pt k nu vreau s imi pierd catelul :( astept raspuns. multumesc. :(

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.11.2008 23:37:

    Am un catel caniche in varsta de 9 ani si de aproape 1 sapt la inceput nu mai vroia afara, nu prea mai manca si incepuse s nu mai aiba chef de nimic, apoi a inceput cu varsaturi si chiar s refuze s manance. De 4 zile este sub tratament i se face perfuzii, injectii cu vitamine, i s-a facut analize la sange si doctora ne-a zis k are pancreatita si insuficenta renala si ne-a sfatuit s ii facem ecografie s vada exact ce are, iar la ecografie ni s-a spus k toate organele lui sunt in regula, ca nu se vede nimik anormal. Vad k starea lui nu s-a schimbat, ba mai mult a inceput s vomite si mai des, voma lui acum este lichida si putin gelatinoasa la inceput era mai mult k o spuma. va rog sa imi trimiteti un rasp dak exista un alt tratament mai bun sau cva care s il faca bine pt k nu vreau s imi pierd catelul :( astept raspuns. multumesc. :(

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.11.2008 23:37:

    Am un catel caniche in varsta de 9 ani si de aproape 1 sapt la inceput nu mai vroia afara, nu prea mai manca si incepuse s nu mai aiba chef de nimic, apoi a inceput cu varsaturi si chiar s refuze s manance. De 4 zile este sub tratament i se face perfuzii, injectii cu vitamine, i s-a facut analize la sange si doctora ne-a zis k are pancreatita si insuficenta renala si ne-a sfatuit s ii facem ecografie s vada exact ce are, iar la ecografie ni s-a spus k toate organele lui sunt in regula, ca nu se vede nimik anormal. Vad k starea lui nu s-a schimbat, ba mai mult a inceput s vomite si mai des, voma lui acum este lichida si putin gelatinoasa la inceput era mai mult k o spuma. va rog sa imi trimiteti un rasp dak exista un alt tratament mai bun sau cva care s il faca bine pt k nu vreau s imi pierd catelul :( astept raspuns. multumesc. :(

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 25.09.2008 17:20:

    catelusa mea tessy are 5 ani este un pikinez si este hipoglicemica cum ai dau synulox ( pentru ca face febra si febra este de la o infectie care nimeni nu o depisteaza)face crize de epilepsie ce sa ma mai fac?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.08.2008 15:11:

    Vroiam sa va intreb daca poate exista vreun virus? este transmisibila aceasta boala? de au murit cei 3 catei unul dupa altul, cu aceleasi simptome. Spuneti-mi, va rog, daca se poate face ceva, ca sa nu risc sa-mi iau alt catel si sa moara si acesta!Va multumesc, astept un raspuns daca se poate!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.08.2008 15:04:

    Mie mi-au murit 3 catei de aceasta boala, toti la varste fragede, 1-2 luni, unul dupa altul. Am fost la veterinar, le-a dat tratament si degeaba. Am facut tot ce mi-a zis doctorul, dar cu cat trecea timpul, starea lor se inrautatea. Acum mi-e frica sa-mi mai iau alt caine, sa nu moara si el.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.04.2008 22:48:

    Am citit cu atentie despre pancreatita ,dar catelusa mea nu are simtomele de mai sus,nu vomita,nu are diaree si chiar are pofta de mancare .Testele de laborator sunt asa ;1. GLU98mg/dl;T-Cho214mg/dl;Bun13mg/dl;T-bil0,2mg/dl;Got8iu/l;Gpt21iu/lCre1,1mg/dl Amy1162iu/l Doctorul care le-a facut spune ca are pancreatita si i-a dat REDIGEST si SYNULOX.Va rog mult mai vreau o parere si mai ales daca stiti un tratament eficient.Bella este Setter Irlandez are 11 ani , nu este obeza are cam 25 kg .Va multumesc mult.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.04.2008 22:48:

    Am citit cu atentie despre pancreatita ,dar catelusa mea nu are simtomele de mai sus,nu vomita,nu are diaree si chiar are pofta de mancare .Testele de laborator sunt asa ;1. GLU98mg/dl;T-Cho214mg/dl;Bun13mg/dl;T-bil0,2mg/dl;Got8iu/l;Gpt21iu/lCre1,1mg/dl Amy1162iu/l Doctorul care le-a facut spune ca are pancreatita si i-a dat REDIGEST si SYNULOX.Va rog mult mai vreau o parere si mai ales daca stiti un tratament eficient.Bella este Setter Irlandez are 11 ani , nu este obeza are cam 25 kg .Va multumesc mult.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro