Paianjenul lup

paianjenul lupFace parte din familia Lycosidae (cuvant de origine greceasca, ce se traduce prin “lup”) si este cunoscut pentru vederea sa excelenta si pentru abilitatile de vanatoare. Unii paianjeni lupi se napustesc asupra prazii si chiar o haituiesc pe distante scurte, in timp ce altii prefera ca prada sa vina singura catre ei. Ca o caracteristica comuna cu cele mai multe specii de paianjeni, coloratia paianjenului lup este monotona, bazandu-se pe camuflaj. La momentul actual familia Lycosidae cuprinde 2 300 de specii, clasificate in aproximativ 100 genuri.

Desi, in mod obisnuit, este inofensiv pentru om, paianjenul lup produce venin daca este provocat. Muscatura lui poate cauza umflaturi, mancarimi ale pielii sau alte stari de disconfort.

Indivizii duc o existenta solitara si vaneaza singuri. Dupa aspectul exterior, paianjenii lupi seamana foarte bine cu paianjenii araneomorfi din familia Pisauridae, avand opt ochi dispusi in trei randuri, primul alcatuit din patru ochi. Dar, spre deosebire de acestia, paianjenii lupi au doi ochi mediani mai mari si mai proeminenti decat ceilalti si isi transporta coconul in care sunt depuse ouale atarnat de opistosoma, mai exact de organele filiere. De fapt, sunt singurii paianjeni care fac acest lucru, dovedind o grija deosebita fata de urmasi.

Exista mai multe tipuri de paianjeni lupi, diferiti prin marimea corpului, care poate varia de la 1 la 30 de milimetri. Indivizii au cate opt ochi dispusi in 3 randuri. Randul inferior este format din patru ochi mici, cel din mijloc din 2 ochi foarte mari. Al treilea este situat superior si lateral, este format din 2 ochi mici. Vederea este foarte importanta pentru aceste animale, pe ea bazandu-se succesul in vanatoare. Simtul tactil joaca si el un rol important in prinderea prazii, fiind bine dezvoltat la paianjenii lupi. Acestia sunt capabili sa simta oscilatiile solului produse de viitoarea victima.

Pot fi intalniti pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii. Ei habiteaza Ón frunzis, pasuni, intre stanci. Locurile preferate sunt padurile si campurile umede.

Hogna este genul cu cel mai mare numar de exemplare din randul paianjenilor lupi, dintre speciile acestui gen paianjenul lup din Carolina fiind cel mai mare. Hogna carolinensis este cunoscut, de asemenea, si pentru ca isi construieste vizuini tubulare adanci, in care sta la panda in cea mai mare parte a timpului. In tara noastra cea mai raspandita specie de paianjen lup este Lycosa singoriensis (Tarantula romaneasca).

Corina Dovinca
ZooLand.ro


Follow zoolandro on Twitter
Voteaza
articolul!


Citeste si alte articole

Comentarii

super Anonymous 29 Martie 2012
super fain.si eu am unul acasa :D
  • Pagina 1 din 1

Adauga un comentariu

Introdu mai jos textul de aici
Cod securitate

Produse din magazin
Magazin profesional pentru caini.

DOCTORUL ANIMALELOR

pestii se decoloreaza Pestii mei se decoloreaza in timp. Ce pot sa le fac? Unul s-a decolorat complet iar ceilalti mai putin. Dar numai carasii se decoloreaza. Am mai multe specii dar... » Anonymous, 17 Aprilie 2014

NEWSLETTER

DRESORUL DE SERVICIU

dresaj de paza Salutari, Am o catea ciobanesc german de 2 ani si 3 luni cu care am facut disciplina elementara la 8-10 luni. Mai pot face cu ea dresaj de paza? Iar pentru puii masculii de ciobanesc german la... » Anonymous, 10 Aprilie 2014

Info: Arta Flori Amenajari interioare Agricultura Plante Terenuri Gradina Informatii din trafic

Pet Shop: Kennel si controlul animalelor Electronice pentru caini Echipament pentru dresaj Lese si zgarzi profesionale Cosmetica Canina Custi Carti, DVD-uri