Ozunka, prima barza cu cioc artificial, a ramas acasa

Ozunka, prima barza cu cioc artificial, a ramas acasa

05.09.2006

OzunkaCea mai mediatizata barza din Romania, Ozunka, o pasare care a suferit in 2 ani mai mult decat altele intr-o viata, nu a mai plecat in tarile calde. Ea a ales sa ramana in gospodaria omului care a ingrijit-o ca pe un copil si se pare ca s-a domesticit in ultimile luni, conform spuselor lui Kelemen Laszlo, presedintele Asociatiei "Rara Avis" din Sfantu Gheorghe.

Numele pasarii vine de la localitatea in care s-a nascut, comuna covasneana Ozun. Cand inca era un pui neajutorat, Ozunka a cazut din cuib si nu a mai fost acceptata de familie. Rolul de "mamica" i-a revenit lui Kanyadi Francisc, un localnic care a hranit-o cu peste maruntit si carne tocata pana cand aceasta a crescut si s-a intremat. Ozunka fusese chiar inclusa intr-un program international de monitorizare, ei si altor doua surate fiindu-le montate emitatoare pentru ca specialistii sa le poata supraveghea traseul pe care migreaza in fiecare an.

O noua sansa pentru Ozunka

Din pacate, necazurile nu se sfarsisera pentru Ozunka, in primavara acestui an o persoana necunoscuta a prins-o si i-a rupt ciocul. In ciuda durerilor ingrozitoare si a sangelui pierdut, s-a incapatanat sa traiasca. Alaturi i-a fost acelasi Kanyadi Francisc, un ozunean de 67 de ani care a salvat-o pentru a doua oara. "O hranesc cu carne tocata, mezeluri, pesti sau broscute. Mezelurile i le inmoi intr-un vas cu apa, ca sa poata sa le manance. Tot ce imi doresc este sa traiasca, pentru ca mi-e tare drag de ea. Peste iarna, ca sa nu inghete, am tinut-o la un loc cu animalele din grajd, ca sa aiba caldura. Asa a trecut peste iarna foarte geroasa", a povestit batranul.

O proteza neobisnuita

Alaturi de acesta, doi medici s-au hotarat sa ii vina in ajutor, efectuand o operatie in premiera: atasarea unei proteze speciale berzei. Proteza a fost comandata tocmai din Germania, si imita perfect atat culoarea cat si forma si marimea ciocului original, pentru ca pasarea sa nu il respinga.

Operatiile, doua la numar, au fost un succes pentru Ozunka. Incepand din luna iulie a devenit prima barza cu cioc artificial din Romania. Noul cioc a fost montat cu ajutorul unor suruburi din titan de ciotul ramas, pe care l-a imbracat ca o teaca. A inceput sa manance singura si chiar sa zboare pe distante scurte. Desi suratele ei au parasit Romania inca din luna august, Ozunka a ramas in gospodaria celui care i-a salvat viata de doua ori. Specialistii ornitologi spun ca daca o barza nu migreaza doi ani la rand, ea nu va mai migra niciodata, deci e foarte posibil ca barza sa ramana mereu in satul in care s-a nascut.


Dragos Serban
06.09.2006

Barza Ozunka in bratele salvatorului ei
"Ozunka

2 Comentarii
  • Anonim a scris la 10.01.2011 17:10:

    zi-mi si mie te rog..cum ai reusit sa-l faci asa domestic?la ce varsta l-ai luat..de unde?..si cum l-ai educat?:((..vreau si eu sa ma joc cu ei..dar is speriati tare!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.07.2008 22:49:

    M-AM CONTRAZIS CU UN COLEG DACA ARE BARZA LIMBA. VREAU SA STIU DACA AM AVUT DREPTATE

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro