Ocelotul (Leopardus pardalis)

Ocelotul (Leopardus pardalis)

ocelotulOcelotul, numit si leopardul pitic, este cel mai mare reprezentant al genului Leopradus. Este o felina salbatica cam de doua ori marimea unei pisici domestice, ce traieste in America de Sud si Centrala. Este o pisica frumoasa, eleganta, destul de raspandita si bine-cunoscuta in arealul sau. Se aseamana mult cu o alta specie de pisici mici patate, Margay-ul, dar pe care il depaseste in dimensiuni si numar de indivizi.

Distributie si habitat

Cea mai mare densitate de Oceloti se afla in padurile tropicale din America de Sud, in special in bazinul amazonian.  Cu toate acestea, micuta felina se adapteaza usor si altor tipuri de habitate, cum ar fi pajisti, mangrove sau mlastini. In prezent populeaza zone cuprinse intre Texas (SUA) si nordul Argentinei, exceptand Chile. Desi prefera zonele de deal si podis, a fost vazut si  pe versantii muntosi la altitudini de peste 3500 de metri. Trasatura de baza a habitatului pentru ocelot este vegetatia densa. Buni inotatori, Ocelotii populeaza si padurile inundate sezonier.

Descriere

Ocelotul este o felina de talie mica-medie, ce cantareste intre 8 si 16 kg si masoara intre 65 si 100 de cm lungime. La aceasta lungime a corpului se adauga lungimea cozii: aproximativ 25-45 de cm.

Aceasta specie este cunoscuta pentru blana sa densa, ca de catifea, frumos colorata, calitatea care aproape i-a adus extinctia in anii `60-`70. Coloritul de baza al blanii este galben-rosiatic pana la gri, si difera in functie de habitatul si zona geografica unde traieste felina.

Pe acest fundal se insira o multime de pete si linii de culoare inchisa, asezate intr-un tipar caracteristic fiecarui exemplar. Foarte aspectuoase sunt rozetele delimitate de un contur negru si mai deshise in interior, asezate de-a lungul spatelui sub forma unor benzi regulate. Pe dosul urechilor  prezinta oceli, doua pete albe situate central. Coada este vargata. Ca mia toate felinele, Ocelotul are gheare retractile.

Masculii sunt cu o treime mai mari decat femelele.

Comportament

Ocelotul este un animal nocturn, activ 12 de ore din 24. Foarte bun catarator si saritor, el poate sa si inoate foarte bine, abilitate rar intalnita la feline. Cu toate acestea cele mai multe vanatori se realizeaza la nivelul solului. Pe timpul zilei pisica patata doarme  in vreo scorbura, tufis des sau pe creanga vreunui copac. Noaptea iese la vanatoare ghidat de  simturi ascutite (vaz, atingere si auz).

In functie de regiune si habitat, teritoriul unui singur exemplar se poate intinde pe o arie de pana la 30 de km2. Masculii au teritorii mai vaste, care se intersecteaza cu cele alor 3-4 femele, pe care le curteaza.  Ocelotii sunt animale solitare, care interactioneaza doar in sezonul imperecherii. Comunica intre ei prin miorlaituri si mieunaturi specifice.

Hrana

Dieta Ocelotului este alcatuita preponderent din rozatoare mici (soareci, sobolani, agouti, oposumi, armandillo, iepuri), insa vaneaza si pasari, serpi, broaste testoase, soparle, crabi  si chiar pesti. Din cand in cand ataca si prazi mai mari  de tipul caprioarelor pitice, maimute sau furnicari. Uneori il ataca si pe varul sau mai mic, Margay.

La randul sau, Ocelotul poate deveni prada anacondelor, vulturilor,  leoparzilor sau pumelor.

Reproducere

In regiunea tropicala, Ocelotul se inmulteste pe toata durata anului, sfarsitul toamnei si iarna fiind varful de nasteri. Femelea cheama masculii cu miorlaituri intense, asemanatoare celor ale pisicilor de casa. Pe durata a cateva zile, cei doi parteneri se imperecheaza de cateva ori, existand si situatii cand femela se combina cu mai multi masculi in cadrul acelorasi calduri.

La finalul gestatiei de 70-85 de zile, 1 pana la 4 pui sunt fatati (3-4 pui per serie fiind raritati). Mama isi amenajeaza cuibul intr-o scorbura de copac, crevase in roca sau tufisuri dese si ghimpate. La 6 saptamani puii sunt intarcati si pornesc alaturi  de mama lor in cautarea hranei, invatand secretele vanatorii. La aproximativ 8 luni ating maturitatea.  Puii raman alaturi de mama lor pana la 1 an, uneori chiar 2.  Dupa separarea de pui, femela intra din nou in calduri. O femela Ocelot poate fata pana la varsta de 13 ani. De regula, la fiecare 2 ani ramane gestanta.

In salbaticie, Ocelotii traiesc in medie intre 7 si 10 ani, iar in captivitate pot ajunge pana la 21 de ani.

Ecologie

In anii 1960-1970, peste 200.000 de exemplare au fost capturate din salbaticie pentru comertul cu blanuri. Pieile lor se vindeau scump si erau foarte cautate datorita coloritului caracteristic. In paralel, piata animalelor de compania facea si ea victimele ei. Salvador Dali detinea un Ocelot de companie, cu care calatorea peste tot.

In prezent, gratie legislatiei care interzice vanarea acestor feline in majoritatea tarilor in care traiesc, populatia de Oceloti a ajuns la un nivel stabil, nemaifiind amenintata cu disparitia.  Exista inca zone unde numarul de indivizi este redus si disparitia la nivel local se poate intampla. Defrisarile si amenajarea terenurilor pentru agricultura tind sa puna din nou in pericol Ocelotul.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro