Nutritia veveritei Degu

Nutritia veveritei Degu

hrana deguVeveritele Degu sunt rozatoare de companie fascinante, insa putini proprietari stiu intr-adevar cum sa isi hraneasca corect animalul iubit. Aceste animale micute au nevoie de un regim alimentar specific, adaptat nevoilor lor nutritionale si particularitatilor metabolice.

Organismul acestor veverite nu poate metaboliza zaharurile, astfel sunt predispuse la diabet si obezitate daca nu sunt hranite corect. Evitati sa va hraniti animalul cu alimente bogate in zaharuri daca doriti sa fie un animal sanatos si fericit. Fructele uscate (stafide, prune), precum si alte fructe dulci (piersici, struguri, pere) ar trebui sa nu se regaseasca in meniul lor.

In salbaticie Degu se hranesc cu radacini, tuberculi, iarba, scoarta de copac sau seminte de cereale din culturile agricole. In captivitate este greu de furnizat o asa varietate de mancaruri, insa trebuie incercat sa ne apropiem cat mai mult de nevoile sale. Veveritele au o dieta bogata in fibre furnizate de procentul ridicat de ierburi uscate si scoarta de copac. Pentru a extrage cati mai multi nutrienti din hrana, Degu, la fel ca si iepurii, isi consuma excrementele pentru a realiza o digestie dubla. Grasimile si proteinele se regasesc intr-un procent scazut in dieta. Astfel furnizarea unei cantitati prea mari din aceste principii nutritionale duce la obezitate si la grave probleme de sanatate. Nu hraniti veverita cu altfel de mancare din comert decat cea destinata special acestei specii sau chinchilelor. Dieta acestor 2 mamifere este similara astfel ca nu gresiti foarte mult daca hraniti Degu cu pelete pentru chinchile. Blocurile minerale sau recompensele destinate chinchilelor pot fi si ele furnizate veveritei in cantitati moderate.

Hraniti Degu de doua ori pe zi, dimineata si seara. La inceput dati animalului o cantitate oarecare de hrana si urmariti in ce procent este consumata. Daca se termina in urmatoarele minute inseamna ca este prea putina. Cand mai ramane multa mancare chiar si dupa cateva ore, incercati sa estimati cantitatea care a fost consumata, deoarece aceea este ratia zilnica.  Hraniti veverita intr-un bol ceramic sau metalic inalt deoarece are tendinta sa scurme dupa hrana preferata si sa imprastie toata mancarea in cusca. Daca aveti mai multe exemplare asigurati-le boluri separate pentru fiecare.

Fanul nu trebuie sa lipseasca niciodata din cusca acestor rozatoare deoarece furnizeaza o mare cantitate de fibre. In acest caz prea mult nu e si  daunator. In plus fanul constituie si un material pentru distractie si ascunzatori. Pe langa fan puteti sa ii dati si iarba verde curata si fara umezeala, insa nu in cantitati mari. Ca si cruditati puteti oferi  in cantitati reduse brocoli, morcovi sau papadie, foarte bogate in vitamina C, pentru o sanatate de fier a dintilor. 2-3 seminte de dovleac sau floarea-soarelui zilnic sunt o excelenta recompensa pentru Degu. Apa proaspata sa fie mereu la dispozitia veveritei.

Tratati Degu ca pe o fiinta cu personalitate proprie si respectati-i dieta naturala. Nu incercati sa o hraniti dupa ureche sau imitand alimentatia altor rozatoare, daca doriti sa aveti un animal de companie sanatos si care sa av fie alaturi mult timp.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

2 Comentarii
  • Anonim a scris la 28.07.2011 23:44:

    Am o veverita degu de 6-8 luni aproximativ. A fost gestanta, s-a hranit bine, foarte sanatoasa, dar a nascut 3 puiuti, doi au murit, unul mai traieste si este foarte activ dar ea nu mai vrea sa manance de 3 zile (de la nastere) nimic. Nu o vad nici apa sa bea. Ce poate sa fie? Este atipica, sta numai in cusca si il alapteaza pe cel mic.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.05.2011 07:36:

    Darcumpot proteja culturile de acest daunator acerb?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro