Nutritia corecta a canarilor

Nutritia corecta a canarilor

nutritie canarHranirea canarilor doar cu seminte si apa, e ca si cum ai hrani un copil doar cu paine si apa, ii tine de foame, creste dar nu il hraneste. Iar in timp se vad rezultatele nefavorabile ale acestui regim. Pe langa seminte, care constituie hrana de baza, canarii mai au nevoie si de proteine de origine animala, vitamine si minerale din fructe si legume. In functie de perioadele vietii prin care trece canarul dumneavoastra trebuie adaptata si dieta necesitatilor de moment.

Un canar hranit corect va avea un penaj viu colorat, va canta si se va inmulti. Semintele constituie hrana de baza a acestuia. Acestea ofera carbohidratii si energia necesara pentru supravietuirea pasarii. Glantul, semintele de iarba canarilor, meiul alb sau rosu sunt seminte cu un continut ridicat de glucide, si sunt mereu prezente in hrana de baza a canarilor. Semintele oleaginoase, care cresc aportul de grasimi sunt si ele adaugate dietei, in cantitati mai mari in special in periodele in care pasarea necesita mai multa energie (naparlire, inmultire si cresterea puilor). Din aceasta categorie fac parte semintele de rapita, niger, floarea- soarelui. In folclorul de specialitate se spune ca o semintele cu cat sunt mai inchise la culoare cu atat sunt mai nutritive. Semintele trebuie sa fie curate, sanatoase si suficient de proaspete. Eliminati semintele mucegaite sau pe ale caror ambalaj scrie ca sunt deja expirate. Alegeti o hrana speciala pentru canari care contine cat mai multe tipuri de seminte. Nu va lasati ghidati doar de expresia "hrana completa”, pentru ca nu intotdeauna este si concordanta cu ce este inauntru.

In mediul natural canarii pe langa seminte se hraneau si cu insecte mici sau viermi furnizandu-si astfel si proteinele necesare. O pasare are nevoie intotdeauna de mici cantitati de proteine, in special de origine animala. Cu atat mai mult in perioadele de naparlire si depunere a oualor. Semintele furnizeaza mici cantitati de proteine vegetale. Semintele de soia si cele de canepa ofera chiar cantitati mai insemnate, insa intotdeauna sunt necesare si proteine de origine animala, complexe. Cea mai accesibila varianta este cea a oului de gaina fiert tare. Fierbeti oul tare si apoi il maruntiti, atat galbenusul (care ofera si grasimi, vitamine si minerale), cat si albusul care este sursa de proteina pura. Daca reusiti sa zdrobiti si coaja atunci veti oferi si o sursa importanta de calciu. Pentru a face hrana canarului si mai atractiva, dar si in perioadele de crestere ale puilor, puteti prepara un amestec de ou fiert cu paine integrala, extrem de delicios pentru ei. O alternativa sunt biscuitii speciali pentru canari, care contin si ou praf. Daca aveti posibilitatea si nu va este rau, dati canarului din cand in cand si insecte mici (muste) sau viermi (rame taiate marunt), care sunt o delicatesa pentru ei si o sursa valoroasa de proteina. Lactatele grase sunt de evitat.

Semintele germinate sunt o hrana extrem de valoroasa. Acestea sunt sarace in grasimi si glucide, folosite in procesul de germinare, dar bogate in minerale, vitamine, enzime si clorofila. In plus pasarile le adora. Acestea sunt bune si pentru pui pentru a-i obisnui cu semintele. In acest fel si seminte mai mari cum sunt cele de grau sau de porumb pot fi mancate de canari. Lasati 24 de ore semintele acoperite de apa, apoi le scurgeti si le dati pasarilor. Doar in cantitati care pot fi mancate repede, pentru a preveni alterarea. Chiar si atunci cand administrati alt tip de hrana umeda serviti doar cantitati mici care sa nu se altereze.

Legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca din hrana canarilor. Ele sunt considerate recompense, insa au si o mare valoare metabolica. Ele furnizeaza in principal mineralele si vitaminele necesare pasarii. Canarii nu sunt pretentiosi la acestea, insa trebuie evitate cele care  le dauneaza: avocado. Orice tip de verdeturi sunt bune pentru canari, in cantitati moderate: orice tip de salata, frunze de varza, flori si frunze de papadie. Legumele si fructele cat mai variate sunt pe gustul lor: morcovi, banane, brocoli, mar, mango, citrice etc. Serviti-le in bucatele mici, intr-o hranitoare, nu direct pe podeaua coliviei. Fructele uscate sunt si ele o varianta buna. Multe pasari adora sa le inmoaie in apa si apoi sa le consume. Sunt foarte hranitoare. In perioada de naparlire castravetele este recomandat de catre specialisti.

Calciul este important pentru canari, mai ales in perioada de depunere a oualor, insa nu trebuie sa lipseasca niciodata din colivie. Cea mai accesibila sursa de calciu este osul de sepie. Calciul pentru a se absorbi are nevoie de vitamina D, care se sintetizeaza numai in prezenta radiatiilor UV. In lunile de iarna cand lumina este mai putina, este nevoie uneori de suplimente de vitamine, care sa contina si aceasta vitamina.  Coaja de ou facuta praf este o alta sursa de calciu. Nisipul pentru pasari trebuie sa fie si el prezent in colivie, in special cel facut din cochilii zdrobite, si acesta ofera o cantitate de calciu necesara.

Apa este foarte importanta oricarei fiinte, deci si canarilor. In colivie trebuie sa fie mereu apa proaspata si curata. Schimbati ori de cate ori e necesar. Spalati recipientul periodic.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro