Nutritia cainelui de talie mica

Nutritia cainelui de talie mica

caine mic

Cand ne gandim la cateii de talie mica ne vin in minte cateva atribute: dragalasi foc, activi, usor de intretinut, perfecti pentru apartament, mananca putin etc. Privind ghemotocul de blana te intrebi daca chiar mananca ceva si ca probabil e foarte usor sa il hranesti.  Insa nu e asa!

Cainii de talie mica prezinta niste particularitati fata de ceilalti caini mari, care se rasfrang si asupra alimentatiei. Cainii de talie mica traiesc mai mult, uneori aproape dublu cat un caine urias, astfel ca au nevoie de un sistem imunitar bine cladit care sa ramana viguros o perioada mai mare de timp.

Cainele mic prezinta un stomac si un tract digestiv mai redus  in marime. Astfel ca el nu poate inmagazina atat de multa mancare cat ar fi necesara pentru satisfacerea nevoilor metabolice. In consecinta cainele mic trebuie sa primeasca multa energie intr-o cantitate mica de hrana.

Majoritatea cainilor miniaturali debordeaza de energie, un motiv in plus sa ii oferiti o dieta bogata in calorii. Bineinteles adaptati tipul si cantitatea de hrana in functie de nivelul de activitate al cainelui dumneavoastra. Nu toti cainii mici sunt zburdalnici. Daca aveti un catel „de canapea”, care sta tolanit toata ziua, atunci cereti sfatul medicului veterinar despre cat de multa mancare sa primeasca.

 Obezitatea este cel mai frecvent intalnita in cazul cainilor de talie mica. Pe langa faptul ca depun mai putin efort fizic, cainii mici au calitatea sa fie rasfatati de stapani. Ochii blajini stiu sa cerseasca, iar stapanul arde de nerabdare sa isi rasfete cainele cu tot felul de „gustari” nepemise. Nu supraalimentati cainele de talie mica, oferiti hrana uscata atat cat scrie pe ambalaj. Daca in plus mai primeste si unele recompense, sau mancare pregatita in casa, reduceti cantitatea de bobite (sub atenta indrumare a veterinarului).

Hrana pentru catei mici

Hrana uscata din comert este special formulata pentru nevoile energetice ale cainelui dintr-o anumita talie si cu un anumit nivel de activitate fizica. Alegeti intotdeauna un tip de hrana destinat cainilor de talie mica.

Nivel crescut de energie

Aceasta este mai bogata in proteine si grasimi, de buna calitate, pentru a-i oferi cainelui mic toti nutrientii pentru o buna crestere si dezvoltare, precum si intarirea sistemului imunitar, pe termen lung si foarte lung. Oul, puiul si pestele ar trebuie sa se rgaseasca printre ingredientele hranei destinate cainilor mici. Acestea sunt surse valoroase de aminoacizi esentiali.

Sistemul imunitar

Am convenit faptul ca acesti catei micuti traiesc mult, peste 12 ani. Pentru a supravietui atat de mult, este nevoie de un sistem imunitar puternic si solid. Constructia acestui se face numai printr-o dieta echilibrata si corecta. Alimentatia lor trebuie sa includa vitamina E si antioxidanti. Extractul din samburi de struguri este dovedit ca avand un enorm potential antioxidant. Cautati o marca de hrana pentru caini mini care sa contina si acest ingredient.

Sanatatea dentara

Cainele mic traieste mai mult, astfel ca isi solicita aparatul dento-maxilar mai intens. Asta face ca afectiunile dentare sa fie des intalnite in cazul cainilor de talie mica. Inflamarea gingiei, sangerarea, tartrul si cariile sunt adesea diagnosticate in randul lor. Secretul unei sanatatii dentare optime sta tot in alimentatie. Oferiti cainelui hrana uscata, ce il determina sa roada si astfel se stimuleaza fluxul sanguin in gingii si se impiedica depunerea de tartru. Forma granulelor este importanta in acest caz. Nu ar trebui sa fie foarte mici incat cainele sa le poata inghiti pe nemestecate si nici prea mari sa depuna un efort considerabil pentru spargerea lor. Bobitele de marimea unui bob de fasole sau porumb sunt ideale pentru mentinerea unei igiene bucale adecvate.

Palatabilitatea

Un alt atribut al cainilor mici este faptul ca sunt mofturosi la mancare. Astfel incat hrana pentru ei trebuie sa fie foarte apetisanta. Acest lucru se obtine prin folosirea unor ingrediente naturale, de buna calitate. Cautati o hrana bogata in carne si grasimi, cu putine cereale si aditivi.

In concluzie, oferiti cainelui de talie mica o hrana adecvata taliei lui, cu valoare energetica mare, proteine de inalta calitate si cu un gust placut.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 25.01.2013 20:51:

    catelusul meu ,rasa shih-tzu ,e foarte pofticios .sa-i dau orice sa manance ?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro