Nutria (Myocastor coypus)

Nutria (Myocastor coypus)

nutriaCunoscuta si sub denumirile de castor de Chille, sobolan de America Latina sau biber de balta, nutria face parte din familia Myocastoriadae si isi gaseste originea in America de Sud.

Numele speciei (nutria) provine din limba spaniola. Atunci cand spaniolii au luat in stapanire America de Sud acest animal era confundat cu vidra, desi bastinasii diferentiau cele doua specii, denumind nutria Coypu. Zoonimul a fost luat in considerare ulterior de catre oamenii de stiinta, care au stabilit denumirea de Myocastor coypus. Desi numele de “nutrie” a fost atribuit dintr-o confuzie, el se pastreaza si astazi.

Animalul are capul relativ mare in raport cu corpul, fruntea plata, botul bont, urechile mici si rotunjite si ochii mari de culoare bruna, cu pupila alungita vertical. Gatul este scurt si gros, iar trunchiul robust are forma cilindrica. Coada este lunga si foarte putin mobila, de forma cilindrica, aceasta din urma caracteristica diferentiind nutriile de castor sau de bizam, care au coada turtita. Pielea cozii este acoperita cu solzi si cu par rar, fiind in pericol de degerare in timpul iernii, din cauza dimensiunii ei considerabile (30-40 cm.). Membrele anterioare sunt scurte, cu degetele bine dezvoltate, terminate cu unghii lungi si ascutite. Membrele posterioare sunt mai lungi si mai puternice. Datorita disproportiei dintre membrele anterioare si cele posterioare, animalul este un bun inotator, insa pe uscat se misca greu. Blana este structurata pe trei categorii de fire: parul de directie (jarul), spicul si puful. Jarul reprezinta parul cel mai lung si mai gros, in timp ce puful este cel mai subtire si mai scurt, spicul avand valori intermediare. Schimbarea parului sau naparlirea are loc treptat, nutria avand cea mai sanatoasa blana in perioada 1 decembrie-31 martie.

Sexele se deosebesc greu intre ele, din cauza faptului ca masculul nu prezinta scrot, testiculele acestuia fiind asezate sub piele, in cavitatea abdominala. Cele doua sexe se diferentiaza astfel prin distanta dintre orificiul anal sic el genital si absenta sau prezenta parului in jurul orificiului genital. La masculii adulti distranta dintre cele doua orificii este de 3-4 cm, in timp ce la female este de numai 1cm. de asemenea, la femele orificiul genital este nud, iar la masculi inconjurat de par. Acest aspect este foarte important in perpetuarea speciei.

In libertate nutria traieste in colonii si populeaza malurile lacurilor, inoata foarte mult si se hraneste cu plante acvatice. Aflata pe uscat ea consuma frunze, scoarta si ramuri tinere sau radacini de copaci.

Corina Dovinca
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 27.06.2011 12:52:

    Ma poate ajuta cineva?As vrea sa incep o afacere cu nutrii,am teren cu apa curgatoare,m-ar interesa de unde pot procura animalele,daca pot trai la zona de munte,Cimpulung Moldovenesc jud.Suceava in fine tot ce se poate afla.Multumesc anticipat!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro