Ne pot imbolnavi pasarile de casa?!

Ne pot imbolnavi pasarile de casa?!

papagalPasarile pot suferi de o multitudine de boli, de diversa etiologie, cu precadere cele salbatice, deoarece sunt expuse mai mult diversilor agenti agresori, dar si cele domestice, care desi au conditii de trai si hrana mai bune, in timp si-au mai pierdut din rezistenta naturala. Exista insa si agenti patogeni care, din nefericire, pot trece de la pasare la om, nu neaparat si provocand boala. In zilele noastre cand si medicina veterinara a facut progrese importante si noi acordam importanta mai mare sanatatii animelelor noastre, riscul contractarii unei boli de la pasarea de casa este foarte mic, in anumite locuri infim, dar exista. Iar cel mai bine e sa previi.

Cum sa prevenim?

- Spalati-va pe maini de fiecare data cand aveti contact cu pasarile (fie ele pasari exotice de colivie, fie pasari de curte-gaini, curci, rate)

- Nu permiteti accesul pasarilor in locuri unde se prepara hrana pentru oameni. Obiceiul cu plasatul coliviei canarului in bucatarie nu e sanatos deloc.

- Curatati si dezinfectati colivia si recipientele pentru hrana si apa ale pasarilor periodic. In cazul pasarilor de curte, cotetele, curtea si cuibarele.

- Nu curatati obiectele care apartin pasarilor in chiuveta din bucatarie sau baie. Puteti folosi un lighean sau alt recipient care nu vine in contact cu obiecte de uz uman (mai ales de bucatarie).

- Vaccinati pasarile de fiecare data cand este necesar si reglementat de autoritatile sanitar-veterinare. Mergeti cu pasarea de casa la veterinar periodic, si mai ales la primul semn de boala.

Pasarile expuse la stres sunt mai susceptibile la boala, asa ca e necesar sa le creati conditii de viata optime, in acest fel va protejati si pe dumneavoastra. Ce inseamna stressul pentru pasari? Orice factor extern care afecteaza echilibrul fiziologic al organismului aviar. Acesti factori perturbatori pot fi: schimbarile de temperatura, zgomotul, agitatia din jurul pasarii, manipularea inadecvata, alte animale, ventilatia deficitara, dereglaraea ciclului somn-veghe, hrana saraca in nutrienti sau nespecifica pasarilor. Stressul si malnutritia produc slabirea sistemului imunitar si implicit cresc sansele ca pasarea sa dezvolte mai usor o boala sau sa lupte mai greu cu un patogen deja contractat. Asigurati-va  ca toti membrii familiei stiu cum sa ingrijeasca si sa se poarte cu pasarile si ce masuri de igiena trebuie sa adopte.

Orice pasare nou achizitionata trebuie dusa la veterinar pentru un consult general si pentru a va asigura ca este sanatoasa tun. Pasarile susceptibile de boala trebuie tinute in carantina o perioada. Orice pasare decedata trebuie examinata de un veterinar pentru a stabili cauza bolii si ce masuri e necesar pentru a preveni imbolnavirea pasarilor deja existente in gospodarie/casa sau a celor care urmeaza a fi aduse in acest spatiu.

Cazurile de imbolnaviri la om contractate de la pasari sunt foarte rare in literatura de specialitate si intr-o scadere vertiginoasa, dar riscuri exista si trebuie sa fim constienti de ele si sa ne protejam. In articolele urmatoare vom vorbi despre principalele boli care afecteaza pasarile si care s-a semnalat ca pot ajunge si la om.


Foto: 1

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
1 Comentarii
  • Anonim a scris la 06.02.2011 11:55:

    buan ziua.am 50 de giaini si leam facut injectie acum 2 luni de zile si acum a inceput sa moara.sintomele sunt :haraie iese alb moale afara si am taiat 2 si are fiera mare.am fost la veterinar si mi-a dat 2 feluri de prafuri unul alb si unul galbui si mi-a zis sa le amestec si sa le dau in urluiala.dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac multumesc si astept un raspuns cat ma repede

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro