Molia Sunset (Chrysiridia rhipheus)

Molia Sunset (Chrysiridia rhipheus)

Chrysiridia rhipheusMolia Sunset (Chrysiridia rhipheus) - cea mai frumoasa molie

 

Molia Sunset (intalnita si sub denumirile de: UraniaChrzsiridia riphaeus, Hrysiridia Madagascariensis sau Malagasy lepidoptera) este una dintre cele mai divers si viu colorate Lepidoptere din lume, apartinand familiei Uranidae. Locul de origine al moliei este in Madagascar si America de Sud.


Este o molie diurnal, fiind adesea confundata cu fluturele randunica (Papilionidae). Dimensiunea impresionanta a acestor molii, precum si faptul ca sunt active in timpul zilei le diferentiaza radical de restul moliilor obisnuite. Cu toate acestea, pastreaza o trasatura comuna cu cea a fluturilor in ceea ce priveste pozitia de odihna in timpul noptii: aripile sunt retrase vertical pe spate.


Corpul moliei este acoperit predominant cu negru si rosu, presarat cu mici pete de albastru si verde. Totusi, pattern-ul culorilor este asimetric, din cauza socurilor puternice de temperatura prin care trece larva in stadiul pupal. Are sase cozi pe care, in timpul vietii, si le raneste sau le pierde. Culorile vii aposematice avertizeaza pradatorii de toxicitatea sa (trasatura intalnita in special la moliile nocturne). Culoarea aripilor nu provine insa din pigmenti, ci datorita interferentei si asezarii aleatorii a luminii provenite din microstructurile scalelor in forma de panglica ce acopera aripilie moliei. Aceasta caracteristica structurala a determinat ca molia sa fie subiectul cercetarilor in stiinta opticii.


Molia adulta prezinta o deschidere a aripilor de 7-9 cm. Femela depune, in medie, 80 oua, in special sub frunzele de Omphaleae (planta din familia Euphorbiaceae), ziua tarziu sau in apropierea noptii. Greutatea unui ou este de 1 mg, prezentand 17 striatii.


Larvele au culoarea alb-galbuie, cu pete negre, iar picioarele rosii sunt acoperite cu peri negri. Fibrele de matase secretate din cavitatea bucala le ajuta la fixare pe frunzele netede ale plantelor si la catarare atunci cand se desprind si cad. Dupa finalizarea celor patru stadii de dezvoltare (ou, larva, pupa/nimfa, adult), larvele dau nastere unei retele deschise de coconi. Stadiul pupal dureaza intre 17 si 23 zile.


Molia Sunset este singura specie ierbivora din cele patru existente in Madagascar, Omphaleae este o planta toxica, astfel ca substantele sunt inmagazinate de larve in timpul hranirii si retinute in stadiile pupal si de adult. Principalele plante cu care se hraneste sunt malinul negru, rododendronul si otetarul rosu (ailanthus).


Larvele exfoliaza plantele, hranindu-se chiar cu fructul si floarea acestora, ceea ce conduce la un impact negativ asupra reproducerii si supravieturii puietilor. Molia adulta prefera florile alb-galbui sau cele cu filamente dense, ca sursa pentru nectar. 


Moliile migreaza in functie de schimbarile suferite de plantele gazda. Populatia maxima este intalnita intre lunile martie si august iar cel mai mic numar de molii intre octombrie si decembrie.


Molia Sunset este una dintre cele mai cautate Lepidoptere de catre colectionari, fiind prinsa in salbaticie si apoi crescuta in scopuri comerciale pentru targul international de fluturi iar in epoca Victoriana aripile sale erau folosite pentru fabricarea bijuteriilor.


www.zooland.ro



1 Comentarii
  • Anonim a scris la 22.01.2010 16:00:

    un lucru pe care omul nu la facut....

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro